Haberde Bursa

Herkes için eşit, ulaşılabilir ve sağlıklı gıda

05.02.2021

2020’yi  ‘Tarım Yılı’ ilan eden ve yıl boyunca bu temelde etkinlikler düzenleyen Nilüfer Belediyesi, 2021’i ise ‘Gıda Yılı’ olarak ilan etti.  Yaptığı çalışmalarla Avrupa Birliği’nden hibe desteği alan tek belediye olan Nilüfer Belediyesi,  ‘Herkes için eşit, ulaşılabilir ve sağlıklı gıda’ sloganıyla yıl boyunca farkındalık etkinliklerine imza atacak. Basın toplantısında Nilüfer’de tarım alanlarının sanayiye açılması için baskı olduğunu dile getiren Başkan Turgay Erdem, buna asla müsaade etmediklerini, ilerleyen dönemde bakanlıklardan talep gelirse de konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi.Nilüfer Belediyesi ‘Herkes için eşit, ulaşılabilir ve sağlıklı gıda’ sloganıyla 2021’i ‘Gıda Yılı’ ilan etti.

“BESLENME EN TEMEL İNSAN HAKKIDIR”

Nilüfer Belediyesi Halk Evi’nde düzenlenen lansmanda konuşan Başkan Turgay Erdem, “Farkındaysanız gıda krizi söylemini pandemi sürecinde daha sık duymaya başladık. Çünkü tarım ve gıda dediğiniz zaman mevsimlik işçi kullanımının da çok olduğu emek yoğun bir süreçten bahsediyoruz. Pandemi sürecinde üretim durdu. Sokağa çıkma kısıtlamaları başlayınca gıda tedarik zincirlerinde de aksamalar meydana geldi. Sonuç olarak bizim gibi dışa bağımlı ülkeler konunun ne kadar hayati bir önem taşıdığını fark ettiler. Bu fark ediş bir zamanlar kendi kendine yetebilen Türkiye için ne yazık ki daha trajik olmuştur. Birleşmiş Milletler konuya dikkat çekmek için 2021 yılını meyve ve sebze yılı ilan etti. Beslenme en temel insan hakkıdır. Bildiğiniz gibi 2020 yılını Nilüfer’de tarım yılı ilan etmiştik. 2021 yılını ise aynı temelden hareketle ‘Gıda Yılı’ ilan ediyoruz.” dedi.

Erdem, iklim değişikliği ve kuraklık, gıda güvenliği ve adıl dağılımının insanlığın önündeki en temel sorunların başında geldiğini vurguladı ve şunları söyledi:


“ARTIK SUYUMUZ, HAVAMIZ, TOPRAĞIMIZ VE GIDAMIZ KİRLİ”

“İçinde bulunduğumuz yüzyılda insanlık için en büyük sorunu küresel kirlenmeye bağlı olarak ekosistemde meydana gelen tahribat, iklim değişikliği ve buna bağlı olarak gelişen kuraklık ve susuzluklar oluşturuyor. Artık havamız, suyumuz, toprağımız kirli. Dolayısıyla gıdamız da kirli. Büyük ölçüde topraktan beslenen insanlık için bu çok ciddi bir sorun. Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı gıda kaynaklı hastalıkların küresel yüküne ilişkin rapora göre, kirlenmiş gıdaların neden olduğu hastalıklardan her yıl 420 bin kişi hayatını kaybediyor. Gıdanın güvenliği kadar adil dağılımı da ciddi bir sorun. Her yıl dünyada açlık nedeniyle ölen insan sayısı tüberküloz, AIDS ve sıtma nedeniyle ölen insanların sayısından daha fazla. İnsanlık küresel bir gıda krizi ile karşı karşıya ve bugün tüm dünya bu krizle nasıl başa çıkacağını konuşuyor.”

Nilüfer Belediyesi’nin örnek işler yaptığına vurgu yapan Erdem, Avrupa Birliği’nden hibe desteği alan tek belediye olduklarını söyledi ve ekledi:

NİLÜFER BELEDİYESİ’NE HİBE DESTEĞİ

“Tüm Hizmet alanlarında bu tema çerçevesinde etkinlikler yapacağız. Sloganımız ‘ herkes için eşit, ulaşılabilir sağlıklı gıda. Nilüfer Belediyesi kentsel gıda sistemlerinin dönüşümünü içeren ve kısa adı FUSILLİ olan bir proje ile Avrupa Birliği HORİZON 2020 programından hibe almaya hak kazandı. FUSILLİ Avrupa ülkelerinin katıldığı çok ortaklı bir proje. Türkiye’den onaylanan tek belediye Nilüfer Belediyesi oldu. Belediyemiz 378 bin avroluk hibe desteği almaya hak kazandı.”

Erdem, ‘Gıda Yılı’ kapsamında yapılacak bazı etkinlikleri şöyle sıraladı:

2021’DE ‘GIDA YILI’ ETKİNLİKLERİ

“Gıda yılı kapsamında 2021 boyunca eğitimler ve atölyeler düzenlenecek. Hazır gıda tüketmek yerine yemek pişirmenin öğrenildiği, sağlıklı yiyeceklerin hazırlandığı topluluk mutfaklarının kurulması teşvik edilecek ve bütün bu çalışmaları yaparken NİLKOOP ve Nilüfer Kent Konseyi paydaşlarımız olacak.”

Lansmanda Başkan Erdem’in sanayi bölgelerinden tarım alanlarının kullanımı konusunda baskı geldiği yönündeki açıklamaları dikkat çekti.

Erdem, şöyle konuştu:

“SANAYİ MÜDÜRLÜKLERİNDEN TARIM ALANLARI İLE İLGİLİ GELEN TALEPLERİ ASLA KABUL ETMİYORUZ”

“Yaklaşık 30 bin hektar civarında alanına sahip Nilüfer. En büyük baskılar sanayiden geliyor maalesef bu tarım alanlarının kullanılması ile ilgili. Geçtiğimiz günlerde yine bazı organize sanayi müdürlüklerinden talepler geldi. Ancak biz bu talepleri asla kabul etmiyoruz.”

Erdem, ilerleyen süreçte bakanlıklardan da benzer taleplerin gelebileceğini belirtti ve bu durumda tarım alanlarını korumak için yargıya başvuracaklarını söyledi.

Erdem’in konuyla ilgili açıklamaları şöyle:

“TARIM ALANLARININ SANAYİYE AÇILMASI İLE İLGİLİ BAKANLIKLARDAN TALEP GELİRSE YARGIYA BAŞVURACAĞIZ”

Biz bu alanların tarım alanı olarak kullanılması için ciddi olarak önlem almaya çalışıyoruz. Asla ve asla yeni bir sanayi bölgesi kurulmasına izin vermiyoruz. Ama buna daha sonra bakanlıklardan gelen talepler olacaktır. Bunlarla ilgili de gerekli hukuki mücadeleyi zaman içerisinde başlatacağız. Herkes bundan emin olsun. Biz Nilüfer’in yavaş büyüyen bir yapısının olması gerektiğini düşünüyoruz ve buna göre planlarımızı yapıyoruz. Her ne kadar Büyükşehir Belediyesi 2035 ulaşım projeksiyonunda Nilüfer’in 975 bin nüfusa erişeceğini düşünmüş olsa da biz bu büyümenin daha yavaş olması konusunda gerekli önlemleri alarak yolumuza yürüyeceğiz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>