İşletmeciler Meydana İndi!
Yeme-içme sektörünün temsilcileri, pandemi koşullarında yaşadıkları mağduriyeti dile getirmek için Kent Meydanı’nda bir araya geldi. Yeme-içme sektörünün temsilcileri, pandemi koşullarında yaşadıkları mağduriyeti dile getirmek için Kent Meydanı’nda bir araya geldi. İşletmeciler, hizmet sektörü çalışanları ile müzisyenler pandemi döneminde büyük zorluklarla boğuşuyor ve seslerini duyurmak için bu hafta Kent Meydanı’nda buluşup basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını BTSO Meclis Üyesi – Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş, BTSO Hizmet Ticaret Konseyi Başkanı Turgay Güler ve BTSO 46. Komite Başkanı Selami Korkmaz okudu. Ayrıca geçim sıkıntısı yaşadığı için İzmir’de intihar eden Erdem Topuz anıldı ve başka vefatların yaşanmaması için önlemlerin acilen alınması gerektiği belirtildi.
BTSO Hizmet Ticaret Konseyi Başkanı Turgay Güler’in okuduğu basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Pandemi nedeniyle aylardır işsizlikle mücadele eden ve evine ekmek götüremeyen evli ve 2 çocuk babası müzisyen Erdem Topuz, yaşamına son verdi.pandemi başından beri 100’den fazla müzisyen intihar etti . Saygıyla anıyoruz.
Pandemiden etkilenen müzik emekçilerinin ve tüm sanatçıların ve süreçten olumsuz etkilenen tüm hizmet sektörünün sesiyiz.
Ankara sesimizi duydu ama anlamadı ya da anlamazlıktan geldi. O yüzden 3 haftadır olduğu gibi bu pazarteside derdimizi anlatmak için bir kez daha yüksek sesle ve tane tane anlatmak için buradayız
İşletmelerimizi HES ile açın, tüm kapalı işletmelere destek olun, – mış gibi yapmayın.
Vadedilen destek 110 bin işletmenin sadece yüzde 10’unu kapsıyor.”
İŞLETMECİLERİN BEKLENTİLERİ NELER?
Açıklamada restaurant ve kafe işletmecilerinin beklentileri de sıralandı:
” – İş yerlerimizi kontrollü olarak bir an önce AVM’lerde olduğu gibi HES kodu ile ve tüm sosyal mesafe kurallarına uyarak açmak istiyoruz.
– Biz işletmeler olarak daha fazla borç stoğu biriktirmek istemiyoruz işletmelerimizi tekrar açabilmek için acilen hibe desteği istiyoruz,
– Bizler nisan ayındaki 1. Pandemi döneminde aldığımız kredilerin en az iki yıl ödemesiz ve aynı faiz oranları ile yeniden yapılandırılmasını istiyoruz,
– Kapalı olan veya faaliyetleri kısıtlanan işletmelerin kiralarının kamu- kiralayan ve kiracı arasında külfetin eşit olarak bölünmesi suretiyle çözülmesini istiyoruz,
– Kamu alacaklarının yapılandırılmasının pandemi döneminin bitimine kadar uzatılmasını, sektörümze ait yapılandırılma ödemelerinin ise 2022 tarihinden itibaren başlamasını istiyoruz,
– Kapanan yada faaliyetleri kısıtlanan işyerlerimizde çalışanların kısa çalışma ödeneklerinin asgari ücret düzeyine çekilmesini ,ayrıca ücretsiz izin kapsamında olanlara yapılan desteklerin arttırılmasını istiyoruz.”
Basın açıklaması şöyle;
“Pandemi nedeniyle aylardır işsizlikle mücadele eden ve evine ekmek götüremeyen evli ve 2 çocuk babası müzisyen Erdem Topuz, yaşamına son verdi. Pandemi başından beri 100 den fazla müzisyen intihar etti. Saygıyla anıyoruz.
Pandemiden etkilenen Müzik Emekçilerinin, tüm sanatçıların ve süreçten olumsuz etkilenen tüm hizmet sektörünün sesiyiz
Ankara sesimizi duydu ama anlamadı ya da anlamazdan geldi. O yüzden 3 haftadır olduğu gibi bu pazartesi de derdimizi anlatmak için bir kez daha buradayız.
-İşletmelerimizi HES ile açın
-Tüm kapalı işletmelere Destek olun ‘Mış’ gibi yapmayın
-Vadedilen destek 110000 işletmenin sadece Yüzde 10’unu kapsıyor.
Biz yiyecek içecek işletmecileri, bu işletmelerde emek veren çalışanlarımız ve ailelerimiz adına devletimiz yetkilileri ile bu konuda karar alan bilim kuruluna seslenmek istiyoruz.Geçimlerini bu işletmelerden sağlayan 8 milyon aile adına;
İşyerlerimizi kontrollü olarak bir an önce AVM’lerde olduğu gibi HES kodu ile ve tüm sosyal mesafe kurallarına uyarak açmak istiyoruz.
Biz işletmeler olarak daha fazla borç stoğu biriktirmek istemiyoruz işletmelerimizi tekrar açabilmek için acilen hibe desteği istiyoruz
Bizler nisan ayındaki 1. Pandemi döneminde aldığımız kredilerin en az iki yıl ödemesiz ve aynı faiz oranları ile yeniden yapılandırılmasını istiyoruz.
Kapalı olan veya faaliyetleri kısıtlanan işletmelerin kiralarının kamu- kiralayan ve kiracı arasında külfetin eşit olarak bölünmesi suretiyle çözülmesini istiyoruz.
Kamu alacaklarının yapılandırılmasının Pandemi döneminin bitimine kadar uzatılmasını, sektörümüze ait yapılandırılma ödemelerinin ise 2022 tarihinden itibaren başlamasını istiyoruz.
Kapanan ya da faaliyetleri kısıtlanan işyerlerimizde çalışanların kısa çalışma ödeneklerinin asgari ücret düzeyine çekilmesini, ayrıca ücretsiz izin kapsamında olanlara yapılan desteklerin arttırılmasını istiyoruz.
Bizler sorunlarımız çözülünceye kadar, her pazartesi işletmeciler ve çalışanlarımız ile birlikte sesimiz duyurmak için bir araya geleceğiz.”