İbrahim Sanalp yazdı; ÖRGÜTLENME
Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;
Toplumda, bir araya gelerek, ortak amaca ulaşmak için çabaların birleştirilmesine, örgütlenme denir. Örgütlenme, yatay örgütlenme ve dikey örgütlenme olur. Yatay örgütlenme, çok amaçlı olur. Dikey örgütlenme, az amaçlı olur. Devlet işleri, çok amaçlı yatay örgütlenme olur. Din işleri, az amaçlı dikey örgütlenme olur. Hastane, çok amaçlı yatay örgütlenme olur. Sağlık ocağı, az amaçlı dikey örgütlenme olur.
Laiklik, iki tür örgütlenmeyi belirtir. Din işleri örgütlenmesi ve devlet işleri örgütlenmesini belirtir. Erkler ayrılığı, bir örgütlenme türü olur. Yasama, yürütme, yargı erkleri, birbirinde ayrı olur ve birbirini tamamlar. Yetki ve alan sınırlaması yapılır. Merkezi yönetim ve yerel yönetim, birbirinde ayrı olur ve birbirini tamamlar. Yetki ve alan sınırlaması yapılır. Merkezi yönetim ve yerel yönetim, çok amaçlı olur. İdari bölümler, az amaçlı olur.
Eğitim işleri, çok amaçlı olur. Öğretim işleri, az amaçlı olur. Eğitim işleri, tüm bilgi türlerini kapsar. Öğretim işleri, bir bilgi türünü kapsar. Eğitim, bütün okulları kapsar. İlköğretim, ortaöğretim, yükseköğretim: bölümleri belirtir. Burada yetki ve alan sınırlaması vardır.
Şehirleşmede, yatay ve dikey planlar yapılır. Yatay planlama, çok amaçlı olur. Dikey planlama, az amaçlı olur. Yol, su, elektrik, haberleşme planları, çok amaçlı yatay planlama olur. Bina, park, otopark planları, az amaçlı dikey planlama olur. Burada da sınırlama vardır.
Toplumda, emek ve sermaye bütünlüğüne, serbest piyasa denir. Serbest piyasa, toplumun ekonomik örgütlenmesi olur. Din ve devlet örgütlenmesi, toplumun örgütlenmesi olur. İhracat ve ithalat ayrımı, toplumun örgütlenmesi olur. İhracat, üretmek, vermek: aynı anlama gelir. İthalat, tüketmek, almak: aynı anlama gelir.
Aile, okul, işletme, cami, kütüphane, kimsesizler evi gibi kuruluşlar, birer örgütlenme örneği olur. İnsan, tek başına zayıftır. Örgütlenme, güç-kuvvet verir. Örgütlenmek, kalıcı olmaktır.
Devlet örgütlenmesi, sivil ve silahlı örgüte ayrılır. Sivil örgütler, topluma hizmet eder. Silahlı örgütler, güvenlik sağlar. Silahlı örgütler hem kendilerini hem toplumu koruma görevi yaparlar.
Ekonomik çalışmalar, iki şirket türüne dayanır. Sermaye çoğunluğuna dayalı şirket yönetimi ve ortak sayısı çoğunluğuna dayalı şirket yönetimi vardır. Ortak sayısı çokluğuna dayanan şirkete, kooperatif denir. Bütün şirketlerin kooperatif olması ve kooperatif çalışanlarının da kooperatife üye olması, bir ütopya olur.
Slogan, bütünün parçasının yüceltilmesidir. Bütünü anlatmak gerekir. Geliri olanlar ve geliri olmayanlar, bir bütündür. Çalışanlar ve işsizler, bir bütündür. Bütünlük içinde parçalara çözüm bulunur.
Bütün öğrencileri dikkate alan sınav sistemini kurmak gerekir. Eleme suretiyle, eleğin üzerinde kalanlarla beraber, eleğin altında kalanlara da çözüm üretilmeli.
Bir işte çalışmak için liyakat istenir. İşe alınmada, adam kayırma olmaması istenir. İşe alınamayanlara da zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak, yardım yapılacağını belirtmek gerekir. Liyakat, işe alınma, işsizlik, yardım: bir bütün olur.
Tam istihdam hayaline ulaşmak için sigorta sistemiyle yardım, bir çözüm olur. Herkes, ekonomik örgütlenmenin içinde olur. Sigorta sistemi, kimsesizlerin kimsesi olur. Kayıtlı ekonomi ve servet vergisi, bütçeye sağlam kaynak sağlar.