Haberde Bursa

İbrahim Sanalp yazdı; İNSANLIĞIN GELİŞİMİ

19.10.2024

Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;

İnsanlığın gelişimi üzerine fikir yürütülür. Bilginin ikiye ayrılması bir gelişimdir. Bilgi, iyinin bilgisi ve kötünün bilgisi olarak ayrılır. İyi ve kötü, birlikte öğrenilir. Din işleri bilgisinde iyinin bilgisine sevap denir. Kötünün bilgisine günah denir. Devlet işleri bilgisinde iyinin bilgisine meşru denir. Kötünün bilgisine gayrimeşru denir. Kanuna uygun olan meşru olur. Kanuna uymayan gayrimeşru olur.

İnsanlığın gelişimini anlatan mücadele örnekleri vardır. Buluşlar, insanlığın gelişimini anlatır. Alet ve makine işler, el öğünür, denir. İnsanlığın gelişimi, ilkel toplum, köleci toplum, feodal toplum, kapitalist toplum olarak sıralanır. Sosyalist toplum hayali kurulur.

Köleliğin kaldırılması, uzun yıllar süren bir mücadeledir. Dini bilgi köleliği kaldırmadı. Köle azat etmenin sevap olduğu kuralını getirdi. Anayasacılık ve hümanizm çalışmaları insanların eşitliğini savunur. Anayasacılık ve hümanizm çalışmaları köleliği kaldırdı.

İngiltere’de Dostların Dini Derneği: Quaker, mevcut Hıristiyan mezheplerine tepki olarak ortaya çıktı. İnançları gereği, hangi gerekçeyle olursa olsun: öldürmeyi ve savaşı reddederler. Fabiancılık, tedrici ve reformist yollardan demokratik sosyalizmin ilkelerini ilerletmeyi amaçlayan İngiliz sosyalist hareketidir.

Önce köleliğin kaldırılması slogan yapıldı. “Özgür konuşma, özgür toprak, özgür emek, özgür insan” sloganı kullanıldı. Kölelik sistemiyle özgür emek sistemi arasında mücadele sürdürüldü.

1856 yılında Paris Konferansı’nda korsanlık yasaklandı. Amerikan İç Savaşı sonrası kölelik yasaklandı. Sermaye yatırımına, bilgiye ve emek gücüne bağlı olan tarım, köleliği kaldırdı.

Kapitalizm her şeyin kayıt altına alınması kuralını getirdi. Ekonomi ve nüfus kayıt altına alındı. Demokrasi kuruldu. Önce temsili demokrasi kuruldu. Sonra sosyal demokrasi kuruldu. Temsili demokraside herkesin bir oyu vardır. Sosyal demokraside herkesin bir oyu ve zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacağı bir geliri vardır. Herkese devlet bütçesinden bir pay verilir. Çalışanların sosyal güvencesinin olması gerekir.

Kapitalizmde bütün bilgi türleri okulda öğretilir, kuralı getirildi. Anaokulları, okula bağlı açılır. Kur’an Kurslarının okula bağlı açılması gerekir.

Kapitalizmde emek ve sermaye bir bütün olur. Bütünün adına serbest piyasa denir. Meslekler, serbest piyasada oluşur. Meslekler için okulda eğitim yapılır. Okulda işlik, işlikte okul kurulur.

Bilgi mantık yürütülerek öğrenilir. İki tür mantık vardır. Aristo mantığı ve Hegel mantığı… Bütün kavramına göre mantık yürütülür. Aristo mantığına göre, bütünden parçaya gidilmesine, tümdengelim denir. Parçadan bütüne gidilmesine, tümevarım denir. Aristo mantığı, durgunluğu anlatır. Hegel mantığında, tez, antitez, sentez sıralaması vardır. Tez ve antitez: sentezi oluşturur. Sentez, tez kabul edilir ve yeni bilgi olarak antitez oluşturulur. Tez ve antitez, sentez olur. Bu işlem devam ettirilir. Hegel mantığı, hareketi anlatır.

Kültür, insanın ürettiği her şeydir. Kültür, bilgi bütünlüğünü belirtir. Bir tane dünya kültürü vardır. Kültür, dini bilgi ve dünya bilgisi bütünlüğü üzerinde yükselir. Kültür, ilkelden moderne doğru yükselen bir eğri çizer. Her toplum bu eğri üzerinde yerini alır.

Feodal toplumda, dil, din, ırk, mezhep, cinsiyet ayrımı vardı. Kapitalist toplumda, toplum-birey ayrımı vardır. Buna çoğulculuk denir. Her birey, toplumun parçası olur. Kararlar uzlaşarak alınır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>