Haberde Bursa

Köpeklere Kemik Yedirmeyin!

18.12.2024

Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten, köpeklerin kemik kemirmesinin ciddiye alınması gereken sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, hayvan sahiplerini bu konuda duyarlı olmaya davet etti.

Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten, kemik yedirmenin neden olabileceği sağlık sorunları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten’in verdiği bilgiye göre; köpeklerin kemik kemirmesi, onları çok mutlu eder gibi algılanıyor. Ancak bu durum, doğal ve motive edici bir davranış gibi görünse de kemik kemirmenin çok ciddi sağlık riskleri bulunuyor.

Kemik kemirmek dişlere iyi gelmez!

Hurafelere inanmayın…

“Köpeklere kemik vermenin dişlere iyi geleceği inanışı tamamen bir hurafe…” sözleri ile köpeklere kemik yedirmenin zararlarını anlatan Çelikten

“Bizim yiyemeyeceğimiz sertlikteki bir materyali, küçük dostlarımızın da yememesi gerekmektedir. Kemik, dişlerde aşınma, çatlama, kırılmalara yol açabilirken; keskin kemik uçları ağız içindeki yumuşak dokuları kesebilir, damağa takılabilir veya boğaza kaçıp boğulmalara yol açabilir” sözleri ile uyarıda bulunarak, şu önemli ayrıntıya dikkat çekti:

“Diş kırılmaları köpeklerde çok ağrılı bir süreçtir. Kırık dişler, tedavi edilmezse enfeksiyonlara ve çene sorunlarına yol açabilir. Ayrıca diş kırıklarının tedavi sürecinin hem uzun, hem de pahalı olduğunu anımsatmak isterim. Kemikler, köpekler için güvenli bir ödül veya oyun aracı değildir. Onun yerine çiğneme oyuncaklarını tercih edebilirsiniz.”

Bağırsak tıkanıklığı riski

Kırılan ve parçalanan kemiklerin mide veya bağırsaklarda tıkanıklıklara yol açabileceğine de sözlerine ekleyen Uğur Selin Çelikten

“Bağırsaktaki tıkanıklıkların giderilmesi için kemik parçasının ameliyatla uzaklaştırılması gerekir. Keskin kemik parçaları yemek borusu, mide ve bağırsakları bile delebilir. Be

nedenle hastanın durumu aniden hızla kötüleşebilir ve acil müdahale gerekebilir. Üstelik sevimli dostunuz bu kemiği sokaktan bulduysa ve bozulmuş bir etin kemiğiyse tıkanmanın yanı sıra zehirlenmeye de sebep olabilir. Böylesi bir durumda hasta, ameliyat esnasında anesteziklerle etkileşime girebilir. Bir veteriner hekim olarak; aktardığım tüm olasıkların her birini meslek hayatım boyunca onlarca kez şahit oldum” dedi.

“Bazen hasta aileleri, masum bir hareket olarak köpeğini kemikle ödüllendirmek isterken, bazen de köpek yoldan veya evden kemik çalabiliyor” bilgisini veren Çelikten, gerektiğinde köpekleri sokakta ağızlıkla gezdirmenin önemini anımsattı.

Köpeğiniz kemik peşinde konuşuyorsa ne yapmalı?

Uğur Selin Çelikten, kemik peşinde koşan köpeğe nasıl davranmalı sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Eğer siz kemik vermemenize rağmen küçük dostunuz kemik çalıyorsa, dışarıdayken tasmasının ipini kısa tutmalı, buna rağmen engel olamıyorsanız ağızlıkla gezdirmeyi düşünmelisiniz.

Evde ise can dostlarımızın çöpü karıştırıp kemik çalma riskine karşı mutfak kapısını kapalı tutmalı ve çöpü ulaşamayacağı bir yere koyabiliriz. Evinde evcil hayvan besleyen ebeveynler, pişmiş kemikler çok keskin olduklarından çiğ kemiklerin pişmiş kemiklerden daha güvenli olduğunu düşünebilir. Ancak çiğ kemiklerde de aynı risklerin bulunmasının yanı sıra bakteri riskleri de vardır.

Önlem, tevdiden daha kolay!

Unutmayın! Can dostlarımız için olası sağlık risklerine karşı önlem almak, tedavi etmekten daha kolaydır.

Kemik vermenin olası risklerinden kaçınarak sevimli dostlarımızın sağlığını koruyabiliriz. Köpeğinizin sağlığı için doğru seçimler yapmak sizin elinizde.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>