Haberde Bursa

İbrahim Sanalp yazdı; KATEGORİ

15.02.2024

Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;

Kategori, aralarında benzerlik ya da ilgi bulunan şeylerin tümünü dikkate almaktır. Bütün ve parça iletişimi kurmaktır. Alman filozof Kant, bütün bilgileri öğreniriz ve bilgiyi kategorilere ayırıp kullanırız, demiştir. Kant, bilgiyi görünmeyenin bilgisi ve görünenin bilgisi olarak ikiye ayırır. Laiklik, bilgiyi din işleri bilgisi ve devlet işleri bilgisi olarak ikiye ayırır. Sekülerizm, bilgiyi din işleri bilgisi ve dünya işleri bilgisi olarak ikiye ayırır. Bilgi felsefesi bilgiyi altı bilgi türüne ayırır. Günlük bilgi, teknik bilgi, dini bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi, felsefe bilgisi.

Toplum temel alınır. Kapitalizm kuralına göre toplumda, emek ve sermaye ayrımına dayalı örgütlenme yapılır. Emek ve sermaye bütünlüğü, serbest piyasayı oluşturur. Emek, sol olur. Sermaye, sağ olur. Siyasi partilerin, emek ve sermaye ayrımına göre durumlarını belirtmesi gerekir. Siyasi partiye oy veren seçmen vardır. Başka ayrım yoktur.

Demokraside her şey kurala göre olur. Din işleri bilgisinde helal-haram ve sevap-günah ayrımı var. Devlet işleri bilgisinde meşru-gayri meşru ayrımı var. Kanunlar, yönetmenlikler anayasaya uygun olur.

Devlet, vatanı ve milletiyle bir bütündür, tanımı yapılır. Toplum bütün, birey parça olur. Ümmet bütün, ümmet parça olur. Ümmet kelimesi cümle içinde bütün ya da parça anlamı taşır. Millet bütün, vatandaş parça olur.

Devlet, idari olarak ikiye ayrılır. Merkezi yönetim ve yerel yönetimler olarak ikiye ayrılır. Merkezi yönetim ve yerel yönetimler, birbirini tamamlar.

Her şey insan içindir. Her şey topluma dayanır. Toplum, bireylerden oluşur. Aile, en küçük topluluk olur. Toplumda yardımlaşmada, birey ve ailenin durumu dikkate alınıp yardım edilir. Toplumda herkesin zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacağı bir gelirinin olması gerekir. Devlet, bütün milletin ve vatandaşların devletidir. Herkese devlet bütçesinden pay verilmesi gerekir.

Davranış bilgisine göre, yetişkin insanın anne babası toplumdur. Çocuğun bakımını anne baba sağlayabilir. Yetişkin insanın bakımı ailenin ve toplumun birlikte desteğini gerektirir.

Devlet yönetimi, bütçeyi belirli kurallara göre yönetmeyi ve paylaştırmayı içerir. Vatandaşların ihtiyaçları esas alınır. İhtiyaçlarda öncelik sıralaması yapılır. Kimsenin siyasi düşüncesine bakılmaz.

Sorunlar önce bireysel olarak çözülmeye çalışılır. İkinci olarak sorunlar ailede çözülmeye çalışılır. Üçüncü olarak toplumda sorunlar çözülmeye çalışılır. Devlet en büyük toplum örgütlenmesi olur.

Var olan paylaşılır. Kayıtlı ekonomi kurup vergi almak gerekir. Gelir vergisi ve servet vergisi almak gerekir. Vergiler bir kaynak olur. Vergi gelirleriyle herkesin zorunlu ihtiyaçlarının sağlanması gerekir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>