İbrahim Sanalp yazdı; BENZERLİK
Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;
İki şeyin ortak özelliği, benzerliği oluşturur. Benzerlikte, ölçü ve oran aranır. Benzerlikte karşılaştırılan şeylerin, ölçü ve oranı değişmez. Konu, hedef, amaç, bakış açısı: benzerlik gösterir.
Konu, konuşmada ve yazmada işlenen düşünce olur. Hedef, göz-bakış ya da düşünce olarak ulaşılmak istenen yer olur. Amaç, bir şeyde istenen sonuç olur. Bakış açısı, bir bilgi türüyle dünyaya bakmak olur. Her bilgi türünün, kendine has dünyaya bakış açısı vardır.
İhtiyaç kavramında, konu, hedef, amaç, bakış açısı” birbirini tamamlar. Dünya bilgisine göre insan, zorunlu ihtiyaçlarını karşılamayı düşünüp hareket eder ve yaşantısını sürdürür. Bu bir bakış açısı olur. Dini bilgiye göre insan, Allah rızası için düşünüp hareket eder ve yaşantısını sürdürür. Bu bir bakış açısı olur.
İnsanın ihtiyaçlar hiyerarşisine göre, düşündüğü ve hareket ettiği belirtilir. Hava, su, yiyecek, giyecek sıralaması: ihtiyaçlar hiyerarşisi olur. Hiyerarşi, öncelik anlamı taşır.
İşçi sendikaları, her ay yoksulluk sınırı rakamlarını açıklar. Yoksulluk sınırına göre ihtiyaçlar belirtilir. Hava, su, yiyecek, giyecek sıralaması yanına: başka ihtiyaçlar eklenir. Eğitim, konut, ısınma, aydınlanma, ulaşım gibi ihtiyaçlar eklenir. Bir kişinin ve dört kişilik ailenin zorunlu ihtiyaç giderleri hesaplanır.
Yerleşim yerlerinin planı, nüfus kayıt sistemi dikkate alınıp yapılır. Ev, iş yeri, okul, cami, çarşı, park, otopark, yol gibi yerler: ihtiyaç sıralamasına göre planlanıp yapılır.
Çok amaçlı binalar ve kuruluşlar oluşturmak: yatay örgütlenme olur. Az amaçlı binalar ve kuruluşlar oluşturmak: dikey örgütlenme olur. Hastane, çok amaçlı bina-kuruluş ve yatay örgütlenme olur. Sağlık ocağı, az amaçlı bina-kuruluş ve dikey örgütlenme olur.
Yoksulluk sınırı, herkesi kapsar. Çok amaçlı yatay bir örgütlenmeyi düşündürür. Yardım kuruluşları, belirli bir hiyerarşi-öncelik gözeterek yardıma koşarlar.
Devlet, vatanı ve milletiyle bir bütündür, tanımı yapılır. Devlet, çok amaçlı, yatay bir örgütlenme olur. Devlet, vatan, millet kavramları: toplumun bütününü kapsar. Toplum, asgari müştereklerde birleşerek sorunlarını çözer. Sorunlar, bilgi türleri ve bilgi türlerine ait bakış açılarıyla çözülür. Sorunlar, çok amaçlı yatay örgütlenme ve az amaçlı dikey örgütlenme ile çözülür.
Çok amaçlı eşya ile tasarruf yapılır. Tasarruf, ihtiyaçların önceliklerine göre ortaya çıkar. Bir çift ayakkabı ve bir çift çizme yerine: bir çift bot alınır. Bir kanepe ve bir yatak yerine: modüler bir kanepe alınır. Buna, minimalizm denir. Lüksten uzak durulur.
Çok amaçlı-az amaçlı, zenginlik-fakirlik, varlık-yokluk: birer zıtlık örneği olur. Yoksulluk sınırı, toplumda bir uzlaşma olur. Fakir ve zengin arasında olan fark azalır. 1 Mayıs, günlük ve haftalık çalışma saatleri sözleşmesini: emek ve sermaye temsilcileri imzaladı. 1 Mayıs hem emekçilerin hem sermaye sahiplerinin bayramıdır. Emek ve sermayenin, yoksulluk sınırında uzlaşması gerekir.
Kayıtlı ekonomiyle, birçok sorunlar çözülebilir. Devletin vergi gelirleri olan bütçeden herkese pay, verilebilir.