Haberde Bursa

KAĞANDER’den Anadolu’daki Oğuzlar “BİZ KİMİZ” Konulu Konferans!

23.12.2023

KAĞANDER “Anadolu Oğuzları Biz Kimiz” konulu konferans ve etkinlikler planladı. Kağander Stratejik Araştırmalar Derneği, Osmanlı İmparatorluğunun 725. Kuruluş yıldönümü olan 27 Ocak 2024 Cumartesi akşamı Saat 20:00’de Ördekli Kültür Merkezi’nde Anadolu’daki Oğuzlar “BİZ KİMİZ” konulu bir konferans düzenliyor. Konferansa Uludağ Üniversitesi Tarih Bilim Dalı’ndan Yard. Doç. Sezai SEVİM’ in sunum yapacak. Yeni bir yurt arayışı içinde olan Selçukluların hedefi Anadolu idi. Anadolu’da, Bizans yönetimindeki insanlar adaletsiz vergi sistemi, kötü yönetim sebepleriyle isyan ediyordu. Bu yüzden Anadolu’da bulunan insanlar Türkleri bir umut ışığı olarak görmekteydi.

Anadolu’da VI. ve VII. yüzyıllarda Bizans, Müslüman Sasani İmparatorluğu ile savaşmıştır. Bu savaşlar sonucunda Anadolu’daki şehirler ve kasabalar harabeye dönmüş ve nüfus azalmıştır. Bu sürede Bizans’ta da devlet düzeni iyice bozulmuştur. Bizans İmparatorluğu’nda hanedanlar arası taht kavgaları ve Balkanlardaki akınlar sık sık imparator değişikliklerine neden olmuştur. Bizans’ta hal böyleyken Anadolu oldukça ihmal edilmiştir. Bu dönemde Anadolu’da; Rumlar ve Ermenilerle birlikte Süryaniler, Araplar ve Türkler de bulunmaktadır.

Bizans’ın Anadolu’yu ihmal etmesi Türkler için umut verici olmuş ve Anadolu’nun fethini de kolaylaştırmıştır. Bizans’ın adaletsiz vergi sistemi, kötü yönetimi ve isyanların çokluğundan bıkan halk ise Türkleri umut olarak görmeye başlamış ve Selçuklu akınlarına karşı direnmemiştir. Doğu Anadolu’da yaşayan Ermeniler ve Süryaniler ile Orta Anadolu’da yaşayan halk Bizans’a karşı durarak Türklerin yanında durmuşlardır.

Anadolu’ya Türk Akınları

Anadolu’ya ilk Türk akınları IV. yüzyılda Avrupa Hunları ile başlamıştır. VI. yüzyıldan itibaren Sabarlar, Anadolu’ya girerek Konya, Kayseri ve Ankara yakınlarına kadar gelmişlerdir. Hunlar ve Sabarlar, Anadolu’da yerleşmeyi amaçlamamışlardır. VIII. yüzyılda Abbasiler tarafından Türkistan ve Horasan’dan getirilen Türkler, Bizans’a karşı gaza ve cihat amacıyla Anadolu’nun sınır bölgelerine yerleştirilmiştir. Türkler, X. yüzyılın ikinci yarısına kadar Anadolu’da gaza ve cihat hareketlerinde bulunmuşlar fakat Anadolu’yu yurt edinme amacı taşımamışlardır. Müslümanların Anadolu’ya gaza seferleri Emeviler zamanında başlamış, Abbasiler zamanında da devam etmiştir.

Anadolu’yu yurt edinme politikasının temeli, Büyük Selçuklu Devleti’nin kuruluşundan sonra Tuğrul Bey tarafından atılmıştır. Alp Arslan döneminde fetihlere devam edilmiş ve 1064’te Ani Kalesi alınmıştır. 1071 Malazgirt Savaşı’yla Anadolu’nun kapıları Türklere açılmıştır. Malazgirt Savaşı’ndan sonra, Bizans’ın Anadolu’daki hakimiyeti büyük ölçüde kırılmıştır ve Selçuklular Anadolu’yu yurt edinme politikasını uygulama fırsatı bulmuştur. 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra Anadolu’da ilk Türk Beylikleri’nin kurulmasıyla Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması hızlanmıştır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>