İbrahim Sanalp yazdı; İKİ MUSTAFA
Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;
Düalizm-ikicilik- bilginin ikiye ayrılması olur. Dini bilgi, bilgiyi ikiye ayırır. Sevap-günah ya da helal-haram olarak ikiye ayırır. Dini bilginin kaynağı olarak: Mani dini kabul edilir. Mani dini bilgiyi, iyi ve kötü olarak: ikiye ayırır. Bilgi bir bütün olarak: iyinin ve kötünün bilgisi olur. İyi ve kötü, birlikte öğrenilir.
Çin inancında, Yin ve Yang ayrımı var. Yin: Karanlık, yeryüzü, dişi anlamı taşır. Yang: Aydınlık, gökyüzü, erkek anlamı taşır. Her şey, Yin ve Yang bütünlüğünde anlam kazanır. Bu iki kavramdan biri azalırken: diğerinin arttığı kabul edilir. Yin ve Yang, birer bilgi türü ve bilgi bütünlüğü olur.
Felsefe bilgisine göre, bilgi ikiye ayrılır. Bilgi, dini bilgi ve dünya bilgisi olarak ayrılır. Dini bilgi ve dünya bilgisi bütünlüğü: bilgi bütünlüğü olur. Dini bilgi ve dünya bilgisi, eşit olur.
Dini bilgi, dünya bilgisini kutsayıp kabul eder. Kutsama dua ve besmele ile yapılır. Dini bilgi, kutsal dini bilgi ve kutsanmış dünya bilgisinden oluşur. Dünya bilgisinde kutsallık yoktur.
Türk toplumunun-milletinin “İki Mustafa” etkisinde yaşadığı düşünülür. Olumlu ve olumsuz düşünceler belirtilir. “Hazreti Muhammet Mustafa ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk” isimleri söylenir. Hazreti Muhammet Mustafa, düşüncesini: kutsal dini bilgi ve kutsanmış dünya bilgisi bütünlüğünde anlatır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, düşüncesini: felsefi bilgi olan, dini bilgi ve dünya bilgisi bütünlüğünde anlatır.
Dini bilgi, kendi bilgisini doğru kabul eder. Diğer bilgi türlerini ve diğer dinleri doğru kabul etmez. Felsefe bilgisi, bütün dinlere ait bilgileri ve dünya bilgisini, doğru kabul eder. Dini bilgi kendi kurallarına göre doğru kabul edilir. Dünya bilgisi, kendi kurallarına göre doğru kabul edilir. Buna iki doğru kuralı denir. Bu kural, hoşgörü özelliği taşır.
Bu anlatılan bilgilere göre, “İki Mustafa” bilgi bütünlüğünde birbirlerine yaklaşırlar. “İki Mustafa” bilginin ikiye ayrılıp anlam verilmesiyle anlaşılır. Hazreti Muhammet Mustafa, kutsal dini bilgi ve kutsanmış dünya bilgisini kabul eder. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kutsal dini bilgiyi ve kutsanmış ve kutsanmamış dünya bilgisini kabul eder.