O soru cevap arıyor “ben öldükten sonra çocuğum ne olacak?” İşte Bursa’dan o soruya net cevap olacak proje….
“Kurucu üyelerinden olduğum Simbiyoz Sosyal Aktivite Derneği 2019 Temmuz ayında kurulmuş özel gereksinimli bireyler ve ailelerine yönelik faaliyetler güden aynı zamanda da sosyal girişimcilere yönelik kuluçka hizmetleri sunan bir dernektir.” Simbiyoz Aktivite’nin kurucu cesur kadınlarından Bursa’ya özel proje…
Simbiyoz Aktivite’nin ortaklarından olan Hülya Aras yeni projeleriyle ilgili olarak gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Aras; “Bizim ailelerimizin en büyük endişesi “ben öldükten sonra çocuğum ne olacak?” sorusunun cevabıdır . İşte bu amaçla Bursa ve yakın illerden gelecek özel gereksinimli bireylere yönelik(mental ,otizm spektrum bozukluğu ,down sendromu ,ruhsal ve çift engel grupları vb) başlangıç modeli olarak 100 ÖGB i kapsayacak bir köy düşünüyoruz. İlk planda belediyeler ile görüşmekteyiz ve bir arsa ihtiyacımız var. Bu konuda tüm kamuoyu, sponsor ve hayırseverlere seslenmek istiyoruz.
Özel Gereksinimli Bireyleri kendi içlerinde üç grupta ayırıyoruz; Hiç eğitim almamış bakıma muhtaç ağır seviyedeki bireyler. Eğitim almış , okul yaşamını tamamlamış ,işe yerleşmek için gerekli becerileri kazanamamış , işe yerleşememiş bireyler. Eğitimini almış , iş becerilerini kazanmış ,raporunun uygun olmaması nedeniyle işe yerleşemeyen bireyler. Yaşam köyünü planlarken de grupların kendilerine özel ve her grubun topluca kullanacağı sosyal alanların olması gerektiğini düşünüyoruz . Ayrıca aynı bahçe içinde ziyarete gelen ebeveynlerin kalacakları misafirhane olmasının aile bağlarını kuvvetli tutacağını düşündük. Kutlama seminer köyümüzde kalan bireyler tarafından hazırlanacak etkinliklerin sunumunda aile eğitiminde kullanılacak çok amaçlı kapalı ve açık salon anfi tiyatro,köy içinde bireylere göre havuz , spor oyun alanı, park, aletli park, survıvor alanı bahçe oyunları alanı vb, hayvanlar için bir kapalı barınak ve bahçesi,tarım alani Tarımsal üretim, botanik, seramik, trikotaj, tekstil , ağaç ürünleri vb gibi birçok ürünü bizim gençlerimizin üretmesini planlıyoruz.
Korumalı işyeri statüsünde fason işlerin yaptırıldığı bir atölye 50-60 kişilik gibi bir alan düşünüyoruz . Üretimi yapılacak malzemelerin satışa sunulacağı sunum ofisi veya dükkanı olması, gençlerimizin görev alacağı kafe bulunması dış dünya ile ilişkilerin sıcak tutulmasını sağlayacaktır. Tüm bu projeyi hazırlarken değerli akademisyenlerimiz, özel eğitimcilerimiz, ailelerimiz, mimar, mühendis, avukat, işletmeci gibi farklı meslek dallarından çok yönlü ve deneyimli bir proje ekibimiz var. Camphill yaşam köyleri modelini baz alıyoruz. Alt gruplar halinde çalışıyoruz.
1- Öncelikle ihtiyaç sahiplerine yönelik bir anket oluşturduk ve geri dönüşler almak üzere gönüllülerimiz, muhtarlarımız zihinsel engelli okulları, belediyeler ve siz değerli basın mensupları aracılığıyla çok geniş bir kitleye ulaşarak ihtiyaçları doğru tespit etmek istiyoruz. Ankete katılım linkimiz https://forms.gle/pJA3fRJSrMQWFHTHA
2-Başta da dediğim gibi en büyük sorunumuz bir arsa bulunması. Bir grubumuz bu konuda ilgili makamlar ile iletişime geçmekte.
3- Başka bir grubumuz böyle bir merkezin işletme modelini oluşturmak üzere çalışıyor.
4-Diğer bir grubumuz burada görev alacak, gönüllü, stajyer ve çalışanların eğitimlerini gerçekleştirmek ayrıca merkezden faydalanacak özel gereksinimli bireylerin kişisel, fiziksel, sosyal ve mesleki yetkinliklerini geliştirmek için gerekli eğitim içeriklerini oluşturuyor.
5- Mimari projeler ve inşaat işleri için çalışan ayrı bir grubumuz var. Tüm bu çalışmalarda alandaki tüm sivil toplum örgütleri, eğitim kurumları ile işbirliğine açığız. Simbiyoz Sosyal Aktivite Derneği olarak özel gereksinimli bireylerin sosyal hayattan kopmaması , okul yaşamı dışında da gelişimlerini sürdürebilmelerine ve ailelerine destek olmayı amaçlayan bir kurumuz.
Ayrıca ailelerimize yönelik eğitimlerimiz de mevcut. Bununla ilgili de hali hazırda devam eden eğitim ve etkinlikler için bir projemiz var 2021 yılında derneğimiz Yıldırım Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Yıldırım Belediyesi Hacı Mehmet Zorlu Özel Eğitim Meslek Okulu, Bursa Teknik Üniversitesi Toplum Gönüllüleri öğrencileri ve Bursa Down Kardeşliği Derneği ile birlikte sizlere destek olmaya yönelik bir proje hazırlığı içersindeyiz. Bu projeden faydalanmak isteyenler için katılım linkimiz https://forms.gle/EQoP3qFJVMuKcCVG6 Her iki anketimizi de özel gereksinimli yakını olan herkesle paylaşılarak doldurulmasını sağlamak üzere bizlere yardım ettiğiniz ve bu projemizde destek olduğunuz için şimdiden teşekkür ederiz.” dedi.