Haberde Bursa

İzmir Dişhekimleri Odası’ndan Sektörel Güçbirliği Vurgusu

02.06.2022

İzmir Dişhekimleri Odası Başkanı Yaman Yamangil, meslektaşların özlük haklarını korumak ve oda çatısı altında buluşturarak güçbirliği oluşturmak için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Geçtiğimiz nisan ayında göreve gelen yeni yönetim kurulunun, öncelikli olarak mesleğin itibarının yükseltilmesi ve diş hekimlerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusundaki projelere odaklanacağının altını çizen Yamangil, “Serbest olarak çalışan diş hekimleri prim günleri ve sigortalılık süreleri dolmasına rağmen emeklilik yaşını beklemek zorundalar. Bu süreçte çalışmaya devam ettikleri için emekli maaşlarında da her yıl bir azalma sözkonusu oluyor. Emekli maaşlarının, kamu ve özel sektör ayrımı yapılmadan yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Dişhekimliği, fiziksel anlamda da uzun süre ayakta kalmayı gerektiren ve el yeteneğiyle icra edilen bir meslek. İleri yaşına rağmen çalışmak zorunda kalan dişhekimleri yaşa bağlı olarak fiziksel deformasyonlar yaşayabiliyor ve bu durum tedavi sürecini de olumsuz etkileyebiliyor. Bu konunun çözümü için kamu ve özel sektördeki emekli maaşı adaletsizliğinin giderilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

SORUNLARI TAKİP EDİYORUZ

İzmir Diş Hekimleri Odası’na kayıtlı 2 bin 200 üye olduğunu ve yapılan düzenlemeyle kamu sektöründeki meslektaşların odaya kayıt mecburiyetinin kaldırıldığını hatırlatan Başkan Yaman Yamangil, sözlerine şöyle devam etti: “Kamuda hizmet veren Dişhekimlerinin odamıza kayıt olma zorunluluğu bulunmuyor. Ancak biz oda olarak meslek grubumuzun tamamını temsil ediyoruz. Disiplin soruşturmalarını biz yürütüyoruz. Mesleki sorunların çözümünü daha sağlıklı takip edebilmemiz için kamu sektöründeki hekimlerin de odamıza üye olması gerekiyor”

ÜNİVERSİTE SAYISI ARTARKEN; EĞİTİM KALİTESİ DÜŞÜYOR

Türkiye’de özellikle son 10 yılda Dişhekimliği Fakültesi sayısındaki artışın dikkat çekici olduğunu vurgulayan Yaman Yamangil, ihtiyaç fazlası mezunların sektörde haksız rekabete ve hizmet kalitesinde düşüşe neden olduğunu kaydetti.

Yamangil, “2002 yılında 19 olan Dişhekimliği Fakültesi sayısı bugün 103’e yükselmiş durumda. Bunların 90’ında eğitim veriliyor; bu da her yıl 6 bin 500 mezun demektir. Gelecek yıllarda yeni fakültelerin de açılması sözkonusu. Bu sayı Türkiye için kabul edilebilir ve yönetilebilir bir sayı olmaktan uzak. Ülkemizde bu kadar diş hekimini istihdam edecek bir altyapı bulunmuyor. Dolayısıyla bu durum hizmet kalitesini de olumsuz etkiliyor. Önemli olan hekim sayısı değil hekimin nitelikli olmasıdır. Bu konuda da gerekli düzenlemelerin yapılması önemli” ifadesini kullandı.

İZMİR’İN SAĞLIK TURİZMİNDE POTANSİYELİ YÜKSEK

İzmir’in gerek coğrafi konumu, gerekse sağlık altyapısı nedeniyle önemli bir sağlık turizmi destinasyonu olduğunu dile getiren Yaman Yamangil, bu konuyla ilgili özel bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

Yamangil, şunları söyledi: “İzmir hem kent merkezi hem de çevresiyle önemli bir potansiyele sahip. Ulaşım olanaklarının yanı sıra; hekim kalitesi sağlık altyapısı ve fiyat avantajı nedeniyle de uluslararası bir destinasyon. Üstelik İzmir, diş laboratuvarları konusunda önemli bir altyapıya sahip. Bu konuda gerek belediyeler gerekse de ticaret odası ve diğer kurumlarla da görüşmeler gerçekleştireceğiz. Amacımız önemi giderek artan sağlık turizmi sektöründe İzmirli hekimlerin de yararlanmasının önünü açmak. Sağlık turizmi, ulaşım, konaklama, eğlence, yeme içme ve sağlık hizmetlerini kapsayan geniş ve önemli bir sektör. İzmir Dişhekimleri Odası olarak hem kentimiz hem de hekimlerimiz kazansın istiyoruz”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>