Haberde Bursa

İbrahim Sanalp yazdı; ÖLÇÜ

21.10.2024
4

Köşe yazarımız İbrahim Sanalp yazdı;

Ölçü, bir niceliği değerlendirmede kullanılan bir birimdir. Bütünü ikiye ayırmak ve parçaları bir bütüne tamamlamak bir ölçü olur. Gözlem gücü, hafıza, mantık yürütme: bütün kavramına göre olur. Bütün kavramı, bir ölçüdür.

İnsan akla ve duyguya sahiptir. Akıl ve duygu bir bütündür. Gerçeği görmek için akıl ve duygu birlikte gündeme gelir. Bir yanda algılayan duygu işlevleri vardır. Diğer yanda yargılayan akılcı işlevler vardır. İşlev, iş yapmayı belirtir.

Bireyin kişiliği, dışa dönük ya da içe dönük olarak sınıflandırılır. İçe dönüklük ve dışa dönüklük bir bütündür. Ölçü, algılayan duygu ve yargılayan akıl bütünlüğü olur. Düşünme, zihinsel ve mantıklı bir süreçtir.

Gözlemek ve dinlemek bir bütündür. Gözlemek ve dinlemek yoluyla bilgi öğrenilir. Kimse tek başına değildir. Dost ve ahbap bir bütündür. Dost değer katar. Ahbap değer katmaz. Zihin akış halindedir. Dikkat kontrolü, kesinlik, odaklanmak gerekir. Dün, bugün, yarın bir bütündür. Duygular, mantık ve akıl yürütmek bir bütündür. Bu bütünlük içinde tahmin ya da varsayım yapılır.

Bilgi toplanır, doğru sorular sorulur, varsayımlar oluşturulur. Bilgiye göre değerlendirme yapılır. En büyük gerçekleri, en küçük ayrıntılar ele verir. Kişisel duygular, ön yargılar, gerçekler birlikte dikkate alınır. Bu bütünlük içinde bir sonuca varılır.

Yüz yüze iletişimde, üç temel bileşen vardır. Kelimeler, ses tonu, sözsüz iletişim… Sözsüz iletişim, beden dili olur. Mimikler ve jestler beden dilidir. Mimikler yüz ifadeleri, nefes alıp verme, gözler olur. Jest el, kol, kafa hareketleridir.

Direk göz teması dürüstlüğü, ilgiyi, hoşlanmayı gösterir. Beden dili aynı zamanda bir diyalogdur. Yüz ifadelerinde mutluluk, üzüntü, korku, şaşırma gibi duygular ifade edilir. Beden dili toplumsal olarak öğrenilir.

Eldeki bilgileri ayıklayıp faydalı bilgiye ulaşmak gerekir. Büyük resme bakılır. Gereksiz bilgiler ayıklanır. Ana fikir tespit edilir. İmkânsızı çıkardığınızda, elinizde kalan şeyler gerçeklerdir.

Zihin haritası oluşturulur. Boş bir sayfanın merkezine, anahtar kelime ya da cümle yazılır. Bu merkezden çizilecek dallarla: anahtar kelime ya da cümleyle ilgili fikirler eklenir.

Bir buz dağının görünen yüzü ve görünmeyen yüzü benzetmesi bir bütündür. Gerçekler, buz dağının görünen yüzü olur. Görünmeyen yüzünde tahminler yapılır. Bu durum bir ölçüdür.

Farklılıklar nedeniyle toplanamayan nicelikler, bir üst kavramda toplanır. Elma ve armut bir bütün olur. Bütünün adına meyve denir. Elma ve armut, alt kavramdır. Meyve, üst kavramdır. Elmalar ve armutlar, meyve üst kavramıyla toplanır. Doğada meyvenin karşılığı yoktur. Elma ve armudun doğada karşılığı vardır. Meyve, zihin yoluyla oluşturulur.

Laiklik bir ölçüdür. Bütün kavramına ait bir özelliktir. Laiklik, din işleri bilgisinin ve devlet işleri bilgisinin ayrılmasıdır. Din işleri bilgisi ve devlet işleri bilgisi bir bütün olur. Bütünün adına laiklik denir. Laiklik, iki ayrı bilgi türünü belirtir. Din işleri bilgisi ve devlet işleri bilgisi, dünyaya birer bakış açısı olur. Din işleri bilgisi inanarak öğrenilir. Devlet işleri bilgisi sorgulanarak öğrenilir. İnanmak ve sorgulamak bir bütün olur.

İbrahim Sanalp

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>