‘Kutlama değil farkındalık!’
Bursa’da Mimarlar Odası öncülüğünde tüm akademik odaların katılımı ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında basın açıklaması gerçekleştirildi. Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, “ Bugün kutlanacak bir gün değil, farkındalık için bir aradayız. ” dedi.Bursa Akademik Odalar Birliği’nde (BAOB) yer alan tüm odaların katılımıyla gerçekleşen basın açıklmasını Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek yaptı.
Şimşek’in açıklamaları şöyle;
‘EZİLEN KADINLARIN HAKLARI İÇİN BURADAYIZ’
“Biz Akademik Odalar olarak farkındalığı arttırmak, kadın haklarının da eksik yürütüldüğünü anlatmak üzere demeç verdik. Aslında kutlanacak bir gün yok. Ezilen kadınların haklarını ortaya koymak için buradayız. Bu konuda ses çıkarmak için buradayız. Dayanışmak için bir aradayız. Ülkemizde ve dünyada maalesef çok fazla sömürülen kadın var. Bunun önüne geçmek lazım. Farkındalık oluşturmak lazım. Bu konuda biraz gerideyiz.
“ERKEK EGEMEN TOPLUMDA VAR OLMA MÜCADELESİ VERİYORUZ”
Erkek egemen toplumda var olma mücadele veriyoruz. Ama hayatının her alanında var olan kadının biz kadının değerini erkeğin biçimlemesini değil, kadının kendi kendine zaten var ettiği ortamda hak ettiği yaşamı sürmesini istiyoruz.”
Ortak açıklamayı okuyan Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Bilgili, “Hangi meslekten hangi toplumsal kesimden olursa olsun kadına yönelik şiddet yaşamın tüm alanlarında ve yaygın olarak sürmekte, kadın cinayetlerinde cezasızlık kural haline gelmekte” olduğunu vurguladı.
Şüpheli ölümlerle kadınların yaşamları çalınıyor
Kadınlar en yakınlarındaki erkekler tarafından fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddete uğradığını ifade eden Bilgili, “İntihar denilen son derece şüpheli ölümlerle kadınların yaşamları çalınıyor. Buna karşın yaşamlarını korumak için öz savunmasını kullanan kadınlar serbest bırakılmak yerine, ağırlaştırılmış cezalarla cezaevlerinde yaşamaya mahkum ediliyor. Biz kadınlar biliyoruz ki eşitlik ve özgürlük talebimiz erkek egemen hukuka sığmadığını” belirtti.
Bilgili, “Eşitsizliğin, sınırsız tüketimin, sömürünün, yoksulluğun sistemleştiği; kapitalizmin, kadın ile kurduğu “ucuz emek , kutsanmış annelik” ilişkisinin neoliberal politikalarla tüm dünyada yeni kölelik koşullarının dayatıldığı bu dönemde, kadının varoluş mücadelesi çok daha anlamlı bir hale geldiğini” vurgulandı.
Kadınlar taleplerini şöyle sıraladı:
Kadın istihdamının önündeki engellerden olan bakım hizmetleri kadının üstünden alacak özel politikalar uygulanmalıdır.
Salgın döneminde, artan kadın işsizliğini azaltacak istihdam politikaları hızla hayata geçirilmelidir.
Kdın istihdamında tek seçenekmiş gibi sunulan esnek, güvencesiz ve kayıt dışı çalıştırmaya son verilmeli, güvenceli iş, güvenli yaşam koşulları sağlanmalıdır.
Yetki ve karar mekanizmalarında eşit temsiliyetin hayata geçirilmesi sağlanmalıdır.
Kadını eğitimden, istihdamdan, yaşamdan koparan, çocuk yaşta evliliklerin hızla artmasına yol açan 4+4+4 eğitim sistemi hemen iptal edilmelidir.
8 Mart kadınlar için ücretli izin günü sayılmalıdır
İstanbul Sözleşmesi tartışmasına son verilmeli, sözleşme ve 6284 sayılı yasa etkin bir şekilde uygulanmalıdır.
Covid-19 aşısı en kısa sürede yaygın ve ücretsiz uygulanmalıdır.