Haberde Bursa

Kademeli normalleşme Bursa’ya yaramadı! Prof. Pala’dan önemli açıklamalar…

12.03.2021

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ve Türk Tabipleri Birliği Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi, Prof. Dr. Kayıhan Pala, kademeli normalleşme süreci ve Bursa’daki son durumu değerlendirdi. enBursa.com’a konuşan Prof. Pala, ölüm oranlarına ve artan pozitif vaka sayılarına dikkat çekti.Türkiye’de toplamda 10 milyon 848 bin 560 kişi aşılandı. Birinci doz uygulanan kişi sayısı ise 7 milyon 878 bin 980, kinci doz uygulanan kişi sayısı ise 2 milyon 969 bin 580 kişi oldu.

enbursa.com

Bursa’da birinci doz aşısını olan kişi sayısı 294 bin 765,  ikinci doz olanların sayısı ise 104 bin 277.


“BU AŞILAMA HIZI İLE PANDEMİDEN ÇIKIŞI YAKALAMAK ZOR”

Aşı konusuna değinen Türk Tabipleri Birliği Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Kayıhan Pala, Türkiye’de aşının çok yavaşladığını ve böyle giderse aşılama ile pandeminden çıkışı yakalamanın zor olduğunu söyledi.

Pala, şunları kaydetti:


“Maalesef Türkiye’de aşılama çok yavaşladı. Oysaki Türkiye günde 600 bin üstünde aşı yapabilme potansiyelini ortaya koymuştu ama 60. Güne yaklaşırken 10 milyondan biraz fazla aşı yapabilmiş durumundayız. 2. Aşısını yapabildiğimiz yurttaş sayısı ise henüz 3 milyonu bulmadı. Dolayısıyla aşılama ile pandemiden çıkışı yakalamak kısa vadede mümkün görünmüyor bu koşullarda. Türkiye’nin ivedi olarak koruyucuyu çok yüksek olan aşılardan çok sayıda kısa sürede sağlaması gerekirken ki pandemiye karşı güçlü bir yanıt verebilelim.”

“POZİTİFLİK ORANI YÜZDE 10’NU GEÇTİ”

Türkiye’de son 24 saatte koronavirüsten 63 kişi yaşamını yitirirken toplam can kaybı 29 bin 290’a yükseldi. Dünkü vaka sayısı 14 bin 46, hasta sayısı 821, ağır hasta sayısı bin 310, iyileşen sayısı ise 9 bin 231 oldu.

Son zamanlarda artan pozitif vakalar hakkında da konuşan Pala, pozitiflik oranının yüzde 10’u  geçtiğini açıkladı.

Pala, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bugünlerde sizde görüyorsunuz test sayısı azaldığı halde günde 15 bine yakın vaka duyurulmaya başlandı. Test içerisinde pozitiflik oranı yüzde 10’nu tekrar geçti. Bu Türkiye açısında çok ciddi bir alarm düzeyidir. Eğer ciddi etkili önlemler alınmayacak olursa önümüzdeki haftalar ve aylarda hem olgu sayısında hem ağır hasta sayısında hem de maalesef ölümlerde bir artış karşımıza gelebilir.”

“ÖLÜM ORANINDA BURSA DÜNYADA 2. SIRADA”

Bursa’da koronavirüsten dolayı ciddi bir ölüm oranı olduğunu söyleyen Pala,  “Bursa, dünyada Belçika’dan sonra 2. sıraya yerleşecek kadar yüksek ölümün gözlendiği bir kent” ifadelerini kullandı.

Pala, şöyle devam etti:

“Bursa’ya ilişkin rakamlar karşımızda yok ama biliyorsunuz Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş Aralık ayı meclis toplantısında Bursa’da 3 bin 514 kişinin pandemi nedeniyle hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Eğer bunu milyonda hayatını kaybedenler üzerinden hesaplayacak olursak o tarihte Bursa dünyada Belçika’dan sonra 2. sıraya yerleşecek kadar yüksek ölümün gözlendiği bir kent olarak karşımıza çıkmış oldu. Bizim tahminlerimiz geçtiğimiz yıl Bursa’da sayın Belediye Başkanının söylediği rakama Aralık ayı sonrakileri de ekleyecek olursak 4 bin kişi kadar insanın hayatını kaybettiği yönündedir. Bunlarının tamamının Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan istatistiklere yansıtıp, yansıtılmadığını bilmiyoruz. Çünkü bugüne kadar açıklanan 29 bin ölümden 4 bini Bursa’ya aitse diğer iller ile Bursa arasında ciddi bir farklılık olduğunu söylemek mümkün olabilir.”

BURSA’YA KADEMELİ NORMALLEŞME YARAMADI

Bursa’yı analiz edebilmek için daha şeffaf olunması gerektiğine vurgu yapan Pala, Bursa’nın son günlerdeki artan vaka sayılarına da değindi.

Pala, şunları kaydetti:

“Bunları daha derinlemesine analiz edebilmek için 1 yıldır söylediğimi tekrarlayım Bursa’ya ilişkin hem olgu sayılarının hem de ölüm sayılarının şeffaf bir şekilde ortaya konması gerekir. Bursa’da günlere göre kaç test yaptığımızı, Bursa’daki testler içerisindeki pozitiflik oranlarının ne olduğunu, filyasyon sonuçlarına göre Bursa’da olgu kümelerin nerede olduğunu daha önce HES uygulamasında Kestel ve Gürsu tarafında daha fazla önümüze çıktığını görüyorduk. Bunların hepsinin şeffaf bir şekilde açıklanmasının ardından Bursa’yı değerlendirmek mümkün olacaktır.

“BURSA’DA OLGU SAYILARI ARTIŞA GEÇTİ”

Ama son günlerdeki gözlemlerimiz, meslektaşlarımızdan bize gelen bildirimler özellikle son 1 hafta içerisinde ve son 1 kaç gün içerisinde Bursa’da olgu sayılarının yeniden artışa geçtiği biçimindedir. Bunların muhtemeldir ki yeni endişe verici varyantlarla özellikle ülkemizde sık görüldüğü için İngiliz varyantıyla bir ilişkisi olabilir. Yetkililer eğer bu konuları daha net bir şekilde açıklayabilirlerse değerlendirmemiz veriye dayalı daha sağlıklı olabilir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>