Haberde Bursa

Her şey temiz ve yaşanabilir Nilüfer için

07.12.2021
  1. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Konferansı’na katılan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, karbon salımını 2030 yılına kadar yüzde 40 oranında azaltmayı hedeflediklerini belirterek, “Bütün çabamız daha yaşanabilir, temiz ve çevreye duyarlı bir Nilüfer için” dedi.

Nilüfer Belediyesi ve Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş’nin destekleriyle Troya Çevre Derneği’nin düzenlendiği 5. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Konferansı geniş katılımla BAOB’ta gerçekleşti. Konferansın açılışına Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Troya Çevre Derneği Başkanı Oral Kaya ve Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Ergüneş de katıldı. Açılış konuşmaları bölümünde konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik  sürdürülebilir çalışmalar hakkında bilgi verdi. İklim krizinin tüm insanlık yaşamını derinden etkileyeceğine vurgu yapan Başkan Turgay Erdem, “İklim krizi beraberinde susuzluk, kıtlık gibi başka sorunları da beraberinde getireceği için tüm insanlık için endişe kaynağı olmuş durumda. O nedenle herkesin ve her kurumun üzerine düşeni yapması gerekiyor. Küresel iklim değişikliği ile mücadeleyi sürdürülebilirlik politikası olarak benimseyen Nilüfer Belediyesi de, sera gazı azaltım ve iklim değişikliğine uyum faaliyetlerini giderek yoğunlaştırıyor. Türkiye’de karbon salımının azaltılmasına yönelik Başkanlar Sözleşmesi’ne imza atan ilk 10 belediyeden biri Nilüfer Belediyesi olmuştur. 2014 yılında imzalanan Başkanlar sözleşmesi kapsamında Nilüfer’de karbon salımını 2030 yılına kadar yüzde 40 oranında azaltmayı hedefliyoruz. Bütün çabamız daha yaşanabilir, temiz ve çevreye duyarlı bir Nilüfer için” dedi.

Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı hazırladıklarını ifade eden Başkan Turgay Erdem, “Kamu binalarında alternatif enerji kaynaklarının kullanılmasına yönelik çalışmalar başlattık. Beşevler Cimnastik Salonu ve Ürünlü Kent Bostanları’na kurulan güneş enerjisi santrali ile üretim gerçekleştiriyor. Ayrıca belediyeye ait 12 hizmet binasında güneş enerjisi santrali kurulmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Yenilenebilir Enerji kaynaklarının kullanımına yönelik çalışmalarımız kapsamında ayrıca Türkiye’de ilk kez bir belediye olarak Yenilenebilir Enerji Üretim Kooperatifi’ni kurduk.

Bugün Türkiye’de birçok belediye ve yerel girişim, yenilenebilir enerji yatırımları ile karbon salımını azaltmak ve kentleri daha yaşanır kılmak için çalışmalar yürütüyor” diye konuştu.

Troya Çevre Derneği Başkanı Oral Kaya da düzenledikleri konferanslarla yenilenebilir enerjinin önemini vurgulamak istediklerini söyledi. Türkiye’de enerji kooperatiflerinin sayısının son yıllarda arttığını kaydeden Oral Kaya, “Ülkemizde yenilenebilir enerji yatırımlarının ve ilginin artması için mevzuat gelişmesi gerekir. Bu konuda yapılacak işlemlerde teşvik edici olmalı. Bu alanda kurulacak şirketler, yapılacak yatırımlar devletin üzerindeki enerji yükünü azaltacak ve ekonomik katkı sağlayacaktır. Avrupa verilerine göre 2040 yılında enerji üretiminin yüzde 40’ını bu alandaki topluluklar veya kooperatifler tarafından sağlanacağı düşünülüyor. Bu süreçte Türkiye’de var ve mevzuat bu konuda yeniden gözden geçirilmeli” dedi.

Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Ergüneş de enerji verimliliği ve çalışmalarına değinerek, “Biz çalışmalarımıza yarını da düşünerek yön veriyoruz. Sektörümüz büyük bir değişim ve dönüşümden geçmekte. Bu konuda tüm paydaşların sorumluluğu var. Biz kurum olarak bu alanda yapılacak çalışmaların her zaman destekçisiyiz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından konferans yerli ve yabancı uzman kişilerin farklı konu başlıklarında gerçekleştirdikleri oturumlarla gün boyu devam etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>