Haberde Bursa

İzmir İktisat Kongresinde Dijitalleşme ve Teknoloji Vurgusu

18.05.2023

Yaşar Üniversitesi ve İKSAD Enstitüsü işbirliğiyle gerçekleştirilen 7. Uluslararası İzmir İktisat Kongresinde, dijitalleşme ve teknolojinin ekonomi açısından önemi vurgulandı.

Yaşar Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen kongrenin açılış konuşmalarını Yaşar Üniversitesi MYO Müdürü ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Şevkinaz Gümüşoğlu, İKSAD Başkanı Dr. Mustafa Latif Emek, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Osman Kubilay Gül gerçekleştirdi.

İKTİSAT KONGRESİ, EKONOMİNİN MİHENK TAŞIDIR

1’inci İktisat Kongresi’nin Türk ekonomisinin mihenk taşlarından biri olduğunu belirten Yaşar Üniversitesi MYO Müdürü ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Şevkinaz Gümüşoğlu “Atatürk bağımsız bir ülkenin ancak bağımsız ve güçlü bir ekonomiyle var olabileceğini çok iyi biliyordu. 17 Şubat – 4 Mart 1923’te 1. İktisat kongresinin önemli bir liman şehri olan İzmir’de organize edilmesini istemesi de bence şehrimizin ekonomik potansiyelinin ve bunu geliştirecek, yenilikçi, güvenilir, çalışkan, girişimci insan gücünün varlığına inandığını göstermektedir. Bu, ülke için ekonomik anlamda güçlü olmak, bağımsız olmak ve demokrasinin değerlerine yapılabilecek saldırılara karşı dikkatli olmak açısından önemlidir. Demokrasinin başarısının garantisi çok çalışmaktır. Atatürk, İktisat kongresiyle ve ortak akla dayanan pek çok çalışmayla Türkiye’nin bağımsız bir ülke olması için aydınlık bir yol açtı. Bu nedenle müreffeh bir toplum olmamızı sağlayan önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü her zaman şükranla anıyorum. 21 ülkeden akademisyenin online katılımıyla,

60 yurt içi ve 80’den fazla yurt dışı bildirinin sunulduğu 7. Uluslararası İzmir İktisat Kongresi’nin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” diye konuştu.

BAĞIMSIZLIK ANCAK GÜÇLÜ BİR EKONOMİYLE MÜMKÜNDÜR

İKSAD Başkanı Dr. Mustafa Latif Emek de, “İKSAD Enstitüsü olarak, Japonya’dan ABD’ye kadar 43 ülkede yaklaşık 200 üniversiteyle faaliyetlerimiz devam ediyor. Ülkemizin bayrağını bilimsel diplomasi dilini kullanarak dalgalandırıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında İzmir İktisat Kongresinde ekonomi politikaları tespit edilerek geleceğe dönük uygulamalarla yaşama geçirildi. O dönemde çok sayıda sanayi kuruluşunun da temeli atıldı. Ülkenin ihtiyaç duyduğu temel ürünler ve tarımsal ürünlerin üretimi konusunda güzel yerlere gelindi. Aradan 100 yıl geçti. Bugün aslında sorgulamamız gereken çok konu var. Ekonominin sirayet etmediği hiçbir nokta yok. Kaliteli bir eğitim politikası yürütmek istiyorsanız ekonomik olarak da güçlü olmanız lazım. Savunma sanayi, enerji ve sağlık alanında her alanda güçlü ve söz sahibi olmak için ekonomik güç lazım” diye konuştu.

GENÇLERE BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞÜYOR

Dünyada fiziksel işgücünden teknoloji alanındaki yatırımların daha çok ön plana çıkmaya başladığını vurgulayan Emek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Teknoloji alanında söz sahibi olan ülkeler ellerindeki markalarla binlerce dönüm araziden elde edilecek ürünleri, tek bir üründe elde etmeyi başardı. Bizler 2023 yılında maalesef küresel bir markaya sahip değiliz. Ülkemiz bulunduğu coğrafya itibariyle zor bir noktada. Din savaşları doğal kaynaklardan ortaya çıkan zenginliğin paylaşımı noktasında büyük ülkeleri savaştığı alan, çevre ülkelerde yaşanan olumsuzluklar bizi doğrudan etkiledi. Buna rağmen Türkiye kendini dünyaya demokratik ve ekonomik alanlarda göstermeyi başardı. Ülkemizin kısıtlı kaynaklarıyla öğrencilerin eğitimine önem verilmekte. Öğrencilerimize ülkenin ekonomik geleceği için büyük bir sorumluluk düşüyor”

İKTİSAT KONGRESİ TARİHSEL BİR ÖNEME SAHİPTİR.

“Bu değerli kongrenin ev sahipliğini yapmaktan onur duyuyoruz” diyen Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer de şunları söyledi: “Bundan tam 100 yıl önce ulusal egemenliğe önem veren, bağımsız bir ülke olmak için yola çıkan Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları Cumhuriyetin ilan edilmesinden bir kaç ay önce ülkenin ekonomisi ve kalkınmasının konuşulacağı 1. İktisat kongresi için İzmir’i seçti. Bu kongre milli mücadele ortamında ve Lozan görüşmelerini kesildiği sırada Türkiye’nin her yerinden gelen her meslekten bin 135 delegeyle toplandı. Milli iktisat esaslarının kabul edildiği iktisat kongresi tarihsel bir öneme sahiptir. Geleceğin Türkiyesi’nin ekonomik temellerinin atıldığı bu kongrede aynı zamanda Anadolu’da yaşayan ve ülkenin kurtarılmasındaki tüm insanlara yeni bir umut ve vizyon belirlendi. Bu vizyon doğrultusunda dürüstlüğü ilke edinen, çalışkan insanlar üretime ve tasarrufa öncelik verdi. Tüm kaynaklarının kıymetini bildi. Gelişime ve yeniliklere imza atmayı hedefledi. Bilime ve sanata meraklı, işbirliğine açık olan bu toplum gelecek nesillerini dünyanın ekonomik ve sosyal gelişmelerine uygun olarak pekiştirmeye büyük gayret gösterdi. Cumhuriyetimizin 100. yılındaysa demokratik çağdaş yeniliklere imza atan Türkiye’nin gereksinimleri ve beklentileri 2023 iktisat kongresinin de konusunu oluşturuyor. Bu vesileyle başta Atatürk ve milli mücadele kahramanlarını saygı ve minnetle anıyor, İzmir İktisat Kongresinin 100 yıl önce olduğu gibi İzmir’e, ülkemize ve tüm katılanlara katkı sağlamasını diliyor ve hepinizi saygıyla selamlıyorum”

Sivas Cumhuriyet Üniversitesinden Doç Dr. Osman Kubilay Gül de Milli Mücadele Sonrası Ekonomi Millileştirme Çabaları ve İzmir İktisat Kongresi başlıklı sunumunda devlet kavramı, ekonominin önemi, Osmanlı Devletinin ekonomi politikaları ile milli mücadele ve sonrasında ekonomiyi millileştirme çabaları hakkında ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi.

KATILIMCILAR EKONOMİYİ MASAYA YATIRDI

7. Uluslararası İzmir İktisat Kongresi, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Akdaş, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Avni Yelkenbiçer, ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, Pınar Et ve Çamlı Yem Başkan Yardımcısı Tunç Tuncer’in katıldığı panelle açılırken; kongrenin öğleden sonraki bölümünde EMEA İş Geliştirme Direktörü Aykut Yeni, “Dijital Olgunluk ve Sürdürülebilirlik Modeli” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi; Meslek Yüksekokulu Öğrenci toplulukları temsilcileri de düzenlenen panelde dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve teknoloji konularındaki görüşlerini aktardı. Kongrenin ikinci gününde ise akademisyenler online sunumlarla bilimsel paylaşımlarda bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>