Haberde Bursa

İbrahim Sanalp yazdı; FELSEFE BİLGİSİNE BAKIŞ

24.11.2024

Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;

Felsefe bilgisi, var olanların: varlığı, kaynağı, anlamı, nedeni üzerine düşünme ve bilginin araştırılmasıdır. Felsefe bilgisi, bir bilgi alanını ya da bir bilginin temelini oluşturan ilkeler bütünüdür.

Felsefe bilgisi, olma yanında, doğru yaşama ve mutluluğa ulaşma çabasıdır. Felsefe bilgisi, insan düşüncesidir. İnsanın düşünsel çabasıdır. Felsefe bilgisi, eleştirme, derinleşme, bilinçlenme çabasıdır.

Felsefe bilgisi, evrenin temelini ve kaynağını araştırır. İnsan yaşamının anlamını ve amacını araştırır. Kavramlara dayanan felsefi karşılıklar bulmaya çalışılır. Kavramlar, genel ve soyut düşüncelerdir. Mitoslar, imgeye dayanır. Dinler, ilahi varlığa dayanır. Felsefe bilgisi, kavramlara ve tanımlara dayanır. Felsefe bilgisiyle kuramsal amaçlara yönelen, yani bilme için bilmek isteğine cevap veren bilgi oluşturulur. Mitos ve dinlerdeki dağınık bilgiler, mantıksal ilintilerle birbirine bağlanır. Hakikat-doğruluk aranıp bulunmaya çalışılır.

Felsefe bilgisi, bütün var olanların, bu çokluğun temelini, kaynağını, ilkesini araştırır. Bunların hangi ilk ve tek varlıktan türediği araştırılır. Evrendeki cisimler ve olaylar gözlenip incelenir. Bunlar genel bir ilkeye bağlanır. Var olanların kaynağında: sınırsız ve sonsuz bir ilk madde bulunduğu belirtilir. Bu sınırsız ve sonsuz bir yaratıcılığı gösterir. Bu bir ilerlemedir. Bir-çok ve bütün-parça kuralına göre düşünülür.

Felsefe bilgisi, evrende temel olan şeyin değişmek, akışmak, oluşmak olduğunu ileri sürer. Değişmenin karşıtlıklardan yani birbiriyle çatışan gerçeklerden olduğu belirtilir. Diyalektik görüş belirtilir.

Felsefe bilgisine göre, başkalaşım: aynı olanın-özdeş olanın kendi karşıtına dönüşmesidir. Işıkla-aydınlıkla karanlık, iyiyle kötü: bir ve aynı şeydir. Oluş, karşıtlıkların çatışması sonucudur. Değişme, kurala göre olur.

Felsefe bilgisine göre, bir ve çok olanın yan yana olduğu belirtilir. Bir, değişmeyen varlıktır. Çok, değişen varlıktır. Bir-çok kuralı ve bütün-parça kuralı, benzerlik gösterir.

Felsefe bilgisine göre, doğanın kurallarına ve toplumun kurallarına göre yaşanır. Doğruluğun-hakikatin göreli olduğu belirtilir. Felsefe bilgisinin, herkes için geçerli doğruluklar ve değerler ortaya koyması istenir. Kavramların tanımı yapılır.

Felsefe bilgisine göre ve evrimcilik teorisine göre, evren maddenin bir biçimde yoğunlaşmasının ve gittikçe bağdaşık duruma gelerek: kademe kademe gelişmesinin bir sonucudur. Evrim teorisi her madde için geçerlidir.

Felsefe bilgisi, sürekli bir arayış ve eleştirme, doğruları akıl yoluyla bulmaya çalışmadır. Bilgiyi ve bilgeliği elde etmeye yönelen özgür bir çabadır. Felsefe bilgisi, özgür düşüncedir.

Felsefe bilgisine göre, felsefi düşüncelerin kökleri: tarihsel-toplumsal koşullardadır. Felsefe bilgisi ancak belli bir toplumsal oluşumda ortaya çıkabilir. “İnsanın göbek bağını toplumdan koparmış olması gerekir” sözüyle felsefe ortamı belirtilir. İnsanın hem dış dünya hem kendisi karşısında bağımsız bir özne olması gerekir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>