İbrahim Sanalp yazdı; İHTİYAÇ VE İCAT
Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;
İhtiyaç, icadın kaynağıdır, denir. İhtiyaç ve icat, dünya bilgisi olur. Ampulün icadının bin deney sonucu yapıldığı, belirtilir. İcat yapmayı ve mucit olmayı düşünenler, mucitleri severler. Thomas Edison, ampulü icat etmiştir. Mucitler, idol kabul edilir.
İngiltere, mucitler ve mucitlerin icatlarıyla sanayileşti. İngiltere, sanayileşmiş bir toplumdur. Çay içmek ve klasik müzik dinlemek, İngiliz geleneği olur. Klasik müzik, çok sesli müzik olur. Klasik müzik, sanayi toplumunda icat edildi. İngiltere, sanayi toplumu olarak örnek alınır.
Dini bilgi ve dünya bilgisi, bir bütün olur. Dini bilgide, mucize vardır. Dünya bilgisinde, doğanın kuralları vardır. Dini bilgi, dünya bilgisini kutsayıp kabul eder. Dünya bilgisinde, araştırma ve deneyle yeni bilgi oluşturulur. Dini bilgi artmaz. Dünya bilgisi, ok işareti yönünde artar. Doğa kuralları araştırılıp icat yapılır. Doğa kurallarına göre düşünülüp doğadaki maddelere şekil verilir. Dini bilgi, inanarak öğrenilir. Dünya bilgisi, sorgulanarak öğrenilir.
İnsanlığın gelişimi, toplum temelli sıra takip eder. İlkel toplum, köleci toplum, feodal toplum, kapitalist toplum sıralaması yapılır. Sosyalist toplum hayali kurulur. İngiltere, kapitalist topluma örnek olur.
İhracata dayalı ekonomi ve ikame modeli ekonomi ayrımı yapılır. İhracata dayalı ekonomide, bütün dünya dikkate alınır. İkame modeli ekonomide, ülke-devlet sınırları dikkate alınır. İhracata dayalı ekonomideki, bütün dünya pazarını kontrol etmek zordur. İkame modeli ekonomideki, ülke-devlet pazarını kontrol etmek kolaydır. İkame modeli ekonomide, kayıtlı ekonomi kurulabilir ve denetim sağlanabilir. Kalkınmak için ikame modeli, tercih edilmeli. İhracat ve ithalat bütünlüğü ile üretim ve tüketim bütünlüğü, ikame modeli ekonomide, daha kolay denetlenir.
Kapitalizm, bilginin dini bilgi ve dünya bilgisi olarak ikiye ayrımını getirdi. Kapitalizm, toplumun emek ve sermaye olarak ikiye ayrımını getirdi. Emek, sol olur. Sermaye, sağ olur. Siyasi partiler, emek-sermaye ayrımına göre, siyasi partiler yelpazesinde, yerini alır. Toplumda, siyasi partiye oy veren seçmen vardır. Başka ayrım yoktur.
İnsan, dini bilgi ve dünya bilgisi bütünlüğünde yaşar. Max Weber, kutsal bilgi ve işlev-iş bilgisi ayrımı getirdi. Kutsal bilgi, inanarak öğrenilir. İşlev-iş bilgisi, sorgulanarak öğrenilir. Kutsal bilgi, dini bilgi ve kutsanmış dünya bilgisinden oluşur. İşlev-iş bilgisi, dünya bilgisinden oluşur. İşlev-iş bilgisi, görev olur.
Kapitalizm, kadın ve erkek bir bütün olur: bütünün adına insan denir, tanımını getirdi. Toplum, kadınlardan ve erkeklerden oluşur. Toplum, bütün olur. Kadınlar ve erkekler, toplumun parçaları olur. Bütünün parçaları eşit olur. Kadınlar ve erkekler, eşit olur. Kapitalizm, devlet, vatanı ve milletiyle bir bütündür, tanımını getirdi. Devlet, vatan üzerinde yaşayan milletin örgütlenmesi olur. Tanımlara göre yaşamak gerekir.
Kapitalizm, ibadet ve çalışmayı kutsal kabul eder. İbadet, çalışma sonuna bırakılır. İbadet eğitimi ve iş-meslek eğitimi kutsal kabul edilir. İş-meslek, emek-sermaye bütünlüğü olan, serbest piyasada oluşur. Serbest piyasa kuralına göre, meslek okulu açmak gerekir. İhtiyaca göre, meslek okulu açmak gerekir.
İhtiyaç ve icat, bir bütün olur. İcat, ihtiyacı karşılar. İhtiyaca göre yaşamak, minimalizm kabul edilir. İnsan, zorunlu ihtiyaçlarını karşılayıp: varlığını sürdürür. Yoksulluk sınırı, ihtiyaca göre yaşamayı belirtir.