Okul hayatı biten çocukların ellerinden tutalım
Dünyada 44 çocuktan 1’inin otizmli olduğunu ifade eden MOYAD Kurucu Başkanı Canan Cihan, “Bursa basını olarak sizlerden, bizlere destek olmanızı topluma sesimizi duyurmanızı istiyoruz. Okul hayatı biten çocukların ellerinden tutalım” dedi.
HABER OSMAN ÇETİN
Mina Otizmle Yaşam Derneği (MOYAD) Bursa Kültürpark Altınceylan’da kahvaltı etkinliği düzenledi. Etkinliğe Kurucu Başkan Canan Cihan, Başkan Yardımcısı Hilal Aydın, dernek üyeleri ve basın mensupları katıldı.
MOYAD Kurucu Başkanı Canan Cihan şunları söyledi:
“2016’da Türkiye Otizm Meclisi’ni kurduk. Otizm Eylem Planı yaparak savunuculuk ile beraber özsavunuculuk yapabilecek çocukları basın mensupları ile tanıştırmak istedik. Şuan 8 çocuğumuz ile tanıştırdık. Bursa basını olarak sizlerden, bizlere destek olmanızı topluma sesimizi duyurmanızı istiyoruz. Bursa’da Eker süt ürünleri 12 çocuğumuzu okutarak büyük bir girişimde bulundu. Okul hayatı biten çocukların ellerinden tutalım. Dünyada 44 çocuktan 1’i otizmli oluyor. Sağlık Bakanlığı’nda net gerçek bir veri mevcut değil.”
‘3 AMAÇ İLE YOLA ÇIKTIK’
Eker Süt Ürünleri İnsan Kaynakları Direktörü Ahmet Aydın Akyol da “Şunu biliyoruz ki otizmli çocuklarımızın ailelerinin düşüncesi, ‘Benden sonra evladım ne olur?’ şeklinde. Biz yüzde 3 her kişiyi engelli çalıştırılma zorunluluğu var. 5 yıl içerisinde görüyoruz ki 12 çocuğumuz elimizde kamunun düzenlemesi ile ne kadar çalışabilirler? Ne zaman emekli olabilirler? Genel bir çalışma otizmliler için söz konusu değil. 3 amaç ile yola çıktık, zamanla bunların hepsini gerçekleştireceğiz. Otizmli birey çalıştırmayı iş yerine sahiplerine aşılamamız gerekiyor. Çalışmalarımızı her zaman paylaşmaya hazırız gençlerimizi şimdiden hayatlarında ki başarılardan dolayı tebrik ediyorum” dedi.
AYDIN’DAN SOSYAL YAŞAM VURGUSU
MOYAD Başkan Yardımcısı Hilal Aydın ise “2012 yılında, Bursa’da kurulan Mina Otizmle Yasam Derneği, otizmli bireylerin ve ailelerinin bağımsız olarak sosyal yaşama katılmasının önündeki engelleri ortadan kaldırmak, yasam kalitelerini artırmak amacıyla her türlü eğitim, öğretim ve sağlık desteği vermek, sosyal projeler geliştirerek kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği yapmak, destek almak ve destek vermek amacıyla yola çıkmıştır” ifadelerini kullandı.
Başkan Canan Cihan, sözlerine şöyle devam etti ”Tüm dünyada otizmli bireylerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Otizmin bilinen tibbi bir tedavisi olmamakla birlikte yoğun ve nitelikli özel eğitimin otizmli bireylerin sosyal iletişimini güçlendirdiği, onların hem alle hem de toplumsal yaşamlarını kolaylaştırdığı biliniyor. Otizmin sivil toplumdaki hikayesi 40 yıla yaklaşıyor. Kendilerini genellikle sözel olarak ifade edemeyen otizmli çocukları için aileler örgütlenerek dernekler, vakıflar kuruyor ve gönüllü çalışmalar yürütüyorlar. Bu çalışmalar sayesinde otizmin ne olduğunu, otizmli çocukların topluma katılımı için neler yapılması gerektiğini topluma anlatmak için çaba sarf ediyorlar. 2012 yılında, Bursa’da kurulan Mina Otizmle Yaşam Derneği, otizmli bireylerin ve ailelerinin bağımsız olarak sosyal yaşama katılmasının önündeki engelleri ortadan kaldırmak, yaşam kalitelerini arttırmak amacıyla her türlü eğitim, öğretim ve sağlık desteği vermek, sosyal projeler geliştirerek kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği yapmak, destek almak ve destek vermek amacıyla yola çıkmiştir. Özsavunuculuk atölyeleri ile hedefimiz, bireyin kendi haklarını savunması, kendi adına konuşabilmesi, ihtiyaçlarını ve sorunlarını başkalarına anlatabilmesi, öz yönetim becerilerini artırarak kendine karş yapılan istismar ve hak ihlallerini anlayabilmesi ve kendini bunlara karşı koruyabilme yetisi kazanmasıdır. Toplumdaki tüm bireylerle eşit yurttaşlık haklarına sahip olmalarını sağlamayı amaçlıyor. Toplam 12 hafta sürecek ve şu an beşincisi yapılan atölyelerin sonunda çocuklanmız kendi istedikleri bir projeyi, öğrendikleri dil ve yöntemleri kullanarak, kendi elleriyle gerçekleştirecekler. Proje sonunda basın mensupları çocuklarla beraber tekrar ziyaret edilecek dedi.