Hürriyetliler; Derdimizi Her Makama Anlattık Ama….
Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Hürriyet köyü sakinleri, Bütünşehir Yasası ile ellerinden alınarak parsel parsel satılan tapulu arazileri için mücadele başlattı. Bu topraklarda tarım ve hayvancılık yapmak isteyen köylülere destek muhalif siyasilerden geldi.
Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Hürriyet Köyü sakinleri, 6 bin dönüm arazilerinin satılmasına karşı mücadele başlattı.
Bulgaristan’dan göç eden Hürriyet köylüleri, 1951 yılında anavatana sığınarak Taşpınar Köyü sınırları içindeki 12 bin dönümlük Haydar Ağa Çiftliği’ni satın alarak 1955’te köye dönüştürmüş. Söz konusu arazinin 5 bin 700 dönümü; otlakiye, kavaklık, odun tedariki, cami, okul, öğretmen lojmanı, mezarlık yeri olarak kullanılmak üzere hisseli parsel olarak tapuda 201 hane arasında paylaşılmış.
1978 yılında yapılan kadastro çalışmasıyla, bu devasa arazi köy tüzel kişiliğine kaydedilmiş. Hürriyet halkı da devlete güvenerek, ileride bir sorun yaşayabileceklerini düşünmedikleri ve kullanım izni kendilerinde olduğu için bu duruma itiraz etmemiş.
2014 yılında çıkartılan Bütünşehir Yasası’yla birlikte, köy tüzel kişiliği üzerinde olan 5 bin 700 dönümlük arazi, bu kez ilçe belediyesine geçti. Diğer pek çok köyde yapıldığı gibi arazileri kooperatif kurup üzerine devretmeyen Hürriyetliler; yasa çıktıktan sonra yargıya başvurdu. Muhtarlık öncülüğünde açılan davanın ardından bazı vatandaşlar da başka koldan yeni davalar açtı ancak davalar yürütülemedi. Köylüden teminatlar istendi, ama köylüye ağır geldi.
Hürriyet Köyü Dayanışma Derneği Başkanı Bayram Efe bu zamana kadar söz konusu arazinin Karacabey Belediyesi tarafından; 150 dönümünün TEKNOSAB’a hibe edildiğini, 150 dönümünün Emir-Koop’a, 250 dönümünün de ismi gizli tutulan bir şahısa satıldığını aktardı.
Efe; “Ankara’da 2023 ocak günü Türkiye Büyük Milet Meclisi’nde Hürriyet köyümüze ait olan fakat, Karacabey Belediyesi’nce satılan arazilerimizin sorununu Cumhurbaşkanımıza iletmiştik, fakat hepimize acı veren deprem ve seçim süreci ardından gelen Ramazan ve Kurban Bayramı da üst üste takip edince sorunumuz beklemeye alındı. Bursa da görüştüklerimiz de seçim sonrası, bayram sonrası diyerek zaman istediler. Aradan 6 ay geçti ve hiç bir şey değişmedi. Sayın Mustafa Varank bakanımız da milletvekili oldu. “Bende Bursalıyım artık Bursa hak etiğini alacak” demişti, TOGG aracıyla resmen Bursa’yı tekrar seçimlere hazırladı. Biz bu başarının sorunlarımıza da karşılık bulacağını düşündük. Fakat oda hayal kırıklığına uğrattı. Bir akşam namazı çıkışında da kendisiyle karşılaştık. Varank milletvekilimiz “konuyu ele aldım” demesine rağmen şimdi “yasal olan bir durum” diyor. Biz zaten bu durumun yasal olduğunu söylüyoruz ve bunun böyle olduğunu da biliyoruz. Hatta kurban bayramında biz açtığımız dava sonucunda “Valilik Belediye muvafakat versin bende mera yapacağım” diyor dedik ama bu yasal elde edilmiş hakkımızı kullanmamıza izin vermiyorlar. Kurban bayramında tüm siyasi partilerin bayramlaşma merasiminde bulunduk. Mecliste yasal düzenleme yapılmasını istedik. Rotamız sadece “Ankara Külliye” demeyeceğiz tüm siyasi partilerin “Genel Merkezlerini” ziyaret edeceğiz!” dedi.