Kadınlar şiddeti tolere etmiyor
Bursa Kadın Platformu, artan erkek şiddeti olaylarına ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın sözlerine dair basın açıklaması gerçekleştirdi.
Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla çıkması, kadınlar tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Sözleşmenin iptaliyle beraber kadına yönelik şiddet olayları artmış, internet üzerinde erkekler tarafından “Eşimi öldürsem ne kadar ceza alırım?” gibi konular araştırılmaya başlanmıştı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ikiye bölünmesiyle beraber Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olan Derya Yanık ise göreve geldiği ilk günden itibaren hem sözleri hem de eylemleriyle büyük tepki toplamıştı. Yanık’ın pandemide artan erkek şiddetine dair ‘tolere edilebilir’ sözü de yine kadınların tepkisine neden oldu. Ayrıca kadınların hedefinde Yanık’ın “Kadına yönelik şiddetin artışındaki nedenleri ben de merak ediyorum.” sözleri de vardı.
Kadına yönelik şiddet tolere edilemez!
Fomara Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar hem artan erkek şiddetine hem de Yanık’ın sözlerine dair bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yanık’ın şiddetin artışındaki nedenleri merak etmek değil bilmesi ve çözüm üretmesi gerektiğini ifade eden kadınlar, pandemide artan şiddet tolere edilebilir sözlerinin de kadınların gündeminden uzak olmakla açıklanabileceğini söyledi. Bursa Kadın Platformu adına açıklamayı basın açıklamasını okuyan Emek Saymaz, “Kadına yönelik şiddeti münferit ve meşru gören anlayışınıza ve kadın düşmanı politikalara biz kadınların tahammülü kalmadı! Kadına yönelik şiddet tolere edilemez! Bizim bir kişi daha eksilmeye tahammülüz yok! Yaptığınız açıklamaları savunmak yerine, kadınlardan özür dilemeli ve derhal istifa etmelisiniz!” dedi.
Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmalı
Erkek şiddetinin son bulması için etkin politikaların üretilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin hayatın her alanında sağlanması gerektiğini işaret eden kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden de vazgeçmeyeceklerini bir kez daha söylediler.
Kadınların bir diğer gündemi ise, kadını birey olarak görmeyip aile üzerine politikalar üreten mevcut bakanlık vardı. Bu bakış açısıyla kadınlara yönelik herhangi olumlu bir politika üretilemeyeceğini, aile odaklı politikalardan sonuç alınamayacağını söyleyen kadınların talebi ise “Kadın ve Eşitlik Bakanlığı” oldu.
Ataerkil sistemin yarattığı adaletsizlik ve eşitsizlikle bütün bunlar son bulana kadar mücadele edeceklerini söyleyen kadınlar, “Eşit ve özgür bir yaşamı örgütlü mücadelemizle biz kadınlar inşa edeceğiz.” sözleriyle açıklamalarını sonlandırdılar.