Haberde Bursa

Sadece 7 öğrenciyle ders…

21.02.2021

Köy okullarının açılmasına rağmen öğrencilerin pek çoğunun derslere katılım sağlayamadığını söyleyen Eğitim İş Şube Başkanı Yeliz Toy, geçen hafta 70 mevcutlu okula sadece 7 öğrencinin gittiğini ifade etti.

olay.com.tr

Koronavirüs nedeniyle öğrenciler, 2020-2021 eğitim öğretim döneminin ilk yarısını ‘uzaktan’ tamamladı. İkinci dönemin başlamasıyla ‘çocukların internete erişemediği’ gerekçesiyle köy okullarında eğitime start verildi. Bu kapsamda Bursa’da da 290 köy okulunda, 19 bin öğrenci yüzyüze eğitime geçti. İlk haftada bazı ilçelerde kar nedeniyle eğitim rötarlı başladı. Öğrencilerin pek çoğunun okula gitmediğini kaydeden Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, taşımalı sistem nedeniyle büyük sorunların yaşandığını kaydetti.

Koronavirüs sürecinde velilerin güvenerek çocuklarını okula göndermediğini anlatan Yeliz Toy, “Özellikle taşımalı eğitim sistemi ile köylerden öğrenciler okullara taşınırken gerekli önlemler alınmadı. Bu nedenle veliler de öğrencileri riske “atmak istemedi” dedi.

TAM ANLAMIYLA EĞİTİM BAŞLAYAMADI”

Karacabey’deki bir köy okulundan örnek veren Yeliz Toy, “Bu ilçede 70 mevcudu olan okula önlemler alınmadığı için sadece 7 öğrenci gidebildi. Biz bir yılı geride bırakıyoruz. Ciddi anlamda akademik kayıplar ortaya çıktı. Bu süreçte artık okulların tamamının bir an önce yüzyüze eğitime geçmesini bekliyoruz. Şu anda köy okulları için izin çıktı ancak orada da tam anlamıyla yüzyüze eğitime geçilebilmiş değil” diye konuştu.

“VELİ ÇOCUĞUNU GÖNDERMİYOR”

Okulların önlem alabilmesi için devlet tarafından ödenek verilmediğini kaydeden Yeliz Toy, “Okullardaki arkadaşlarımız ciddi çaba harcayarak binaları eğitime hazırlamak için uğraştı. Ardından öğretmen arkadaşlarımız hava muhalefetine rağmen köylere ulaşmaya çalıştı. Özellikle Karacabey okullarına ulaşmakta güçlük çektiler. Hatta kaza riskiyle karşı karşıya kaldılar. Okula vardıklarında ise sadece 2 öğrencinin gelebildiğini gördüler. Bu artık velilerin okula, eğitime olan güvenin ne aşamaya geldiğinin kanıtıdır. Çünkü veliye ‘okullar açıldı çocuğunuzu okula gönderin’ demekle olmuyor. Veli, devletin sorumluluk almadığını görüyor ve çocuğunu okula göndermiyor” ifadelerini kullandı.

“OKULDAN KOPUŞ BAŞLADI”

Eğitimin zorunlu ve anayasal bir hak olduğunu hatırlatan Yeliz Toy, içinde bulunduğumuz dönemde dilekçe ile gönülüllük esasına göre öğrencilerin okula gidebildiğini söyledi. Bu durumunun okula dönüş sürecinde ciddi sıkıntılara neden olabileceğini anlatan Toy, “Bu süreçten sonra okula dönüşte özellikle kız öğrenciler büyük sorun yaşayacak. Eğitim kalitesi bu kadar düşmüşken, okuldan kopuş sürecinin salgınla beraber artacağını düşünüyoruz. Baktığınızda 70 öğrenciden sadece 7’si geliyor. Bir tarafta alınmayan önlemler var. Diğer tarafta da velinin zihninde ‘EBA TV ile bu iş oluyor, çocuğum otursun evden izlesin’ mantığı var. Ne yazık ki özellikle kırsal kesimlerdeki bazı veliler, bu süreçten sonra çocuklarını okula göndermek istemediği, bazı öğrencilerin de eğitime devam etmek istemediği ile ilgili duyumlar alıyoruz. Böyle giderse daha büyük kayıplar yaşayacağız” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>