OTO’cularda Kongre Heyecanı! “Galerici Esnafının Sorunlarını Yenilenmiş Kadromuzla Çözeceğiz!”
Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık yeniden yarın yapılacak seçimlerde aday. Rakibi de kendi yönetiminden olan Yanık; “Bin 300 kayıtlı üyemizde bin 196’sı oy kullanacak. Dünkü heyecanımızla yarınlara talibiz dedi. Diğer aday Cömert Altınova’nın mevcut yönetimle yaptığı eleştirilere açıklık getiren Hakan Yanık; “Genç kardeşim Oda Binası’nın küçük olduğunu, Nilüfer’de 3 yeni yerleşim alanı oluşturacağını, 200 esnafa TOGG içinde bir yerleşke yapmayı düşündüğünü ve Oda olarak TOGG Bursa Bayiliğini almayı hedeflediğinden bahsediyor basında çıkan haberler ve gittiği esnaf arkadaşları ziyaretinde. Öncelikle Odamızın yerleşim düzeni ihtiyaca cevap veriyor, bizim ticaretimizde esnaf arkadaşlarımızın yılda bir kez oda ile oda 15 gün için işi olur. Daha geniş alanda esnafımıza hizmet vermeyi bizde isteriz, bununla ilgili ilk açıklamayı da hatırlarsanız ben 3 katlı bir yerleşke projesi ile geçen yıl yapmıştım. TOGG’a gelince Oda olarak biz bu fabrikanın içinde olamayız, 5362 sayılı dernekler yasasıda inşaat dahil birçok faaliyeti sınırlıyor, bu yasa gereği biz bayilikte alamayız. Açıklamalarında 3 bin üzerinde otomotiv sektöründe çalışan aileyi tek çatı altında toplayacağını söylüyor, kaportacı-oto elektrikçisi esnafı gibi 20 sektörde faaliyette bulunan işyeri sahibini siz nasıl aynı çatı altında galeri esnafıyla birleştireceksiniz? ” dedi.
Hakan Yanık; galeri esnafının sorunları ile ilgilide;
-Galericiliği herhangi bir vergi kaydı ve bir işyeri olmaksızın herkes yapabilmekte,
-Araç temininde sıkıntılar artmakta,
– KDV Oranı ile ilgili sorunlar esnafımızı zor durumda bırakmakta ve galerici ile al-satcılar arasında haksız bir durum oluşturmakta,
-İnternet satışları kayıt altına alınmadığından haksız rekabet oluşmakta,
-Tramer Kayıt Sorgulamaları (5664 mesaj hattı) müşterileri tam olarak bilgilendiremediğinden işlerimize engel olmakta ve sorunlar yaratmakta,
-İnternet aracı firmaları, maalesef bizi doğru dürüst temsil edip hakkımızı arayan bir sivil toplum örgütümüzün olmayışından cesaret bularak üyelik yenileme ücretlerini % 300 – 400 gibi keyfi artışlar yapmakta ve durum galericiye kaybettirirken aracı firmaya haksız bir kazanç sağlamakta,
-Esnaf kitlesi olarak maalesef hala kamuoyunda güvenilirliğimiz tartışılmakta ve esnafımızla alakası olmayan bir iki kendini bilmezin yaptığı yanlışlıklar tüm Ankaralı Galericilere mal edilmekte
-Belediyeler ve trafik tarafından verilen Ruhsatlarda yaşanan keyfilikler satışları olumsuz etkiliyor
-İş yeri açmak için alınan ruhsatlarda yaşanan problemler.
-İş yeri açmak için lise mezuniyet şartının aranması ve Sabıka Kaydı’nda 5 yıl ve üzerinde alınan cezalarda ruhsatın derhal iptal edilmesi
Hakan Yanık’ın çözüm önerileri;
Bu ve benzeri sorunların çözümü ile ilgili gerek il gerekse devlet yöneticileri ile gerekse de özel sektör temsilcileri ile görüşmeler yapıldığını ve yapılmaya da devam edildiğini belirten Hakan Yanık, sorunların çözümü için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
-Oto galeri işleten yerlerin belirli standartlara ulaşabilmesi ve kayıtsız çalışanları engellemek açısından Oda kaydı, asgari sermaye oranı ve asgari işyeri alanı gibi bazı kriterlerin oluşturulması amacıyla meslek odaları ve hükümet ile temaslarda bulunulmalı.
-Otomobil servislerinde bilgili, konusunda uzman kişilerin çalışması gerektiği ve bu açığında kapatılabilmesi için Milli Eğitim Müdürlüğü, Meslek Lisesi Müdürlüğü ve Üniversiteler bünyesinde çalışmalar yapılmalı.
-Oto galericilerin araçlarını satarken tüketicilerin doğru bilgi elde edebilmesi ve satıcıların zarar görmemesi amacıyla araçların sigorta kayıtlarında pert kaydının görünmemesi, bunun yerine hasarın şiddetine göre ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı gibi derecelendirilmiş daha makul ifadelerin yer almasını sağlamak amacıyla bir takım çalışmalar yapılmalı.
-Oto galeri işi yapan ve vergilerini ödeyen galerilerin rahatsız olduğu bir başka sorun olarak karşımıza çıkan internetten araç satışına ilişkin, dolandırıcılığın engellenmesi, satışların kayıt altına alınarak vergilendirilmesi, satışlarda TC kimlik numarası ile satışın zorunlu hale getirilmesi gibi bazı kriterler oluşturularak ilgili makamlar nezdinde girişimlerde bulunulmalı.
-İkinci el otomobil alış-satışlarının güvenli hale getirilmesiyle ilgili olarak da çalışmalar yapılmalı. Yetki belgesiyle ilgili ilgili Bakanlıklara girişimlerde bulunmalı. Oto galericileri yetki belgesi ile alım-satım yapmalı. Böylece hem vatandaş burada güvenli alışveriş yapacak hem de sektör vergisiz algısız ve güvensiz ayaküstü satış yapan kişilerden korunmuş olacak.
-İnternet satışları ile ilgili düzenleme yapılmalı.
-Oto galerilerinin araç satışlarında maruz kaldığı KDV haksızlığını gidermek için gerekli düzenlemeler yapılmalı.
-Vatandaşların sıklıkla sorunlar yaşayıp dolandırıldığı, internet üzerinden satış, al-satçılar ve oto pazarları gibi ertesi gün muhatapsız satışlar yerine Galerilerden üzerinden oto alım satımlarının özendirilmesi üzerine çalışmalar yapılmalı.