Haberde Bursa

Omurga kırıkları neden olur?

03.05.2021

60 yaş ve üzeri bireylerde vücuttaki kemik kalitesi giderek azalıyor. Kemik kalitesinin azalması bir takım sorunları beraberinde getiriyor. Ani hareketler ve uzanmalar omurga kırıklarına neden olabiliyor. Omurga kırıkları hakkında merak edilenleri Özel Esentepe Hastanesi’nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Özsoy anlattı. Özsoy, “60 yaşından sonra bir takım ani hareketler, uzanmalar ve hatta hapşırma, öksürme gibi hareketler hastalarımızda omurga kemiklerinde kırıklara neden olabiliyor” derken, “Bu kırıklar 7 ila 10 gün içerisinde iyileşmeyen, şiddetli bel ve sırt ağrılarına sebebiyet vermektedir” şeklinde konuştu.

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com

Omurga kırıkları birçok sebepten dolayı oluşurken, bir takım ağrılara da neden olabiliyor.

Özel Esentepe Hastanesi’nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Özsoy, tedavinin önemine dikkat çekiyor.

 

OMURGA KIRIKLARI NEDEN OLUR?

Özellikle 60 yaş üzerinde ve kadınlarda menopoz döneminden sonra kemik kalitesi giderek azalmaktadır” şeklinde konuşan Op. Dr. Ufuk Özsoy, “Kemik kalitesinin azalmasıyla beraber omurga kemiğinin içerisi boşalmaktadır ve bu şekilde daha çok kırılgan hale gelmektedir. 60 yaşından sonra bir takım ani hareketler, uzanmalar ve hatta hapşırma, öksürme gibi hareketler hastalarımızın omurga kemiklerinde kırıklara neden olabiliyor. Bu kırıklar 7 ila 10 gün içerisinde iyileşmeyen, şiddetli bel ve sırt ağrılarına sebebiyet vermektedir. Genellikle hastalarımız bunu basit bir bel zorlanması veya bel tutulması gibi düşünebiliyorlar, ama bu tür durumlarda, özellikle kemik erimesi olan hastalarda kemik kalitesi çok düşük olduğu için omurga kırıkları görülebiliyor” diye konuştu.

 

OMURGA KIRIKLARININ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Özsoy, “Şiddetli bel ve sırt ağrısı çeken 60 yaş üzeri kadın hastaların mutlaka bir hekime başvurarak, bel ve sırt filmlerinin çektirmesinde fayda var, çünkü bu omurga kırıkları yalnızca Direkt Grafi (X-ray) ve tomografi sonucunda saptanabilmektedir. Bu saptama sonucunda tedavileri daha basit olabilmektedir. Erken dönemli tedavilerin avantajı, ileri yaşlarda oluşan omurga kırıklarının hastalardaki hareket kabiliyetini ciddi oranda düşürmesidir. Yapılacak belli başlı basit gelişimsel tedavi yöntemleri ile hastalarımızın kemiği tamir edilmekte, ağrıları ciddi oranda azalmakta ve hayat kalitesi eskiye göre daha iyi olabilmektedir. Özellikle bu işlemler için Vertebroplasti dediğimiz tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. İleri yaşta görülen kemik erimesine bağlı omurga kırıklarında, omurganın genelde ana gövdesi kırılmaktadır. Ana gövdesi kırılan omurganın diğer bölümlerinde yarım santimlik alandan girilerek omurga kemiğine özel bir dolgu maddesi verilmektedir. Böylelikle hem kemik güçlendirilmekte hem de ağrı güçlü oranda ortadan kaldırılmaktadır. Bu tür basit ve iyi bir işlemle hasta eski sağlığına kavuşabilmektedir” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>