İbrahim Sanalp yazdı; DÜŞÜNCE
Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;
Gerçek özgürlük, kültürde duyumsanır. Kültür, insanın ürettiği her şeydir. Bir tane dünya kültürü vardır. İnsancılık, bir üst kimlik olur. İnsanları birleştirici ögeleri vurgulamak gerekir. Düşünürler, özgür düşünceyi savunur. Her yarından sonra başka yarınlara köprü kurmak gerekir.
Olaylardan oluşan tarih bilgisi, bir ritmik yaşamın, bir dalgalanmanın egemenliği altındadır. Tarihi yapan insanlardır.
Söylenceler, insanların dileklerinin bir anlatımıdır. Söylenceler ile dünya kurulur. Her düşünce daha önce bir düş niteliğiyle varlık kazanır. Düşünceler, dilek ya da istem niteliğiyle özlemi çekilen şeylerdir.
Dil, düşünen insanlar arasında bir iletişim aracıdır. İnsanlar dil ile birbirlerini anlamaya çalışırlar. Bağlanma ve birleşme içgüdüsü, insanın derinliklerinde vardır. Bir ortaklık kurma duygusu devam eder. Dil ve müzikle ortaklık duygusu hissedilir.
Vatan duygusu, insanlara ait bir düşünce olur. Böylece düşünce milli olur. Vatan düşüncesiyle sanat, felsefe, edebiyat milli olur.
Kavramlar ve duygular dünyasındaki serbest alışveriş, insanları mutlu yapar. İnsanlar arasında bilgi alışverişi olur. Düşünürler, gelecek zamanın kurallarını bulurlar. Ortak geçmişimize bağlılık ve ortak geleceğimize inanmak hedefine yönelmek gerekir. Herkes için düşünmek gerekir.
Roman, insanlar arasında karşılıklı eğitme eyleminin kurallarını içeren bir kitap olarak düşünülür. Roman, kurgu içerir. Roman, yazılı edebiyat olur. Teknik ilerlemeler, anonim edimlerden oluşur. Teknik ilerleme, insanlığın bir düşünme biçimidir.
Karşıtlıkların sürtüşmesinden oluşan etkilenmeyi hepimiz hissederiz. Bu birlik ve bütünlük hissidir. Farklı olanlar bir bütün oluşturur. Bir elin beş parmağı bir bütün olur. İnsanlar adalet anlayışıyla bütünleşirler. İnsan, uzun vadeli düşünür. İnsanca yaşamak için insanca eğitim gerekir.
Tarih bilgisi, insana dünya görüşü kazandırır. Tarih bilgisi, insanlığın tüm deneyimlerinin toplamı olur. Tarihi insancılığa ve evrenselliğe yönelik bir ilerleme olarak betimlemek gerekir. Tarih, bütün insanlığın tarihi olur. Tarih, birlik ve bütünlük idealini aşılar. Tarih, insanlığın başarısını anlatır.
Her yıl yeni buluşlar yapılır. Buluşlarla doğa üzerindeki insan etkisi pekişir. Buluşlar, insanları ortaklaşa ileriye götüren çalışmalardır.
Düşünceye saygı gerekir. Düşünceye katkı yapanlar, düşünceye yeni biçim ve anlatım kazandıranlar selamlanır. İnsanın herkes için yaptığını temel alan ölçüt, insanlara mutluluk verir. Ölçüt hem değişimi hem değişmezliği belirtir.