Mazars, Bilimsel Tabanlı Hedefler Girişimi (SBTi) ile İklim Değişikliğini Önlemek Amacıyla Adım Attı
Uluslararası denetim, vergi ve danışmanlık firması Mazars, Bilimsel Tabanlı Hedefler Girişimi’ne (SBTi) imza attığını duyurdu. Mazars, iklim biliminin rehberliğinde net sıfır yolunda ilk adımı atarak iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini hafifletme konusunda rol oynayacağını vurguladı.
Mazars Global CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Hervé Helias, COP27’deki iddialı hedeflere ulaşılması için özel sektör dahil herkesin iklim eylemi taahhüdüne ihtiyacı olduğunu söyledi. Sera gazı (GHG) emisyonlarına değinen Helias, 2030’a kadar sera gazını %50 azaltmak ve 2050’ye kadar net sıfıra ulaşmak için gezegenin toplu şekilde hareket etmesi gerektiğini ve her sektörün bu konuyla ilgilenmesi gerektiğini belirtti.
Mazars’tan İklim Değişikliğini Hafifletme Yolunda Adımlar
SBTi’nin Kurumsal Net Sıfır Standardı , iklim bilimi doğrultusunda kurumsal net sıfır hedefleri belirlemek için hazırlanmış ilk standarttır. Kurumsal Net Sıfır Standardı, Paris Anlaşması’nda belirtildiği gibi küresel sıcaklıklardaki artışı 1,5 ° C ile sınırlandırmakla tutarlı, bilime dayalı net sıfır hedefleri belirlemek için şirketlerin ihtiyaç duyduğu uluslararası kabul görmüş kılavuz, kriter ve tavsiyeleri içermektedir.
Mazars, SBTi’ye imza atarak net sıfır taahhüdünün altını çizdi. İklim değişikliğinin herkes için küresel bir öncelik olduğunu belirten Mazars, kurumların daha iyi bir geleceğe katkıda bulunmasının tek yolunun, değişimi uygulamak ve ÇSY (Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetişim) bilincine sahip olmak ve sorumlu iş modellerine geçiş yapmak olduğunu vurguladı.
Net sıfır taahhüdünü açıklayan Mazars için önümüzdeki iki yılın kritik olduğu belirtildi; Mazars, faaliyet gösterdiği 90’dan fazla ülkeden alınan verilerden yararlanarak küresel emisyon ayak izini hesaplayarak temel emisyon kaynaklarını belirleyeceğini ve bunları azaltmak için gerekli aksiyonları alarak değer zincirini kapsamlı bir şekilde inceleyeceğini aktardı. Bu süreçte iç ve dış payladaşlarını yıllık bazda raporlarla bilgilendireceğini belirtti.
Helias bu süreçle ilgili;” SBTi’ye bağlı kalarak, gerçekçi, ulaşılabilir ve şeffaf bir yaklaşımla sorumlu bir şekilde hareket edeceğiz. Bu yolculukta edindiğimiz deneyimi paydaşlarımızla paylaşacağız. Karmaşık sorunların çözümü kolektif zekanın gücüyle mümkün.” yorumunu yaptı.
Mazars Denge’den 2030’da Net Sıfır Olmaya Dair Adımlar
2013’ten beri sürdürülebilirlik çalışmaları yürüten Mazars Denge, 3 sene üst üste sürdürülebilirlik raporu çıkardıktan sonra 2019’dan itibaren entegre raporlamaya geçti. İklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasıyla ilgili çalışmalar yapan şirket, su tüketimini %23 ve kağıt tüketimini %2 azalttı. Önceliklendirme matrisinde yüksek öncelikli olarak beyan ettiği “İklim Kriziyle Mücadele” konusuyla ilgili çalışmaları yürüten Mazars Denge, 2022 yılının başından itibaren elektriğini rüzgâr enerjisine geçti.
Mazars Denge CEO’su & Kurumsal Sürdürülebilirlik Elçisi, Dr. İzel Levi Coşkun, “B-Corp ol-mayı ve finansal olmayan verileri performans değerlendirme sistemimize dahil etmeyi hedef-liyoruz. Altyapımızı tamamlamamızı takiben Mazars Denge için 2030’a kadar “Net 0” hedefini koyacağız. Bu çalışmalarımızın tamamının şirketimizin finansal performansını da olumlu etki-leyeceğine ve tüm çalışanlarımızın kurduğumuz altyapı sayesinde finansal olan ve olmayan veriler arasındaki ilişkiyi daha net görebileceğine inanıyorum. Hepsinden önemlisi, tüm bu çabalarımızın sonucunda çalışanlarımızın şirket içinde hâkim kılmaya çalıştığımız entegre dü-şünce yaklaşımına daha da fazla sahip çıkacağını umuyorum.” sözleriyle konuyu değerlendir-di.