İşletmeler Sokakta! Duyun Sesimizi!
Bursa’da restoran ve kafe işletmecileri, pandemiden dolayı mekanlarının kapanmasıyla zor durumda kaldıklarını belirterek, yetkililerin bir an önce bu meseleye çözüm bulmasını talep etti.
Bursa’da restoran ve kafe işletmecileri geçtiğimiz hafta Nilüfer Kent Konseyi önünde bir araya gelerek ‘Sesimize duyan var mı’ konulu basın açıklaması düzenlemişti.
Bugün de Uğur Mumcu Bulvarı’nda bir araya gelen işletmeciler pandemiden dolayı mekanlarının kapanmasıyla zor durumda kaldıklarını belirterek, yetkililerin bir an önce bu meseleye çözüm bulmasını istedi.
Restoran ve kafeler açılana kadar her Pazartesi basın açıklaması yapacaklarını bildiren işletmeciler adına konuşan BTSO Hizmet ve Ticaret Konseyi Başkanı Turgay Güler, “20 Kasım ile başlayan süreçte ise bizim faaliyette olduğumuz sektörde kapamalara gitmezken faaliyet kısıtı getirerek işletmelerin paket servis uygulamasına devam edebileceğini söyledi. Sektör hacminin %5 -10’unu kapsayan paket servis uygulaması sektör sorunlarına göz bağı oldu. Böylece yukarıda saymış olduğumuz tüm destek, teşvik ve muafiyetlerden mahrum kaldık. O yüzden diyoruz ki sesimizi duyun! Türkiye’de sekiz milyon kişi geçimini bu sektörden sağlıyor. Bizler de elbette fedakârlık yapmalı ve üzerimize düşen tüm sorumlulukları yerine getirmeliyiz. Ancak tekrar söylüyoruz; dayanacak gücümüz kalmadı ve batıyoruz. Pandeminin yarattığı ağır koşulların faturasını sadece biz ödüyoruz. Sektörel haksızlıklara tahammülümüz kalmadı. Bilim Kurulu bulaş riskinin, AVM’lerde ya da toplu taşımada neden olmadığını bize nasıl açıklayacak? Salgını önlemek adına alınan kararların adil olmasını ve yaşadığımız külfetin taraflar arasında eşit olarak bölünmesi gerektiğine inanıyoruz. Aşılama çalışmalarının ivedilikle tamamlamasını ve verilen tarihlere uyulmasını bekliyoruz. Hizmet iş kollarında kapalı yada kısıtlı iş yerlerinde çalışan personel zor durumda, açlık sınırının bile altında olan desteklerle yaşamaya çalışıyor. İşletmelerimizde kira sorumluluklarımız devam ediyor. Özel mülkiyetlere ait olanlar bir yana kapalı kaldığımız dönemler için mülkiyeti kamuya, vakıflara veya belediyelere ait işletmelerde kiraya ait borç stoklarımız birikiyor. Kapanan ve faaliyetleri kısıtlanan işletmelerimizin, ilk pandemi döneminde aldığı kredilerin ödenmesi bekleniyor. En acısı enerji firmaları, kapalı işletmelerde biriken borçlardan dolayı enerjilerini kesiyor ve hatta sayaçlarını söküyor. Pandemi ile mücadele ülkemizde olduğu gibi dünyada da devam ediyor Avrupa’ da pek çok ülke pandemi kaynaklı kapama ve kısıtlamalarda işletmelerin yaşadığı mağduriyeti gidermek adına sektörel bazda; 5 yıl geri ödemesiz faizsiz destekler sağlıyor. Bir önceki yıllardaki vergi matrağının belirli kısımları işletmelere destek olarak veriliyor. İşletmelerin tekrar açılması için çeşitli muafiyetler sağlanıyor. Haksız rekabeti önlemek adına yasal düzenlemeler yapılıyor. Pandemiden kaynaklı, kapanan yada faaliyetleri kısıtlanan tüm işyerleri ve bu işyerlerinde emek veren çalışanlarımız ve ailelerimiz adına, yetkililere ve bilim kuruluna sesleniyoruz. Biz kapanan ve faaliyetleri kısıtlanan işletmeler olarak hizmet sektörünün tamamını kapsayan adil akılcı ve kalıcı çözümler istiyoruz” ifadelerini kullandı.