Özdemir: ‘Hedefimiz 100 bin üye!’
Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütü olan Dağ-Der’in seçimlerine kısa bir süre kaldı. Orhaneli, Keles, Büyükorhan, Harmancık ve Osmangazi’ye bağlı Dağ Köyleri Yardımlaşma ve Kültür Derneği Genel Başkanı için 4 aday yarışacak. DAĞDER Başkan Vekili ve Başkan Adayı olan Aydın Özdemir, enBursa.com’a özel açıklama yaptı. Derneğin kurumsallığına kendini adadığını ifade eden Özdemir, “DAĞDER’de veri tabanı üzerine alt yapı çalışmaları hazırladık. Faaliyetsiz bir dönem olmaması için elimizden geleni yaptık.” diye belirtti.
GÖRÜNTÜ: EMRE ÇELİK
Bursa’nın en güçlü sivil toplum örgütlerinden biri olan DAĞDER genel kurula gidiyor. Mayıs ayında yapılması planlanan ve 4 adayın yarışacağı genel kurul öncesi adaylar ipi göğüslemek için çalışmalarına devam ediyor.
DAĞDER Başkan Vekili ve Başkan Adayı Aydın Özdemir, seçim çalışmalarına ilişkin enBursa.com’a özel açıklamalarda bulundu.
Ekip kavramıyla dönemi geçirdiğini ben kelimesinden daha çok, biz kavramıyla hareket ettiğini belirten Özdemir, “Bu süre zarfında birçok proje hazırladık.Vatandaşların ekonomisi bizim için oldukça önemlidir. DKM (DAĞDER Kültür Merkezi) binasının gelir getireceği bir işletmeye dönüştüreceğiz. Bu kapsamda ekonomi için katkı sağlayacağız. Aynı zamanda ev ekonomisine destek projelerle ve iş istihdamıyla vatandaşlarımızın yanında olacağız.” diye konuştu.
Dağ ilçelerinin tarım ve hayvancılık üzerine verimli çalışmalarının olabileceği önemli bir noktada olduğunun altını çizen Özdemir, projelerinden bahsetti.
Başkan Adayı Aydın Özdemir, şöyle devam etti:
‘KAYIPLARIMIZI GİDERMEK İSTİYORUZ’
“Veterinerlik ve ziraat üzerine kayıplarımızı gidermek istiyoruz. Bunun için vatandaşlarımıza eğitimler vereceğiz. Üretimi arttırmak istiyoruz. Ata tohum bankası kurarak, tohumların kaybolmaması için çalışmalar yapmayı planlıyoruz.
DAĞDER’in kitlesi çok başka. 11.400 kişi Dağ-Der’e sahip çıkmalıdır. Genel başkan olarak benimde herhangi bir partiyle dirsek temasa girip yol almam mümkün değildir. Bunun aksine yazılan şeyler doğru değildir. Ben de bu yörenin insanıyım. Dolayısıyla Dağ-Der’de görev almak ve misyonumuzu belirlemek oldukça önemlidir. Köy derneklerini ziyaret ederek ortak projeler düzenlemek istiyoruz. Sorunlarını dinleyerek çözüm odaklı olmak ve en önemli hedeflerimizden biri DAĞDER’in 100 bin üye olması için çabalayacağız.
DAĞSİAD’ın çalışmalarının aktif hale getirilmesi, tüm dağlı iş adamlarının DAĞSİAD çatı altında toplanması ve birlikte iş programların yapılmasını sağlayacağız.
Avrupa Birliği hibe fonlarının ve Türkiye’nin dahil olduğu diğer hibe fonlarından faydanılabilecek projeler üretilmesi için çalışmalarımız sürecek. Aynı zamanda doğal ve kırsal bölgelerde eko turizme ve termal turizime yönelik hibe fonlarının kullanılacak.
Beledileyelerin elinde bulunan atıl bina ve tesislerin dağder veya yatırımcılar tarafından kiralanıp kullanılması projelerimizin arasında. Orman Bölge Müdürlüğü ve diğer kurumlarla iş birliği yaparak Dağ-Der adına toplu fidan dikimi yapılmasını, üyelerin katılacağı aile pikniklerin organize edilmesi. Bölgemizin demir yollarıyla Bursa’ya entegrasyonunun sağlanmasını için çalışacağız.
Madde bağımlısı gençlerin topluma kazandırılmasına yönelik çalışmaların yapılması. İlçelerimizde ve köylerimizdeki bakıma muhtaç yaşlılarımıza yönelik vefa ve yardım merkezinin oluşturulması için çalışmalarımız sürecek.
‘SPOR KOMPLEKSLERİ OLACAK’
Tüm branşlarda çalışmalarını yapabileceği Dağ-Der spor kompleksinin yapılacak. Yaz dönemlerinde çocuklarımıza ve gençlerimize ücretsiz spor okulu uygulaması olacak. Tüm spor branşlarını kapsayan dağder olimpiyatlarının yapılması sağlanacak. Traking, yürüyüş rotaları oluşturulması ve ülkemiz veri tabanlarına kaydının sağlanması.
‘ENVANTERLER OLUŞTURULACAK’
Yöre tarih ve kültür envanterinin oluşturulması. Yöremize özel türkülerin manilerin ve benzeri ürünlerin derlenmesi , yöre yemeklerinin tespit edilmesi.
DAĞDER yönetiminin bütün köy derneklerini ziyaret etmesi, programlarının köy dernekleri ile birlikte yapılması.
‘ÖĞRENCİLER İÇİN DESTEĞİMİZ SÜRECEK’
Deneme sınavları düzenlenmesi ve dereceye giren öğrencilerin ödüllendirilmesini. Sınav öncesi stres yönetimi, ebeveynleri eğitimi ve sınav öncesi motivasyon programları düzenleyeceğiz.Bursa’daki pansiyonlu okulların ilçelerde ve köylerdeki öğrencilere tanıtımının yapılarak buraları tercih etmelerinin sağlayacağız.
Burs alan burs versin kampanyası adı altında burs alan öğrencilerin ve ailelerin takibinin yapılması ve burs alarak eğitimini tamamlamış yöre insanlarımızın bir öğrenciye burs vermesi için projemiz var.
‘TEKNOLOJİYİ DAHA İYİ KULLANACAĞIZ’
Teknolojiyi daha iyi kullanmak için birçok projelere başlayacağız. Projelerimizin kaybolmaması için veri tabanına kaydedeceğiz.
Yazılı ve görsel medyanın daha etkin kullanılması. yapılan ve yapılması planlanan projelerin wep sitesinde yayınlanması. dağder web sitesinde deernek faaliyetleri paylaşımı için köy derneklerine link verilmesi.
‘SOSYAL FAALİYETLER DÜZENLEYECEĞİZ’
Çocuklarımızı sinema ve tiyatroyla buluşturacağız. Her köyden her ilçeden projeler düzenleyeceğiz. DKM’de Yılmaz Erdoğan’ın yapmış olduğu program gibi bir program düzenlemek istiyoruz. Küçük tiyatro oyunları, hicivler olacak.
Şehrin demografik yapısını ortaya çıkaracağız. Foto Maraton projemiz mevcut. Firmalarla şehrin dağ köylerinin fotoğraf arşivlerini çıkarmak istiyoruz. Engelsiz yaşam projesiyle yöremizde yaşayan vatandaşlarımız için çalışma ortamları hazırlayacağız. Dağlılar Günü planlıyoruz. Aynı zamanda web sitesinde iş bulma için koordinasyon veri tabanı düzenleyeceğiz. DAĞDER müzesi yapmak istiyoruz.”