İbrahim Sanalp yazdı; SİNERJİ
Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;
Davranış bilgisine göre, insana dokunan şey, büyük şey olur. İnsana dokunmayan şey, küçük şey olur. İnsan toplumun içinde yaşar ve gelişip ilerler. İnsan, hayatında, bütünlük ve devamlılık ister.
Bütün kavramına göre insan, bütüne ait olma ve bütünün parçası olma duygusu hisseder. Buna aitlik duygusu denir. İnsan, aitlik duygularının toplamı olur.
İnsanın vücudundaki organlar bir bütün olur ve birbirini tamamlayarak çalışırlar. İşbirliği ya da birbirini tamamlamaya: Sinerji denir. Sinerji, bir bütünü oluşturan parçaların işbirliği yapması olur.
Sinerji için bir sandalye örnek gösterilir. Dört ayak, bir oturma yeri, bir dayanma yeri, ayaklar arasındaki bağlantılar, bir bütünü oluşturur. Bütünün parçaları arasındaki iş birliğine, sinerji denir.
Çalışmak, oyun oynamak, kitap okumak, yemek yemek gibi etkinliklerde sinerji vardır. Vücut organları, eşya, alet, makine gibi şeyler bir bütün oluşturur. Bütünün parçaları işbirliği yapar.
Varlıklar, havanın boşlukta yayılması gibi, varlıklarını hissettirir. İnsanla varlık ya da insanla insan arasında bir iletişim kurulur. Hissedilen bağı, selam vererek tamamlamak: toplum olmanın özelliği olur. Dağa, taşa, ağaca, kuşa, insana selam vermek önerilir.
İnsan, toplumun parçası olarak, diğer insanlarla iletişim kurar. Herkese bir oda kuralında, herkesin kendini mutlu hissedeceği bir yalnızlık önerilir. İnsanın gelişmesi ve topluma katkı yapması için tek başına bir odası olması istenir.
Grup halinde iş birliği yapılır. Tek başına yapılacak etkinliklerde, bağımsız hareket edilerek başarıya ulaşılır. Tek başına da içinde bulunduğumuz ortamla bir bütünlük oluşur. Herkes kendine bir bütün oluşturup yaşantısını sürdürür.
Konuşmak ve yazmak, benzerlik gösterir. Dinlemek ve okumak, benzerlik gösterir. Konuşmak, sınırlı bir iletişim olur. Yazmak, daha geniş bir iletişim olur. Dinlemek, sınırlı bir iletişim olur. Okumak, daha geniş bir iletişim olur. Konuşmak, yayın araçlarıyla daha geniş alana yayılabilir. Yazmak, yayın araçlarıyla daha geniş alana ulaşabilir. Hepsinde, bütün ve bütünün parçası olmak, etkili olur.
Bütün ve parça iletişiminde, birbirini tamamlayan bir iş birliği vardır. Bir bütünün parçalarının iş birliğine sinerji denir. Toplumda her şey bir bütünün parçası olur ve birbirini tamamlar. Sinerji, yaşamın bir özelliği olur.
Dini bilgiye göre, kul, Allah’ın parçası olur. Allah ve kul bütünlüğü, bir sinerji olur. Şartlar tamam olunca, olay gerçekleşir, denir. Şartlar, bir bütün parça iletişimi sonucu oluşur. Olay, bütünün parçalarının işbirliği yapması olur. Bu bir sinerji olur. Toplum, bireylerden oluşur. Toplumda olan her şeyden bireyler sorumlu olur. Toplumun bireylerindeki sorumluluk duygusu, bir iş birliği olur. İş birliği, toplumda sinerji olur. Toplumda uzlaşma, iş birliği ve sinerji olur.