Haberde Bursa

İbrahim Sanalp yazdı; BİLGİ

07.10.2024

Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;

Bütünün parçaları vardır. Bütünün parçaları eşit olur. Bilgi bütündür. Bilginin parçaları vardır. Bilginin türleri, bilginin parçaları olur. Felsefe bilgisi tanım yaparak bilgi oluşturur. Bütün kavramı zihin yoluyla oluşturulan bilgidir.

Devlet, vatanı ve milletiyle bir bütündür, tanımı yapılır. Vatan ve millet bir bütün olur. Bütünün adına devlet denir. Bütünün karşılığı olan üst kavram olur. Parçalar alt kavram olur. Devlet üst kavram olur.  Parça olan vatan ve millet, alt kavram olur.

Laiklik, din işleri bilgisinin ve devlet işleri bilgisinin ayrılmasıdır. Din işleri bilgisi ve devlet işleri bilgisi bir bütün olur. Bütünün adına laiklik denir. Laiklik üst kavram olur. Din işleri bilgisi ve devlet işleri bilgisi alt kavram olur.

Sekülerizm, din işleri bilgisinin ve dünya işleri bilgisinin ayrılmasıdır. Din işleri bilgisi ve dünya işleri bilgisi bir bütün olur. Bütünün adına sekülerizm denir. Sekülerizm üst kavram olur. Din işleri bilgisi ve dünya işleri bilgisi alt kavram olur.

İkicilik-düalizm kavramında, zıt iki kavram bir bütün olur. İki zıt kavramdan ayrı olarak bütün kavramına üçüncü bir isim verilir. Devlet, laiklik, sekülerizm kavramları bütün kavramına örnektir.

Domates ve biber bir bütün olur. Bütünün adına sebze denir. Sebze üst kavram olur. Domates ve biber alt kavram olur. Elma ve armut bir bütün olur. Bütünün adına meyve denir. Meyve üst kavram olur. Elma ve armut alt kavram olur. Elma ve armutlar, meyve üst kavramıyla toplanır. Bütün kavramı bir soyutlama özelliği taşır.

Kadın ve erkek bir bütün olur. Bütünün adına insan denir. İnsan üst kavram olur. Kadın ve erkek alt kavram olur. Doğada kadın insan ve erkek insan vardır. Kadın ve erkek eşit olur.

Toplum din ve devlet örgütlenmesini ayrı ayrı yapar. Feodal toplumda devletin resmi bir dini olurdu. Diğer dinler de serbest olurdu. Devletin resmi törenleri, resmi din kurallarına göre yapılırdı. Laiklik kuralına göre, devletin resmi dini yoktur. Bütün dinler, devletin eşit mesafede durduğu dinler olur. Bütün dinler devletin resmi dini olur. Laiklik, kapitalizm kuralıdır.

Devlet ve din törenleri birbirinden ayrı yapılır. Devlet töreninde saygı duruşu yapılır. Milli marş okunur. Din töreninde dua okunur. Devlet töreni ve din töreni sırayla yapılır.

Kapitalizm kuralına göre bilgiler ya da bilgi türleri okulda öğretilir. Okula bağlı anaokulu açılır. Kur’an Kurslarının ve diğer dinlere ait bilgilerin okullarda öğretilmesi gerekir. İbadethanede ibadet edilir.

Kapitalizmde emek ve sermaye bütünlüğü, serbest piyasayı oluşturur. Toplumda sınıflandırma, emek ve sermaye ayrımına göre yapılır. Siyasi partiler emek ve sermaye ayrımına göre, siyasi partiler yelpazesinde yerini alır. Siyasi partiye oy veren seçmen vardır. Başka ayrım yoktur. Emek, sol olur. Sermaye, sağ olur.

Ümmet ve millet kavramları ayrı ayrı kişiye aitlik duygusu verir. Aitlik duygusu, bütüne ait olmak ve bütünün parçası olmak duygusu olur. Din kavramıyla birlikte yaşayan topluma ümmet denir. Vatan kavramıyla birlikte yaşayan topluma millet denir. Ümmet, bütün yeryüzüne hitap eder. Millet, vatan sınırları içinde yaşayanlara hitap eder.

Bütün kavramı bir değerlendirme kuralı olur. Bilgi, bütün kavramına göre öğrenilir. Her bilgi türü, dünyaya bir bakış açısı olur. Dini bilgi inanarak öğrenilir. Dünya bilgisi sorgulanıp öğrenilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>