Haberde Bursa

Meclis’e Taşıyacağım!

02.11.2020

Soyer: Yıkılan binaların zemin katında market yapmak için kolon kesilmiş İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremde yıkılan binaların tamamının 99 yılından önce ruhsat almış yapılar olduğunu, yapılan gözlemlerde binaların yapımında deniz kumu kullanıldığı ve demir donatı alanlarının zayıflıklarıyla ilgili tespitlerinin olduğunu aktardı. Soyer, “Zemin katta kolonu market yapmak için, spor salonu yapmak için kesmişler” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yıkılan bütün binalarla yaptıkları tespitleri paylaştı. Soyer, tamamı 92 ile 99 yılları arasında ruhsatlandırılmış yapıların ticarethaneye çevrilmiş zemin katlarında kolon kesmek gibi deformasyonların tespit edildiğini söyledi.

Yıkılan binaların 99 yılında çıkarılan yapı ruhsat yönetmeliğinden önce yapıldığını belirten Soyer, “Yapılan ilk gözlemlerde deniz kumunun kullanıldığına dair veriler var elimizde. Demir donatı alanlarının zayıflığıyla ilgili bilgiler var. Hatta yapı deformasyonuyla ilgili zemin katta örneğin kolonu market yapmak için, spor salonu yapmak için kesmiş” diye konuştu.

“YASAL DÜZENLEME YAPILMALI”

“99 yılında yapılmış olan ruhsat almış yapılarla ilgili mutlaka yeni bir düzenlemeye, yasal düzenlemeye ihtiyaç var” diyen Soyer, şu ifadeleri kullandı;

*Biz ihbar gelmeden 99 yılından önce ruhsat almış yapılarla ilgili yapı deformasyonu olup olmadığına dair bir tespit yapma yetkisine sahip değiliz. Böyle bir yetki yok. Halbuki bu mutlaka olmak zorunda.

*O nedenle ilk işimiz şu telaş bittikten sonra 99 yılından önce ruhsat almış bütün yapıların zemin katlarıyla ilgili tespit yaptıracağım. Bu tespitler sonucunda yıkılması gereken, oturulamaz durumda olan ve tehdit arz eden binalarla ilgili de yıkım kararı almak için bir yasal düzenleme yapılması için talepte bulunacağız.

“TİCARETHANEYE DÖNMÜŞ YAPILARI TEK TEK TARAYACAĞIZ”

“Bir bakış açısıyla ilgili önemi bir ders çıkartıyoruz” diyen Soyer, bunu şöyle açıkladı:

*Bugüne kadar kentsel dönüşüm için ruhsatlı binaların olduğu alanları hiç düşünmedik. Hep ruhsatsız olan binaların bulunduğu alanlarla ilgili kentsel dönüşüm gerektiğini düşündük.

*Oysa yaşadığımız depremdeki tahribat ruhsatlı yapıların, imar planlarının olduğu yerlerde. Demek ki ezberimizi bozmamız lazım. Demek ki ruhsatlı alanlarla ilgili de imar planlarında yenileşmeye, yeni bir bakış açısına ihtiyacımız var.

*Kısacası biz bir yandan bu kentsel dönüşümle ilgili çalışmaları yeni bir perspektifle yapmaya başlayacağız. İkincisi de derhal 99 yılından önce ruhsat almış ve içinde oturulmakta olan zemin katları ticarethaneye dönmüş bütün yapıları tek tek tarayacağız.

“GEREKİRSE MECLİS’E TAŞIYACAĞIM”

“Yapı deformasyonunda bize ihbar gelmediğinde böyle bir denetim yapma yetkimiz yok” diye sürdüren Soyer, “Sadece incelemesini yapabiliyoruz. Yıkım yetkisini almak için gerekiyorsa yasal düzenlemeyi Meclis’e taşıyacağım. Bunu mutlaka yapacağım. Bu endişeyle, bu kaygıyla yaşanmaz. Bu deprem sadece bir uyarı. Daha İzmir faylarıyla ilgili bir kırık söz konusu değil. Denizde bilinmeyen bir fayın kırılması sonucu ortaya çıkan bir felaket” ifadelerini kullandı.

“YENİ BİR BİLİM KURULU KURUYORUZ”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, seçildiğimiz ilk ay içinde Toplum Sağlığı Daire Başkanlığı kurduğunu, bundan aylar öncesinde ise Deprem Daire Başkanlığı’nı hayata geçirdiğini hatırlatarak şunları kaydetti:

“EDİRNE’DEN DE ARDAHAN’DAN DA DESTEK VAR”

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve diğer kurumların desteğiyle 1800’e yakın çadır kurulduğunu belirten Başkan Soyer, “İlk 53 saat içinde inanılmaz işler yapıldı. Büyük bir seferberlik haliyle ilçe belediyelerimizden, çevre belediyelerimizden destekler geliyor. Edirne Belediye Başkanımız da Ardahan Belediye Başkanımız da bugün buradaydılar. Bu gerçekten acımızı hafifleten olağanüstü bir dayanışma ruhu. Hepsinden Allah razı olsun. Bizim altından kalkamayacağımız bir şey yok” diye konuştu.

Türkiye’nin her yerinden 37 ayrı AFAD ekibinin çalışma yaptığını, ilk anda enkaz altından 55 kişiyi İzmir İtfaiyesi AKS ekiplerinin çıkardığını ifade eden Soyer, İzmir’deki toplanma alanlarının imara açılmamış olmasına ilişkin bir soruyu ise şöyle yanıtladı: “İzmir’de deprem toplanma alanları ve yeşil alanlarda 24 noktada çadır kent kurduk. Çok şükür, İzmir bu konuda çok sağlam ve kararlı durmuş bizden önceki dönemde de. Bu deprem Türkiye’nin bir başka yerinde olsaydı çok daha ağır hasarlar çıkardı ortaya.”

YENİ BİR DESTEK KAMPANYASI

Gösterdikleri olağanüstü dayanışma nedeniyle İzmirlilere şükranlarını sunan Başkan Soyer, “Evlerinden yemeklerini alıp paylaşmak için getiriyorlar. Olağanüstü sahneler var. İzmir halkına minnettarım. İzmir dışından bu acıyla sarsılmış herkese minnettarım. Gelen kurtarma ekiplerine, belediye başkanlarına minnettarım. Güvenlik görevlilerine, basın mensuplarına minnettarım” diye konuştu.

AİLELERE İSTİHDAM DESTEĞİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer son olarak, depremde yaşamını yitirenlere rahmet dileyerek şunları kaydetti:

“Vefat edenlerin ailelerinden bir kişiyi ihtiyaçları varsa belediyede istihdam edeceğiz. Ayrıca depremde engelli hale gelmiş vatandaşlarımızı engelli kadrosundan öncelikli olarak istihdam edeceğiz.”

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>