KOBİ’lere e-ticarette başarı için 5 öneri
Son 10 yıldır yükselişini sürdüren e-ticaret günümüzde KOBİ’lere de büyük avantajlar sunuyor. Rekabetin arttığı günümüzde e-ticaret üzerinden de satış yapan işletmeler, rakiplerinin önüne geçme fırsatını yakalıyor. 150 yılı aşkın köklü geçmişiyle Generali Sigorta, KOBİ’lerin e-ticaret özelinde işlerini kolaylaştıracak ve rakipleri karşısında bir adım önde olmalarını sağlayacak önerileri paylaştı.
Dikkat çekmek için rakiplerden farklılaşmak
Dijital ortamda satış yapmaya başlayan işletmelerin öncelikle detaylı bir sektör analizi yapmaları ve rakip markaların dijital dünyada neler yaptıklarını incelemeleri büyük önem taşıyor. Detaylı bir analizin ve incelemenin ardından işletmenin müşterileri nezdinde dikkat çekeceği ve rakiplerinden farklılaşacağı alanların ve hizmetlerin belirlenmesi, dijital dünyada iyi bir temel atılmasını sağlıyor.
Pazarlamayı önemsemek
İşletmelerin müşterisine sunduğu hizmet veya ürün ne kadar kaliteli olursa olsun e-ticaret sitesine yönelik pazarlama ve dijital pazarlama çalışmalarının yapılmaması, KOBİ’lerin yaptıkları hataların başında yer alıyor. Pazarlama ve dijital çalışma pazarlamalarına bütçe ayıran işletmeler, hem müşterilerine daha kolay ulaşabiliyor hem de ürün ve hizmetlerini tanıtma olanağına sahip oluyor.
Doğru ekip, doğru geri dönüş
E-ticarette de varlık göstermek isteyen KOBİ’lerin e-ticarete vakıf, dijital süreçlere hakim bir ekip ya da birim kurması atılan doğru adımların başında geliyor. Doğru ekibi kurabilen ve bu kişilerin uzmanlıklarına güvenen KOBİ’ler e-ticaret alanında daha hızlı yükseliyor.
Güveni artırmak
E-ticaret sektöründe müşterilerin önemsedikleri noktaların başında güven geliyor. KOBİ’lerin e-ticaret özelinde güven yaratmak için müşteri ilişkilerini merkeze koyması ve müşteri iletişimini önemsemesi, başarıyı getiren diğer faktörler olarak dikkat çekiyor.
Pazaryerlerini önemsemek
Birçok KOBİ, pazaryeri olarak adlandırılan e-ticaret platformlarının sunduğu olanaklar dahilinde de müşterileri ile buluşuyor. KOBİ’lerin pazaryerleri olarak adlandırılan bu dijital platformlarda yaptıkları hataların başında ise, mağazalarını güncellememek, müşteriye eksik ya da hatalı ürün yollamak, müşteri isteklerine geç geri dönüş yapmak geliyor. Bu hataları minimum düzeyde yapan KOBİ’ler, platformlardaki müşteri değerlendirme puanlarının yüksek olması dolayısıyla potansiyel müşterilerin de ilk tercihleri arasında yer buluyor.