MİLLİ SERVET YOK EDİLİYOR
Büyük bir krize dönüşen elektrik kesintileri sonrası Mardin’de gidip vatandaşlarla görüşen CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, binlerce dönüm ekili arazinin elektrik kesintileri sonrası sulanamadığını belirterek, “Ekili alanlar milli servettir. Göz göre göre bu milli servetin yok olmasına izin verilmemelidir” dedi.
Mardin’de bir çok köy ve beldede elektrikler kesilmiş durumda. Bölgedeki elektrik dağıtımını yapan Dicle Elektrik A.Ş (DEDAŞ), tarımsal sulamada kullanılan elektrik faturalarını ödeyemeyen çok sayıda abonenin elektriğini kesmiş durumda. Birçok köyde hem elektrik hem de elektriğe bağlı olarak sular kesik.
Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere ile birlikte Mardin’e giden CHP Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, elektriği kesilen köyleri ziyaret etti, zarar gören ekim alanlarını inceledi. Sarıbal, yaptığı temaslar sonrası şu değerlendirmede bulundu:
Binlerce Dönüm Arazi Su Bekliyor
“Mardin’de vatandaşları dinledik. Bölgenin elektrik dağıtım şirketi Dicle Elektrik A.Ş. (DEDAŞ) çiftçilerin sulamada kullandığı elektrik için 200 bin ile 500 bin TL arasında faturalar kesmiş. Çiftçinin bu faturaları ödeme imkanı yok. Bunun üzerine DEDAŞ yüzlerce üreticinin elektriğini, hem de 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününde, kesmiş. Şu anda binlerce dönüm ekili arazi sulanması gerekirken sulanamıyor. Buğday zarar görmüş. Ama artık hasat zamanı yaklaştığı için buğday için yapılacak bir şey yok. Fakat diğer ürünler için çok geç olmadan çözüm bulmak lazım. Örneğin ekili pamuk var. İlk sulaması yapılmış ama ikinci sulama elektrik kesik olduğu için yapılamıyor. Bu gidişle kuruyacak. Ayrıca buğdaydan sonra ikinci ürün olarak mısır ekilmesi gerekiyor. O da yapılmayacak.
Bu ekili alanlar ürünler sadece çiftçinin değil, bu ülkenin ‘milli serveti’dir. Bu milli servetin yok olmasına göz yumulması kabul edilemez.Koronavirüs nedeniyle bütün ülkeler gıda güvencesi için tarımsal üretimin devamı için çiftçisini desteklerken, bu yapılanları anlamak mümkün değildir. Bu mağduriyet bir an önce giderilmeli. Çiftçinin elektrik borçları tarafsız kurumlarca önce incelenmeli ve ödenecek seviyelere getirilmelidir. Sonra da faizsiz ertelenmeli ve yapılandırılmalıdır. Acilen çiftçiye elektriği ve suyu mutlaka verilmelidir.”
Birileri Saraylarda Keyif Çatarken
Sadece tarımsal sulamada kullanılan elektriğin değil köylerde kullanılan elektriğin de kesildiğini hatırlatan Sarıbal, şöyle devam etti:
“Yaşanan mağduriyet sadece ekili tarlaların sulanmaması da değil. Köylerin de elektriği kesik. Vatandaşların kullandığı neredeyse bütün elektronik ürünleri bozulmuş. Su sistemleri elektriğe bağlı köylerde su da kesik. Örneğin Derik’e bağlı Yukarımenteş Köyü’nde elektrik kesik olduğu için su yok. Vatandaşlar 1977 yılında yapılmış bir çeşmeden evlerine su taşıyor. Ama çeşme suyu sağlıklı değil. Hem tortu var hem kokuyor. Çok sayıda vatandaş su nedeniyle rahatsızlanmış.
Yağmacı, talancı düzen sayesinde 21. yüzyılda birileri ‘Saray’larda sefa sürerken, Mardin’in köylerinde yaşayan vatandaşlar derelerden, 50 yıl önce yapılmış çeşmelerden su taşıyor.”