Haberde Bursa

Kartal Belediye Çalışanları Direnişte! İşçiler Eylemde!

04.11.2024

DİSK/Genel-İş Genel Merkezi’nin grev devam ederken İstanbul’da Kartal Belediyesinde işçilere sormadan toplu iş sözleşmesini imzalamasına tepkiler devam ediyor. Kartal Belediyesinde çalışan Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 4 No’lu Şube üyesi işçiler sözleşme imzalanmış olmasına rağmen iş başı yapmadı. İstanbul’da TİS sürecindeki diğer Genel-İş şubeleri de Kartal Belediyesi işçilerine destek açıklaması yaparak bugün iş bırakacaklarını duyurdu.

Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1, 2, 3 ve 4 No’lu şubelerin örgütlü olduğu Kadıköy, Maltepe, Ataşehir ve Kartal Belediyesi işçileri bugün Kartal Belediyesindeki sözleşmenin yenilenmesi ve sözleşmelerin işçilerin onayıyla imzalanması talebiyle bugün iş bırakıyor.

Kartal Belediyesi işçileri TİS sürecinde hazırladığı taslakta brüt yevmiyelerinin 1900 lira olmasını isterken genel merkez 1430 liraya imza attı. İmzalanan bu sözleşmeyle işçilerin günlük net ücretleri bin lira civarında, aylık net ücretleri ise 30 bin lira civarında oldu. Oysa işçiler ücretlerinin 40 bin liranın altına düşmemesini, taslakta talep ettikleri günlük ücretle 41 bin lira olmasını istiyordu.

Kartal Belediyesinde işçiler sözleşmenin ardından iş başı yapmadı. Farklı belediyeden Kartal Belediyesinde çöplerin toplanması için araçlar gönderdi. İşçiler masa tekrar kurulana kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyledi. Öte yandan Kartal Belediyesi iş sözleşmenin ardından iş başı yapmayan 40’ın üzerinde işçiyi İş Kanunu’nun 25/2 maddesiyle işten attı. Hırsızlık, gasp gibi suçları içinde barındıran bu maddeyle atılan işçilerin kıdem tazminatı, işsizlik maaşı alması da engellenmiş oldu. Kartal Belediyesi işçileri bu işten atmalara karşı da eylemde olduklarını söyledi.

SÖZLEŞMEDEKİ ÜCRET YOKSULLUK SINIRININ YARISINDAN AZ

Kartal Belediyesi işçileri iradelerinin yok sayılmasına tepki gösterirken talep ettikleri ücretin çok altında bir ücrete imza atılmasından da yakındı. Öyle ki Türk-İş’in her ay açıkladığı açlık sınırı Ekim ayında 20 bin 431 lira seviyesine çıktı, yoksulluk sınırı ise 66 bin 553 lirayı buldu. Genel merkezin imzaladığı sözleşmeyle işçinin net ücreti yoksulluk sınırının yarısından da az açlık sınırının biraz üzerinde kaldı.

İSTANBUL’DA YAŞAM MALİYETİ 71 BİN 431 TL

Oysa Kartal Belediyesini olduğu gibi CHP’nin yönettiği İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) verileri İstanbul’da 4 kişilik bir ailenin geçim maliyetinin 71 bin 431 bin liraya çıktığını söylüyor. İşçilerin en çok sitem ettiği konulardan biri olan kira meselesinde de genel merkezin imzaladığı sözleşme işçileri yarı yolda bıraktı. Endeksa verileri İstanbul’da 100 metrekarelik bir evin kirasının 24 bin 900 liraya çıktığını söylüyor. Kartal Belediyesi işçisinin net ücreti ise 30 bin civarında kaldı.

KARTAL BELEDİYESİ İŞÇİLERİ: AÇLIK DAYATIYORLAR

Kartal Belediyesi işçisi: Mevcut iktidarın asgari ücret üzerinden uyguladığı politikayı kendisine muhalefet partisi diyen CHP de uygulamak istiyor, bizim bu istekle derdimiz var. Asgari ücret 30 bin liranın altında olmamalıdır diyen muhalefet partisi kendi belediyesinde 30 bin tabanla bu işi bitirmeye çalışıyor.

Kartal Belediyesi işçisi: Bizim talebimiz çok makul bir talep açlık sınırında ücret istemiyoruz. İstediğimiz ücret yoksulluk sınırının da çok altında ama belediye bizi açlık sınırına mahkum etmeye çalışıyor.

Kartal Belediyesi işçisi: Sendika genel merkezinin işçiyi yok sayarak belediye yönetimiyle sözleşme imzalaması bizim en büyük sorunumuz. Önceki dönemlerde de bunun aynısını yaptılar artık buna bir dur demek lazım. Belediye işçilerinin bu tutuma karşı yan yana gelmesi lazım.

Kartal Belediyesi işçisi: Burada Genel-İş Genel Merkezi en başta buradaki şubeleri bölerek işe başladı. 4 belediye aynı anda greve çıkabilecek aynı şubeye bağlıyken bu şubeyi daha kolay yönetebilmek adına 4’e böldü.

Kartal Belediyesi işçisi: Gece insan kaynakları tek tek işçileri arayarak işe çıkıp çıkmayacaklarını sordu. İşe çıkmıyorum diyenlere iş akitlerinin feshedildiğini içeren bir mesaj atıldı. İşten çıkış kodu olarak da 25/2 olarak yazmışlar, bu kod gasp hırsızlık suçlarını kapsıyor. Hiçbir arkadaşımızı bu kodlarla çıkaramazlar, biz bunlara karşı da direnmeye devam ediyoruz. Bu baskılara boyun eğmeyeceğiz, o masa yeniden kurulacak, işten atılan arkadaşlarımız işe geri alınacak.

ATAŞEHİR BELEDİYESİ İŞÇİSİ: GREV ŞART!

Ataşehir Belediyesi işçisi: Grev olması şart. Bu rakamlara insanlar geçinemez. Her şeye yüzde 200- 300 zam yapılırken maaşlara neden yapılmıyor. Biz yüzde 200- 300 zam bekliyoruz. En azından yüzde 100 olmalı. Belediyelerimiz zor durumda kalsın istemiyoruz çünkü hükümetin onlara uyguladığı cezaları da görüyoruz, kör değiliz. Ancak belediyelerimizin de mücadele etmesi gerekiyor.

Ataşehir Belediyesi işçisi: Kartal Belediyesinde imzalanan TİS çok yanlış. İmzalayan arkadaş da herhalde bu ülkede yaşamıyor. Her şeyin zamlandığı bir ülkede kalkıp da bu meblağa imza atmasını anlamıyorum. Herkes insanca yaşasın, kimse ezilmesin. Ben kiracıyım. Ev sahibim bana enflasyona göre zam yaptığında, iş verenimin de bana enflasyona göre zam yapması gerekiyor.

“BUGÜN KARTAL’A YAPILAN YARIN BİZE YAPILACAK”

Kadıköy Belediyesi işçisi: Öncelikle bu eylemin, fiili grevin sadece Kartal Belediyesi işçisinin eylemi olmadığını KHK ile geçiş yapan tüm belediye işçilerinin grevi olduğunu düşünüyorum. Çünkü bugün sendika genel merkezinin, Kartal işçisinin iradesine karşı yaptığı bu gasp yarın bize de yapılacaktır. Bugün Kartal grevi düşerse sendika genel merkezi, direnen diğer belediyelerde de imzalamaya yeltenecektir. Bugün genel merkez sözleşmeyi imzalayacaksa, işçilerin hazırladığı TİS taslağının anlamı kalmayacak, işçilerin sorunları örtbas edilecek, işçilerin kararları önemsenmeyecektir. Yarın bu durumu diğer işçiler de yaşamak istemiyorsa hem Kartal direnişine destek olmalı hem de bu direnişi büyütmelidir.

MALTEPE BELEDİYESİ İŞÇİSİ: YALNIZ DEĞİLSİNİZ

Maltepe Belediyesi işçisi: Kartal Belediyesi işçilerine sesleniyorum, korkmayın arkadaşlar, korkmayın yalnız değilsiniz. Onların baskıları devam edecek, işten atmalarla tehditlerle korkutmaya çalışacaklar, siz birlik olursanız bunların hepsi geri teper. Bak bizi de attılar işten sonunda ne oldu birlik olduk tüm arkadaşlarımızı işe geri aldırdık.

ŞUBE BAŞKANI KANDİL: İŞÇİ NE DERSE O OLACAK

Gazetemize konuşan Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 4 No’lu Şube Başkanı Hasan Kandil ise şimdiye kadar süreci Genel-İş Genel Merkeziyle yürüttüklerini söyleyerek, “Tüm görüşmelere de katılan genel merkez oldu. Belediye yönetimi burada işçinin iradesini yok sayarak genel merkezle görüşme talep etmiş, genel merkez de görüşünce imzayı atmış. Burada Kartal Belediyesi işçileri bu sözleşmeyi kabul etmiyor, biz de işçiler ne derse örgütlü oldukları şubeleri olarak onu yapmaya hazırız. Tüm kararı işçilerle beraber alacağız, işçiler ne derse o olacak.” dedi.

TEPEDEN İMZAYA KARŞI 4 ŞUBE YAN YANA

Genel-İş Genel Merkezi’nin Kartal Belediyesinde sergilediği işçi iradesini yok sayan tutuma karşı DİSK/Genel-İş’in İstanbul’daki 4 şubesi Kartal Belediyesi önünde ortak açıklama yaptı. Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1, 2, 3 ve 4 No’lu Şube yöneticileri Genel-İş Genel Merkezinin işçi iradesini yok sayan tutumuna karşı yan yana durdu. Açıklamayı Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 3 No’lu Şube Başkanı Özer Ersan Değirmenci okudu.

Değirmenci, “Bizler Kartal, Ataşehir, Maltepe ve Kadıköy Belediyelerinde örgütlü Genel-İş Sendikası’na bağlı dört şube olarak Kartal işçisinin iradesi olan şube yönetimini yok sayarak CHP Genel Merkezi ile Genel İş Sendikası Genel Merkezi’nin imzaladığı toplu İş sözleşmesini kabul etmiyoruz. Bu sözleşmeyi işçilerle birlikte biz hazırladık biz imzalayacağız. İrademizin gasp edilmesine karşı dört şube olarak örgütlü gücümüzle masa tekrar kurulana kadar bu meydanda olacak, 4 Kasım Pazartesi sabahından itibaren süresiz iş bırakacağız” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>