Haberde Bursa

Kardeşim Olur musun?

04.07.2023

Simbiyoz Aktivite’yi kurucusu Hülya ArasGirişimci bir kadın olarak ‘birlikte filizleniyoruz’ sloganıyla işe koyulduğum ve kendi projemin de bir sosyal girişim olduğu Simbiyoz Aktivite, girişimcilik potansiyeli taşıyan bireylere sosyal girişimciliği tanıtarak, fikirlerini işe dönüştürmek için fırsatlar sunan, ön program ve kuluçka programlarıyla sosyal girişimcilere her bir aşamada yol gösterici olma amacıyla kurulan bir aktivite merkezi.

Sosyal girişimcilik ile birlikte en önemli amacım da; sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda sosyal etkisi yüksek projeleri hayata geçiren aktif bir vatandaş olarak rol model olmak.

Bursa Nilüfer’deki aktivite merkezimizde sosyal girişimcilerin ofis ve çalışma alanı gereksinimlerini karşılayabilecekleri; hem ortak çalışmak isteyenler için co-working alanı hem de bireysel çalışma isteyenler için hazır ofis alanları oluşturduk. Bunların yanı sıra sanal ofis kiralama ve toplantı salonu hizmeti de veriyoruz. 

Leziz atıştırmalıklardan özel tariflere kadar birçok alternatifin bulunduğu cafe hizmetimiz de herkesin ziyaretine açık. Konuklarımız, ev yapımı menüye sahip kafemizde çay ve kahvelerini keyifle yudumlarken Simbiyoz Kütüphanemizden de faydalanabiliyorlar.

Simbiyoz Aktivite olarak Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının destekçisiyiz. Tüm faaliyetlerimizde bu hedefleri önceliklendiriyoruz.”


KARDEŞİM OLUR MUSUN?

Simbiyoz Aktivite 2021 yılında başlattığı projenin yeni ayağını hayata geçirmeye başladı. Burada gönüllü gençlerin, gönüllü öğretmenlerin, özel bireylerin -özel eğitim gerektiren çocuklarımız-  ve ailelerin katılmış olduğu “Kardeşim Olur musun?” projesi gerçekleştirildi.

Bu proje iki yıl önce başlatıldı. Proje kapsamında yer alan programlar ile, topluluk içerisindeki bireylerin akranlarıyla anlamlı dostluklar kurmalarına, başarılı işler elde etmelerine, bağımsız yaşamalarına, topluluk önünde konuşmalarına, kendilerini savunmalarına, iletişim becerilerini geliştirmelerine ve topluluk tarafından değerli hissetmelerine yardımcı olunuyor.


NEYDİ PROJE?

Proje Down Sendromu, Otizm, Mental Retardasyon gibi zihinsel ve gelişimsel engel gruplarını içeriyor. Gönüllülük esasına dayanan ve gönüllünün gücüne inanan bir proje hayata geçiriliyor.

Kardeşlik kapsamındaki beklentiler ise şu şekilde tanımlanıyor:

“Bu program, zihinsel ve gelişimsel engeli olan ve bu engeli olmayan bireyler

arasında bire bir dostluklar kurulmasına katkıda bulunur, toplumsal farkındalık

yaratır, aynı zamanda toplumdan izole edilmiş ve dışlanan bir nüfus için yaşam

kalitesini ve hayata katılım düzeyini geliştirmeye katkı sağlar. Zihinsel ve gelişimsel

engeli bulunan kişiler, arkadaşlık programlarına katılım göstererek akranlarıyla anlamlı bağlar kurup, kendine güven ve benlik saygısı kazanırlar, beraber geçirdikleri zamanlar aracılığıyla deneyimlerini paylaşırlar.”


YENİ PROJE

Şimdi Kardeşim Olur musun? projesinin yeni ayağı başlatıldı. Bu sanırım 3. çalışma olacak. Projeye katılan özel bireylerin ve genç gönüllülerin 1 sene boyunca başlayacak arkadaşlığının ilk tohumu olan bu projeyle birçok kişi yeni bireyler tanıyarak eğlenerek öğrenmeyi hedef edindi. Ağustos 2024‘te tamamlanması beklenen projenin ilk adımlarında gönüllü gençlere eğitimlere başlanarak velilere de gerekli bilgilendirmeler yapıldı ve projeye başlanacak ekipler oluşturuldu. Gençler bu sürede “Empati, Engelliye Doğru Yaklaşım” eğitimi gibi birçok eğitim aldı. Eğitimler sonunda Gerçekleşen eşleşme törenine hazırlıklar tamamlandı.

“Kardeşim Olur musun?” projesi ile ilgili olarak Simbiyoz Aktivite kurucusu Hülya Aras şunları söyledi:

“Tören, gönüllü müzik öğretmenlerinin keman dinletisiyle başladı, ailelerin, gönüllü genç ve özel bireylerin hep bir ağızdan eşlik ettiği şarkılar, türküler söylendi. Bizlerle birlikte olan proje sorumlusu gönüllü öğretmenimizin gözetiminde eşleşmesi açıklanan arkadaş gruplarının kaynaşması sağlandı. Yapılan kokteylle de gün sona erdi.

Projeye başlarken kendimize hedef belirlediğimiz kanbağı değil canbağı yoldaşlığında süreç boyunca gruplarımızla birçok etkinlik yapmaya, özel çocuklarımızın ve gençlerin beraber paylaşım alanı oluşturacağı bir süreçle ilerlenmesi hedeflenmektedir.”


SON SÖZ

Bu arada Hülya Aras yeni projeler peşinde. Kendisi yoğun biçimde “Yaşam köyü ve sosyal kooperatif kurulumu, özel bireyler ritim orkestrası” çalışmaları ile ilgileniyor.

Hülya Aras’a, Simbiyoz Aktivite’ye ve çalışmalarına destek veren gönüllülere ve diğer katkı koyanlara kolay gelsin.

Yeni projelerinde başarılar.

Projeye sosyal dayanışma projelerinin önde gelen isimlerinden Ayşegül Kavuşturan’da destek veriyor. Kavuşturan; “Kardeşim Olur musun projesinde amacımız gönüllü gençler ve özel gereksinimli gençler arasında arkadaşlık bağlarının geliştirilmesi, toplumsal farkındalık kazanılması, empati duygusunun gelişmesi ve sosyalleşmeye katkı sağlanmasıdır. Bu amaçla düzenli aralıklarla gençlerimiz için toplu etkinlikler düzenlemekteyiz. Müziğin birleştirici gücünü kullanacağımız 11 Temmuz buluşmamızda bizlerle sevgili müzik öğretmenimiz Hatice Seher Tanrıverdi beden perküsyonu çalışması gerçekleştirecektir. Tabii etkinlik boyunca özel velilerimizi de unutmadık. Gönüllümüz sevgili Ayşegül Kavuşturan annelerle çiçek toka atölyesi gerçekleştirecektir. En sonunda gönüllü kuaförümüz Mustafa Kemal Kumak saç atölyesinde gençlerin saçlarını annelerin yapacağı tokalarla süsleyecektir. Bu anlamlı güne emekleri ile katkı koyan herkese teşekkür ederiz. @hatice_seher_tanriverdi @gulayseninorguleri @aysegulkavusturan @mustafakemalhairstudio

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>