Haberde Bursa

“Mekânın Üretimini Yeniden Düşünmek” Konuşma Dizisinin İkinci Konuğu 23 Kasım’da Prof. Dr. Uğur Tanyeli Olacak

19.11.2024

YUNT’un “Mekânın Üretimini Yeniden Düşünmek” başlıklı konuşma dizisi, Prof. Dr. Uğur Tanyeli ile devam ediyor. “Mimarlıkla Siyasal Tahakküm Kurulabilir mi?” başlıklı konuşma, 23 Kasım Cumartesi günü saat 15.00’te Prof. Dr. Eva Şarlak moderatörlüğünde gerçekleşecek.

Mimarlığın siyasallığı karmaşık ve tarih boyunca sürekli değişen bir sorunsaldır. En yalın ifadeyle modern öncesi ve modern dünyada farklı siyasallık ve siyasallaştırma örüntüleri inşa edildiği söylenebilir. İlk dönemde mimarlığı siyasallaştırmak ve mimarlıkla tahakküm kurmak için özel bir çaba göstermek bile gerekmemiştir. Siyasallık amaçlanmaksızın adeta kendiliğinden varlık kazanır. Tartışılması da söz konusu olmaz, hatta farkına da varılmaz; çünkü mimari siyasallığın özgül bilinci üretilmemiştir. Modern dünyadaysa mimarlığın siyasal güdüleme ve tahakküm aracı kılınması için söylemsel ve ideolojik gerekçeler icat etmek gerekir. O zaman mimarlığın “siyasetin, ideolojinin, iktidarın, inancın resmi” gibi yapılabileceği düşünülmeye başlar. Ancak, aynı süreçte mimarlığı böyle bir dayatma aracı kılmaya çabalamak kadar, ona alternatifler yaratma ve direnme imkânları da doğar. Bu karşıtlaşmaysa giderek mimarlık aracılığıyla siyasal tahakküm kurma imkânlarını tasfiye eder. Şu olur: Tahakküm isteyenler antidemokratik bir cephe oluşturur, ona direnenlerse demokratik bir dünya kurma ihtimalini sorgular ve zorlarlar.

YUNT hakkında:

Muratcan Sabuncu kuruculuğunda, Sergen Şehitoğlu sanat danışmanlığında, Sultanbeyli’de açılan YUNT, toplumun sanatsal etkinliklerle karşılaşma olanaklarını arttırmayı amaçlıyor. Sergi ve etkinliklerin yanı sıra eğitim programı ve desteklediği yayınlar ile sanatsal üretime katkıda bulunmayı hedefliyor. Mekânın sunduğu deneyim ve etkileşim olanakları ile toplumsal değişim potansiyellerinin çoğalmasına yardımcı olmayı öncelikleri arasına yerleştiriyor. Prof. Dr. Eva Şarlak’ın akademik danışmanlığında düzenlenen seminer, konuşma programı ve teşvik politikası ile sanat üretimini ve entelektüel düşünceyi destekliyor.

Adres:

Hasanpaşa Mahallesi

Fatih Bulvarı

No: 33, 34920

Sultanbeyli/İstanbul

İletişim:

https://www.yunt.art/

info@yunt.art

Ulaşım:

İETT ulaşımı için Mescidi Aksa Camii Otobüs Durağı’nı kullanabilirsiniz. Otopark imkânı mevcuttur.

Konum için tıklayın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>