Pfizer CEO’su Albert Bourla ile İsrail’in Özel İlişkisi
Manisa Haber Ajansı köşe yazarı Ender Ragıp Arslan makalesinde;
Pfizer CEO’su Albert Bourla ile İsrail’in Özel İlişkisi
Pfizer CEO’su Albert Bourla, p(l)andemi döneminde “Başkalarının kul hakkına girmemek için aşı olmadığı” açıklamasıyla gündem olan Pfizer üst düzey yöneticisi. Davos’ta gazetecilerin sıkıştırarak “İşe yaramayan aşılarınız için insanlardan özür dileyecek misiniz? Genç ani ölümler hakkında ne düşünüyorsunuz?” diye sorduğu soruları cevapsız bıraktığı görüntüler çok paylaşılmıştı.
Albert Bourla’nın kim olduğunu, Filistin halkına, çocuklara ve insanlığa yaptığı katliam ile dünya gündemindeki İsrail’le olan özel ilişkisini kısaca Von Jurgen Salz’dan okuyalım;
“Pfizer CEO’su Albert Bourla, Holokost’tan sağ kurtulan bir ailenin oğlu. Şu anda 61 yaşında olan bu kişi, Holokost’tan sağ kurtulanların oğlu olarak Yunanistan’da doğdu. Yahudi kökenlerini hiçbir zaman gizlemedi. Bourla, İsrail ile uzun süredir devam eden yoğun ilişkiler sürdürüyor.
Bourla, 2019’dan beri Pfizer’in başında bulunuyor. ABD’li şirket , Biontech ile birlikte ilk onaylı korona aşısını geliştirdi. Bourla’nın sahip olduğu oldukça sıra dışı bir kariyer ve hayatta olması da büyük bir şans. Annesi Sara, Yahudi olmayan kayınbiraderi tarafından özgürlüğü satın alındığında bir Nazi idam mangasıyla karşı karşıyaydı. Bourla, konuşmalarında ve açıklamalarında sık sık annesinin mahkum arkadaşlarını öldüren silah seslerini unutmadığından bahsetti. Babası Nazi yıllarını yeraltında sahte bir kimlikle atlattı.
Bourla, memleketi Selanik’te veterinerlik okudu, ki bu alanda üst düzey bir yönetici için oldukça alışılmadık bir durum idi. Doktorasını aldı ve 1993 yılında Pfizer’in Yunanistan şubesinde Veterinerlik bölümünde çalışmaya başladı. 2001 yılında New York’taki merkeze gitti. Orada, daha önce oldukça yavaş bir seyir izleyen kariyeri yükselişe geçti. Genç yönetici bir zamanlar yeni ürünlerin pazarlamasından sorumluydu. Daha sonra Avrupa’da ve Asya’da aşılar, kanser ilaçları ve yenilikçi tıp işlerinden sorumlu oldu. 2019’da zirveye çıktıktan kısa bir süre sonra korona pandemisi ilan edildi.
Mainz merkezli biyoteknoloji şirketi Biontech, 2020 baharında Pfizer’i ortak olarak bünyesine kattı; yıl sonuna gelindiğinde her iki şirket de aşıyı rekor sürede geliştirdi.
2021’de New York’taki Dünya Yahudi Kongresi, korona salgını sırasındaki çalışmaları nedeniyle Bourla’ya “Theodor Herzl Ödülü”nü verdi. Bourla, 2022 yılında İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog’dan Yahudi Nobel Ödülü olarak kabul edilen 1 milyon dolarlık Genesis Ödülü’nü aldı.
Kabul konuşmasında Bourla Yahudi bir ailede büyüdüğünü söyledi.
Ödül parasını “Yunan-Yahudi toplumunun yaşadığı trajediye özellikle odaklanarak Holokost kurbanlarının anısını korumayı amaçlayan” projelere bağışladı.
Pfizer geçtiğimiz günlerde New York’taki genel merkezinde İsrail için bir nöbet düzenledi. Bourla da oradaydı…”
Albert Bourla, geçtiğimiz günlerde LinkedIn hesabından İsrail’e destek mesajı yayınladı;
“Son birkaç gündür İsrail’e ve vatandaşlarına yönelik gerçekleştirilen zulmün boyutu daha da netleşti ve daha da korkunç hale geldi. Devam eden durumdan dolayı şaşkınlığımı ve üzüntümü ifade ederken yalnız olmadığımı biliyorum. İnsanların orada yaşadıklarının tam boyutunu hayal bile edemiyorum: Soğukkanlılıkla hedef alınan ve öldürülen her yaştan sivil, rehineler alınıp işkence görüyor, sokaklarda teşhir edilen kurbanlar ve çok daha fazlası. Bu eylemleri kınamak yeterli değil; biz de harekete geçmeliyiz. Bölgedeki acil ve insani sağlık ihtiyaçlarının desteklenmesine yardımcı olmak amacıyla Pfizer Vakfı, bölgede kritik acil yardım sağlamak için çalışan birçok önemli kuruluşu desteklemek amacıyla bir bağış kampanyası başlattı ve Pfizer, bu kampanya aracılığıyla çalışanlarının yaptığı tüm bağışları karşılayacaktır . Pfizer Vakfı ayrıca ek mali desteğin gerekip gerekmediğini belirlemek için sahadaki ortağımız STK’larla da aktif görüşmelerde bulunuyor. İlaç ve aşı ihtiyacını değerlendirmek için küresel insani yardım ve lojistik ortak ağımızla birlikte çalışmaya devam ediyoruz ve ihtiyaç duyulan yerde destek sağlamaya hazırız. Şahsen tanık olduğumuz vahşet beni çok üzdü ve son birkaç gündür İsrail’deki dostlarım ve akrabalarımla sürekli telefonda konuşuyorum. Dualarım onlarla ve İsrail halkıyla birlikte olmaya devam ediyor.” Albert Bourla.
İsrail Haber Sitesi Jerusalem Post, 13 Temmuz 2022 tarihli haberinde Albert Bourla’dan şöyle bahsediyordu;
“Pfizer CEO’su Albert Bourla, Yahudi Kahramanı. Bir Yahudi kahramanla her gün karşılaşamazsınız. Bourla, bir gün önce King David Oteli’nde verdiği röportajda, milyon dolarlık ödülü memleketi Selanik’te bir Holokost müzesi inşa edilmesine bağışlayacağını açıklamıştı. Bourla şöyle konuşuyor; Bir zamanlar en canlı Yahudi topluluklarından birine ev sahipliği yapan bir şehirden geliyorum: Selanik, ‘küçük Kudüs’ olarak bilinen bir topluluk.”