Metaverse İle Mimar ve Tasarımcılara Yeni Kapılar Açılacak
Yeşil Rapido MetaDesign Eğitim Programı tasarım disiplininden profesyonel ve öğrencilerin yoğun ilgisi ile gerçekleşti. Meta Mimar / Tasarımcı olmak ister misiniz? sloganıyla öne çıkan program; Ekoyapı Dergisi, Business World Global ve Atlas Space iş birliği ile The Circle, Beyoğlu’nda 5 Ekim 2022 tarihinde yapıldı.
Yapı sektörünün ve sektör profesyonellerinin gelişimine katkı sağlamak amacıyla 10 yıldır konferans ve eğitim programları organizasyonu gerçekleştiren Yeşil Rapido’nun son etkinliği olan MetaDesign Eğitim Programı tasarım disiplininden profesyonel ve öğrencilerin yoğun ilgisi ile gerçekleşti. Meta Mimar / Tasarımcı olmak ister misiniz? sloganıyla öne çıkan program; Ekoyapı Dergisi, Business World Global ve Atlas Space iş birliği ile The Circle, Beyoğlu’nda 5 Ekim 2022 tarihinde yapıldı.
BMS Design Center’ın Eğitim Partneri, Permolit Boya’nın Öğrenci Sponsoru olduğu MetaDesign Eğitiminin açılış konuşmasını, The Circle kurucularından mimar Selçuk Avcı yaptı. Eğitimi Atlas Space kurucusu; mimar, teknoloji girişimcisi-yatırımcısı Ahmet Burçin Gürbüz ve ekibi verdi.
Teknoloji ve tasarımın kesişimindeki yeni yaklaşımlar ile yeni iş ve uzmanlık alanları ortaya çıkıyor bu gelişmelerin merkezinde ise mimarlar ve tasarımcılar konumlanıyor. Özellikle temel tasarım eğitimi ile başlayan, insan ölçeği ve insanın mekâna ilişkilenmesini çok boyutlu olarak algılama, yaratma yetenekleri Metaverse’ün bugünü ve geleceğinin şekillenmesinde önemli rol oluyor.
İnsanın davranış ve ihtiyaçlarını fizikselin ötesinde, Metaverse’ün sanal uzamlarında hayal etmek, kavramak ve şekillendirmeyi hedefleyen katılımcılara yönelik içeriklerle kurgulanan MetaDesign eğitiminde Burçin Gürbüz; kendi hikayesini ve bugüne kadar hangi süreçlerden geçtiğini ve deneyimlerini aktardı. Bununla beraber Metaverse’de yaratmak ve üretmek için ne tür araç ve yolların izlenebileceğine dair bir harita niteliğindeki eğitimde Gürbüz, mimar ve tasarımcı gözüyle girişimcilik, Metaverse’ün bileşenleri; Web3, blokzincir, NFT gibi yeni nesil teknoloji ve kavramları anlattı.
MetaDesign eğitiminde Burçin Gürbüz’e Atlas Space ekibi teknik bakış açısıyla eşlik etti. Mimar, Sr. tasarımcı ve 3D artist Hakan Küçükal, mekân kavramının anlamının değiştiği, sınırların ve yerçekiminin ortadan kalktığı metaverse evrenlerine yönelik, bir tasarımcı gözüyle 3D modelleme tekniklerini ele aldı. Blender üzerinden uygulama yapan Küçükal özellikle oyun motorlarına yönelik modellemeye giriş niteliğinde anlattığı içerikte ayrıca çeşitli teknik yol haritaları ve dikkat edilmesi gereken püf noktalarına değindi.
Atlas Space kurucularından olan ve tasarım ekibinin başında görev alan Çiğdem Düzgüneş; modellemeden, oyun motorlarına uçtan uca süreci ve izlenebilecek çeşitli yolları anlattı. Unity oyun motorunun prensiplerine değinen Düzgüneş, Web, VR ve mobil gibi çeşitli platformlar üzerinden çalışabilen, optimize metaverse evrenlerini nasıl oluşturabiliriz? Nelere dikkat etmeliyiz? Tasarladığımız evrenlere insan ölçeği ve avatarlarımızı nasıl entegre edebiliriz? sorularının cevaplarını paylaştı.
Mimar, Sr. tasarımcı ve 3D artist Hilal Beyza Kara, Unreal Engine oyun motorunun kullanım alanı ve tekniklerini ele aldı. Kara, gerçek zamanlı olarak fotorealistik metaverse evrenlerini nasıl oluşturabiliriz? Nelere dikkat etmeliyiz? sorularının cevabını verirken, Unreal Engine oyun motoru kullanarak daha önce kod yazmamış, yazılım dillerine hâkim olmayan tasarımcılar için, görsel kodlama yöntemi ile bunun kısa sürede nasıl mümkün olabileceğini, tasarımcılar için yeni kapıların nasıl açabileceğini anlattı.
Eğitim Parneri olan BMS Design Center Ceo’su Endüstriyel Tasarımcı Neslihan Işık, Metaverse’de yaratım sürecinin referanslarının gerçek dünyadan alındığına dikkat çekerek gerçek dünyayı algıladığımız duyularımızın prosesinden bahsetti. Duyularımızı ve beyindeki proses yöntemini araştıran sinir bilim dalı araştırmaları takip ederek Metaverse’in AR ile birleştiği noktaya dikkat çekti. ‘Metaverse, alternatif senaryoların yaratıldığı sanal bir dünya ve bu sanal dünya içinde geçirdiğimiz süre zarfında bedenimizin optimum konfora, ergonomiye ihtiyaç duyması kullanılan koltuğun ve araçların ergonomisine dikkat çekiyor. Herman Miller gün geçtikçe ergonomiye önem veren koltuklar üretmeye devam ediyor. Gençlere tavsiyem geleceğin sanal dünyasını tasarlarken bu dünyanın gerçek dünyada oluşturduğu ihtiyaçlara da yönelmeleri.’’ dedi.
Selçuk Avcı eğitim etkinliği sonunda yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Metaverse, NFT, Blockchain, kavramları artık internet, e-posta ve web sitesi kadar dilimizde yaygınlaşacak. Metaverse kavramı ortadan kaybolmayacak ve hepimiz onunla anlaşmanın bir yolunu bulmalıyız. Aslında süreç 1990’larda Web 1.0’ın doğuşundan farklı değil. MetaDesign eğitimine rekor katılımın olması da bu durumu kanıtlar nitelikte. The Circle ilk kez bu kadar kalabalık bir gruba ev sahipliği yaptı, rekor kırdık diyebilirim. Bugün salonumuzda yeni nesil mimarlar, planlamacılar, tasarımcılar salonun gerisinde kalmamak adına endişeliydi ve salon tamamen doluydu. Şehir dışından bu eğitimi alabilmek için gelenlerin de olması konunun ne kadar merak edildiğinin somut bir göstergesi.
Profesyonel bir grubun yer aldığı katılımcıların yanı sıra asıl ilgiyi mimarlığın nereye gideceğini merak eden genç öğrenciler oluşturduğunu gözlemledim. Gün boyu süren etkinlik, bizim için bu yılın en ilgi çekici organizasyonlarından biri oldu ve kesinlikle sonuncusu olmayacağını düşünüyorum. NFT’lerden pek emin değilim ancak Blockchain ve Metaverse bir kavram olarak hayatımızda yer alacak ve hiçbirimiz bu konuda geride kalmamalıyız.
Bugün burada 130 kişi MetaDesign sertifikasını almaya hak kazandı. Tüm gün süren bu yoğun programa sonuna kadar dahil olup sertifika almaya hak kazananlar umarım öğrendiklerini kişisel ve profesyonel yaşamlarına entegre etmeyi başarırlar.”