İbrahim Sanalp yazdı; ZAMAN MEKÂN KURAL
Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;
Zaman, ölçülmüş ya da ölçülebilen bir dönem: uzaysal boyutu olmayan bir süreklilik olur. Zaman, akan suya benzetilir. Geçmişten geleceğe, bir süreklilik olur. Zaman, anların birbirine eklenmesi olur. Geçmişten geleceğe, anlar birbirine eklenir.
Mekân, bulunulan ve yaşanılan yer olur. Bir şeyin kapladığı boşluk anlamına gelir. Kural, bir konudaki bilgiye temel olan bilgi olur. İnsanlar, davranışlarını toplum kurallarına göre yaparlar.
İnsanlar, zaman, mekân, kural kavramlarına göre yaşarlar. Zamana, mekâna, kurala göre bilgi oluşturulur. Toplumsal uzlaşma yapılır.
Emek-sermaye bütünlüğü, serbest piyasayı oluşturur. Serbest piyasaya, emek ve sermaye arz ve talebi yapılır. Serbest piyasa kuralları oluşturulur ve bu kurallara göre yaşanır.
I Mayıs 1986 tarihinde, Amerika’da emek ve sermaye temsilcileri uzlaştı. Altı gün sekiz saat çalışma ve yedinci gün dinlenme kuralında anlaştı. “Bir Mayıs” hem emek hem sermaye bayramı olur. Kapitalist toplumlar tarafından benimsenir. Hem emek hem sermaye, sendikalarla örgütlenir. Karşılıklı hoşgörü gösterilir.
Türkiye’de TBMM’nde 1921 ve 1924 anayasaları kabul edilir. Halkçılık Programı uygulanır. Emek ve sermayenin serbest piyasayı oluşturması yerine, çeşitli mesleklerin varlığı belirtilir. “Bir Mayıs’a” Bahar Bayramı, ismi verilir. 1946 seçimleriyle demokrasiye geçilir. Sendikalar kanunu çıkarılır. Sendikalar kurulur. Emek ve sermaye ayrımına göre siyasi parti kurulmasına izin verilmez.
1961 anayasası, emek ve sermaye ayrımına göre siyasi parti kurulmasını kabul eder. Türkiye İşçi Partisi kurulur. “Emekçiler” hitabı kullanılır.
Emek-sermaye ayrımında: emek, sol olur. Sermaye, sağ olur. Siyasi partiler, emek-sermaye ya da sol-sağ ayrımına göre oluşturulan: siyasi partiler yelpazesinde yerini alır. Bu bir demokrasi kuralı olur.
1975 yılında, Milliyetçi Cephe Hükümeti kurulur. Solcu-sağcı ayrımı yerine, solcu-milliyetçi ve solcu-ülkücü ayrımı yapılır. Milliyetçi ve ülkücü olmanın vatansever ve inançlı olmak olduğu söylenir. Solcu olmanın vatan haini ve inançsız olmak olduğu söylenir. Bu söylenenler, birer yalan bilgidir. Yalan bilgi, kara propaganda olur. Bu suçlamalarla, sol-sağ partiler arasındaki oy geçişleri, baskı altına alınır. Siyasi partiler içinde, CHP ve Türkiye İşçi Partisi, sol parti olduğunu belirtir. Diğer siyasi partiler, sol-sağ ayrımına göre olan yerlerini belirtmediler.
Dini bilgi ve dünya bilgisi bütünlüğünden etkilenen toplum kuralları, maneviyatımızı oluşturur. Dini değerler, gelenek değerleri, milli değerler: manevi değerleri oluşturur. İnsanlar, maneviyat ve maddiyat bütünlüğünde yaşar. Muhafazakâr-mütedeyyin-dindar ya da seküler-dünyevi seçmen yoktur. Emekten yana ya da sermayeden yana siyasi partiye oy veren seçmen vardır.
Dini bilgi ve dünya bilgisi ayrımı kabul edilir. Bu ayrım, bilgi bütünlüğü olur. Bilginin ikiye ayrılması olur. Dini bilgi, dünyaya bir bakış açısı olur. Dünya bilgisi, dünyaya bir bakış açısı olur. Bilgi bütünlüğüne göre ve iki bakış açısının etkisinde, karar verilir. Dini bilgi, inanarak öğrenilir. Dünya bilgisi, sorgulanarak öğrenilir.
Emek-sermaye ayrımı ve dini bilgi-dünya bilgisi ayrımı: Kapitalist toplum kuralı olur. Zamana, mekâna, kurala göre yaşamak gerekir. İnsanlar ilkel, köleci, feodal, kapitalist toplum sıralamasına göre günümüze gelir. Sosyalist toplum hayali kurulur. Günümüzde, siyasi partilerin sol-sağ ayrımına göre yerini belirtmesi gerekir. Seçmen, kurala uyan siyasi partiye oy verir.