Haberde Bursa

İbrahim Sanalp yazdı; MOZART

05.01.2025

Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;

Mozart, gülümseyen bir müzisyendir. Şakalar yapar. Sözcük oyunlarıyla dolu mektuplar yazar. Neşeli, hoşgörülü, iyimserdir. Eserlerinde hüzünle umudu birleştirir.

İnsan hayran olduğu bir sanatın başkalarınca da beğenilmesini, aynı duyguların başkalarınca da paylaşılmasını ister. Bu istek bireylere ve topluma yararlı olur. Müzik, evrensel olur. Evrensel, her yerde herkes için geçerli olana denir. Mozart’ın mektupları, araştırmacılar için birer kaynak olur.

Bilgi felsefesine göre altı bilgi türü vardır. Günlük bilgi, teknik bilgi, dini bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi, felsefe bilgisi… Bilgi türleri, bilgi bütünlüğü olur. Her bilgi türü, dünyaya bir bakış açısı olur. Bütün bilgi türlerini öğrenen toplum kalkınır. Müzik, sanat bilgisidir. Dini bilgi, inanarak öğrenilir. Günlük bilgi, teknik bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi, felsefe bilgisi sorgulanıp öğrenilir.

Mozart, eserlerinde iyilikten, güzellikten söz eder, gülümser. Mozart, müzik diliyle insanlara seslenir.

Mozart, annesine, babasına, ablasına, eşine, ev sahiplerinin hizmetçisine mektuplar yazar. Duygularını dile getirir. O dönemin iletişim aracı mektuptu.

Sanatçıları anlamak için onları her yönleriyle anlamak gerekir. Mozart, özel dersler verir. Keman ve piyano çalar. Konserler verir. Para kazanmaya çalışır.

Eleştirmenler bir yol göstericidir. Batı müziğini öğrenmeye çalışan toplumlarda eleştirmenin görevi, evrensel müziği halka sevdirmektir. Batı müziği çok seslidir. Türk müziği, tek seslidir. Atatürk, Batı müziğinin okullarda öğrenilmesi için çalıştı. Türk sanatçı müzisyenler çok sesli müzik eserleri verdiler. Nota bilgisi, bir ses ölçüsü bilgisidir. Ölçü, kesinlik belirtir. Düşüncenin ölçü bildiren kelimelerle anlatılmasına, pozitivizm denir. Ölçü, hem değişimi hem değişmezliği belirtir.

Müziğin insanı yüceltici, insanları insanlara, toplumları toplumlara yaklaştırıcı bir etkinliği vardır. Batı müziği, “barok, klasik, romantik” diye bölümlere ayrılır. Mozart, klasik Batı müziği besteleri yaptı.

Tek sesli ve çok sesli müzik, insanların çalışmaları sonucu ulaşılmış bir başarıdır. Bütün çalışmalar, insanlığa ait olur.

Viyana için müzik kenti, denir. Meydanlarda müzisyenlerin heykelleri vardır. Müzik salonlarında konserler verilir. Heykeller, müzisyenleri anmak için dikilir.

Mozart’ın eserleri iç açıcı, şakacı özelliğe sahiptir. Mozart’ın eserlerinde sevgi, özlem gibi, insanların iç dünyalarını dolduran duygular işlenir. Mozart, büyük bestecilerin eserlerini inceledi. Beethoven, özgürlük ve insanlık sevdalısıdır. Mozart’ın eserlerinde ışıl-ışıl bir düş dünyasına götüren, yarınımızı aydınlatan bir müzik gücü vardır.

Mozart, eserlerinde insanlara sevgiyle bakan, onlardan sevgi bekleyen bir dille seslenir. Mozart, operayı çok sever. Opera bestelemekten hoşlanır.

Mozart, Fransız Devrimi sırasında yaşadı. Fransız Devrimi, düşsel olarak yayılır. İnsanlar, devrim ilkeleri: eşitlik, kardeşlik, özgürlük üzerinde konuşurlar.

Mozart’a göre şiir müziğe uymalı… Güfte müziğe uymalı… Mozart’ın eserlerinin insancıl anlamı vardır. Mozart’ın eserlerinde, insanlara umut vaat eden bir duygu sezilir.

Mozart, kuşaklar boyu insanlara eserleriyle mutluluk dağıtmayı sürdürmüş. Mozart, eserleriyle insanlara sevgi, umut, mutluluk dağıtmayı sürdürecek…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>