Milli Kahramanın Adını Silemezsin!
Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı ve sonrasında Cumhuriyet yıllarındaki mücadele arkadaşı ilk Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati’nin adını taşıyan tarihi Kültür Evi’ne, Nuri Pakdil’in adının verilmesine CHP olmak üzere çeşitli çevrelerden tepki yağıyor.
Cumhuriyet’in ilk yıllarında, 20.12.1925-01.01.1929 arasında Milli Eğitim Bakanlığı yapmış Mustafa Necati Uğural’ın adını taşıyan tarihi “Mustafa Necati Kültür Evi” binasının adı; Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Kültür ve Turizm Bakanlığı Nuri Pakdil Edebiyat Müzesi” olarak değiştirildi. Mustafa Necati Uğural, Atatürk’ün düşünce ve mesai arkadaşıdır. Tevhidi Tedrisat ve Harf Devriminde Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı yapmış, tarihimizde çok önemli yere sahip devlet adamlarımızdandı. Cumhuriyetin kuruluşunda ve ilk yıllarında büyük hizmetler veren Mustafa Necati Uğural’ın isminin bir tarihi binadan silinerek; Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e hakaretleriyle bilinen, konferanslarda “Yaşasın şeriat” diye sloganlar atan Nuri Pakdil’ın adının verilmesi, toplumda tepkiyle karşılandı.
Tepkilerin adreslerinden biride bin 200 imza ile destek veren Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri Derneği oldu. Genel Merkezin sert açıklamasını Bursa Şube Başkanı Jülide Akköprü gazetemizle paylaştı. Akköprü; “Mustafa Kemal’in Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati, bakanlığın çatısını kuran, öğretmenlik meslek onurunu öne çıkaran, Gazi Eğitim Enstitüsü, Millet Mektepleri, Köy Enstitülerine giden deneysel pedagojik çalışmalar olan Denizli- Kayseri Zencidere Köy Muallim Mekteplerini kuran, Hasan- Ali Yücel’i, İsmail Hakkı Tonguç’u ve diğer aydınları, müsteşarı Nafi Atuf Kansu aracılığıyla bakanlıkta toplayan, iş okulu anlayışını çalışmalarına katan, Talim Terbiye Kurulunu kuran, karma eğitimi hayata geçiren, yurt dışına öğrenciler gönderen, ülkeye ve etrafına ışık saçan milli eğitim bakanıdır.
Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği olarak; “Memlekette Mektep Bulamayan Çocuk Bırakmayacağım” diyen Cumhuriyet Eğitim Devriminin altıncı (1926-1929) Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati’nin anısını yaşatmakta kararlıyız. Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati’nin Ankara’daki kendi mirası kültür evinden adının silinmesini kabul etmiyoruz… Siyasal iktidar Ankara Mithatpaşa Caddesi üzerindeki tarihi “Mustafa Necati Kültür Evi” ni daha önce de bir yiyecek firmasını vermeyi gündeme getirmiş, tepkiler üzerine bu kararını geri almak durumunda kalmıştı. Kültür Bakanlığı bu kez de Mustafa Necati Kültür Evi binasına Cumhuriyet Eğitim Devrimi karşıtı bir yazarın ismini vererek “Kültür ve Turizm Bakanlığı Nuri Pakdil Edebiyat Müzesi” tabelası asmıştır. Yapılan iş Cumhuriyetin devrimci, aydınlık Milli Eğitim Bakanı, Ulusal Kurtuluş Savaşı kahramanı Mustafa Necati’nin anısına, emeğine saygısızlıktır. YKKED üyeleri ve dostları olarak Cumhuriyet Eğitim Devriminin izlerini yok etmeye yönelik bu işleme itiraz ediyor, işlemin geri alınmasını talep ediyoruz.” dedi.