İbrahim Sanalp yazdı; MİLLET
Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;
Vatan kavramıyla birlikte yaşayan topluma, millet denir. Millet kavramına göre yaşayan kişiye milliyetçi denir. Din kavramıyla birlikte yaşayan topluma, ümmet denir.
Fransız İhtilali ile birlikte insan hakları, demokrasi, milliyetçilik, işçi hakları, liberalizm, adalet, eşitlik gibi kavramlar ortaya çıktı.
Osmanlı Devleti’nde Osmanlı Milleti kavramı oluşturulmaya çalışıldı. Balkan Savaşı yenilgisi sonrası, bu kavram bırakıldı. Türk milleti kavramı kabul edildi. Tanzimat Fermanı ve Islahat Fermanı, millet kavramıyla ilgili özellikler taşır.
Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir, tanımını yaptı. Dil, din, ırk, mezhep, cinsiyet farkı gözetmeden herkes milletin vatandaşı olur. Kralın ya da padişahın reayasından milletin vatandaşı ve devletin uyruğu olundu. Devlet, vatanı ve milletiyle bir bütündür, tanımı yapıldı. Millet olmak, devlete ve vatana bağlı olur. Herkes milliyetçi olmak zorundadır. Millet kavramı, vatan sınırlarına seslenir. Ümmet kavramı, yeryüzüne seslenir.
Millet ve ümmet kavramları, kişiye ayrı ayrı aitlik duygusu verir. Aitlik duygusuna kimlik denir. Bu iki kimlik birbirini tamamlar. Bütüne ait olmak ve bütünün parçası olmak duygusu, aitlik duygusu olur.
Feodal toplumda devletin bir resmi dini vardı. Devlet törenleri, resmi din kuralına göre yapılırdı. Diğer dinlere inanmak, ibadet etmek serbestti. Kapitalist toplum laiklik kuralını getirdi. Laiklik kuralına göre, devlet bütün dinlere eşit mesafede durur. Devlet, bütün dinleri kabul eder. Devletin resmi töreninde saygı duruşu yapılır ve milli marş okunur. Dini törenler, devlet töreninden ayrı yapılır. Dini törende dua okunur.
Laiklik gereği bütün dinler serbesttir. Sünni Müslümanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı ile örgütlendi. Alevi-Bektaşi Dernekleri, Kültür Bakanlığı bünyesinde örgütlendi. Diğer dinler İçişleri Bakanlığı’ndan izin alarak ibadethane açıyorlar. Musevi, Ortodoks, Katolik, Süryani, Yezidi inancının ibadethaneleri var. Caferi Mezhebinin camileri var.
Millete ait olana, milli denir. Milleti oluşturan herkes milletin parçasıdır. Millet, vatandaşlardan oluşur. Vatandaşlar eşittir.
Toplumda din ve devlet örgütlenmesi birbirinden ayrı olur. Ümmet-din örgütlenmesi ayrı olur. Millet-devlet örgütlenmesi ayrı olur. Milliyetçi Parti unvanının hiçbir siyasi partiye verilmemesi gerekir. Kapitalist toplumda emek ve sermaye ayrımı vardır. Emek ve sermaye ayrımına göre, siyasi partiler, siyasi partiler yelpazesinde yerini alır. Siyasi partiye oy veren seçmen vardır. Başka ayrım yoktur.
Temsili demokraside herkesin bir oyu vardır. Sosyal demokraside herkesin bir oyu ve zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacağı bir geliri vardır. Herkese devlet bütçesinden pay verilmesi gerekir. Herkesin karnı tok, sırtı pek olmalıdır.