Haberde Bursa

İbrahim Sanalp yazdı; İNSANIN MÜCADELESİ

25.03.2025

Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;

Modernlik kentli hayatın ve ekonominin getirdiği bir tarz olur. Geçmişi değiştiremeyiz ama el ele vererek geleceği inşa edebiliriz. Ayıran noktalardan çok, birleştiren noktalara bakmak gerekir. Sanayileşmenin olmazsa olmazı, emek-sermaye çelişkisidir. İlkellik ve modernlik, bir bütün olur. Modernlik, alet ve makine yapmaktır.

İnsanlık medeniyeti tektir ama kolları vardır. Medeniyet, çağdaş olanı belirtir. Dünyanın her yerinde olabilir. Medeniyet, insanın ürettiği her şeydir.

Yazarlar, düşünürler, kendi kültürünü, kendi dilini yüceltmeye çalışır. İnsanlık âlemine kendi renklerimizle, dilimizle, sesimizle katılırız.

Bilgide sentez yaratmak gerekir. Tez-antitez: sentez olur. Sentez, bütün özelliği taşır. Tez ve antitez: sentezin parçaları olur. Tez, antitez, sentez bütünlüğü içinde, yeni bilgi üretilir.

Yazarlar, çizerler, düşünürler: bir toplumun dilidir. Toplumlar düşünürleriyle konuşurlar. Toplumda her gelişme, dönemiyle beraber kavranabilir. İnsanın her türlü hikâyesi belli bir zamanda, belli bir bölgede, belli koşullar içinde yaşanmıştır. Ancak o dönemle, o koşullarla bağlantılı bir biçimde anlaşılır.

Umut, hayata müdahale etme iradesidir. Umut, yaşanılan gerçekliğin bir üst boyutudur. Umut, gelecekten olan beklentiler olur. Dün, bugün, yarın: bir bütün olur.

Yazar, insanları ve mekânları anlatır. Karakterler, mekânın içinde var olup onunla birlikte anlam kazanır. Her insanda iyi ile kötü yan yana durur. Hangisini beslersen o galip gelir. Aydınlıkla karanlığın mücadelesi sürer. Topluma karşı sorumlu birey olmak, onu bütün özellikleriyle anlamayı gerektirir.

İnsanların birden fazla disiplinle-bilgi türüyle meşgul olmasına ve birçok dalda eser vermesine: Rönesans insanı, denir. Bir sanatçı: şair, ressam, doktor olabilir.

İnsanların başarıya odaklanması, kariyer ve uzmanlık saplantısı: tek boyutlu çalışma olur. Bilgiler ve düşünceler, birbirinden kopuk ele alınmış olur. Çeşitli sanat dalları ve bilgi türleri, birbirini besler. Yaratıcısının kavrama gücünü artırır. Sanat ve bilgi türleri, üst noktada birleşir: bir ve aynı şeydir. Bir bütünlük oluşur. İnsan çelişkileriyle ele alınır.

Dil, düşüncenin en önemli aracıdır. Dil, yaşayan bir yapıdır. Sürekli dönüşür, gelişir. İnsanın pusulası vicdanıdır. Vicdan bilgiyle oluşturulur. Entelektüellik, dünyayı zihinle, bilgiyle anlama çabasıdır.

YORUMLAR

Δ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>