Haberde Bursa

Sağlıkta Tehlike Çanları!

16.12.2021

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel ÖZKAN’tan, 2022 Bütçe görüşmelerinde, Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’nın yanıtlaması için Meclis’ e soru önergesi!

Tıbbi cihaz ve medikal firma temsilcileri ile bir araya gelerek yaşamış oldukları sıkıntıları birinci ağızdan dinleyen Yüksel Özkan, medikal firmalardan alınan tıbbi malzemelerin tedarik edilememesi sonucu ameliyatlarda büyük sıkıntı yaşandığını, tıbbi cihaz firmalarının 20 aydır biriken tahsilatlarını alamadığını, üzerine bir de kur krizi eklenince Ortopedi Travmatoloji ve Beyin Cerrahi alanındaki malzeme satışlarının durduğunu belirterek, tıbbi cihaz ve medikal firmaları işverenlerinden birçoğunun iflas ettiğini, “hatta ekonomik sıkıntıya dayanamayıp intihar eden işverenlerin” olduğunu söyledi.

Ortopedi ve Travmatoloji Cerrahisi alanında tıbbi malzeme tedarik eden medikal firmaların, sağlık kuruluşlarına sevkiyatları durduracaklarını ve “Bundan sonra halk sağlığı sorunu ile ilgili oluşacak problemlerin sorumlusu bizler değiliz” açıklamalarına değinen Özkan, bazı hastanelerde yoğun bakımda yatan hastalar için serum seti dahi bulunamadığını ve bu gidişle krizin diğer cerrahi branşların ameliyatlarına da sıçrayabileceğini belirtti.

Ayrıca TTB’nin, neredeyse 81 ilde tıbbi malzeme gerektiren Beyin ve Sinir Cerrahisi ile Ortopedi ve Travmatoloji ameliyatlarının durduğunu, tedavi hizmetlerinin aksamaması için tıbbi malzemeler konusunda acilen gereken önlemlerin alınması çağrısında bulunmasını da dikkat çeken Yüksel Özkan, sorunun çözümü için ilgili bakanlıkların bir araya gelmesi gerektiğini söyledi.

Tıbbi cihaz firmaları temsilcilerinin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile 25 Aralık’ta yapılacak olan görüşmeyi beklediğini belirten Özkan, vermiş olduğumuz soru önergesinin cevabını ve söz konusu durumun takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

  1. Hastanelere verilen medikal malzemelerin parası 20 aydır ödenmediğini söyleyen tıbbi cihaz ve malzeme üreteci firmaların bu iddiaları doğrumu dur? Doğru ise sebebi nedir?
  2. Sağlık Uygulama Tebliği fiyatları 2010 Yılında dolar 1,5 TL iken sabitlenmiş ve bugüne kadar güncellenmemiş olup dolar bugün 15,35 TL olmuştur. Firmalardan 11 yıl önceki fiyatlardan malzeme talep edildiği doğrumu dur?
  3. Tıbbi malzeme tedarikçilerinin vergisini ve KDV‘sini ödedikleri malzemelerin; Üniversite Hastanelerinden 36, Devlet Hastanelerinden 18 aydır paralarının ödenmediği, üstelik alacakları ücretin  %25 ile 40 arasında feragat istendiği ve baskı yapıldığı doğrumu dur?
  4. İlgili tıbbi malzeme tedarikçileri derneklerinin iddia ettiğine göre, bazı Global Firmaların 3.Dünya ülkelerinde hala kullanılan eski jenerasyon tıbbi malzemeleri toplayıp Türkiye’de “zararına” Ortopedi ve Beyin Cerrahisi ürünü sattığı doğrumu dur? Eğer bu iddialar doğru ise, Global firmaların bu uygulamaları yerli üretimi bitirme politikaları değil midir?
  1. Bazı Devlet Hastanelerinde tıbbi cihaz ve malzeme sıkıntısından dolayı elektif (acil olmayan) ameliyatların durma noktasına geldiği ve aynı şekilde yoğun bakımlarda da tıbbi malzeme sıkıntısı yaşandığı iddiaları doğrumu dur?
  2. Hastanelerde en çok kullanılan, bir hastanenin olmazsa olmazı olan serum setinde, enjektörde ve hastanın oksijen satürasyonunu ve nabzını ölçmede kullanılan saturasyon probunda eksiklik yaşandığı iddiası doğrumu dur?
  3. Malzeme eksikliği, malzemelerin temin edilememesi, büyük ve nitelikli ameliyatların yapılmasına engel olacaktır. Ayrıca ek malzeme gereken hastaların ameliyatında büyük sıkıntılar yaşanacaktır. Bu aşamada hastaların hayati tehlikesi söz konusu değil midir?
  4. Sektör bu zor koşullarda malzeme tedarik edemez iken merdiven altı standart dışı üretim yapan bazı firmaların ‘’Ucuz Ürün ‘’ pazarlaması, hastanelerin bu ürünleri mecburiyetten alması ve kullanması insan sağlığını tehdit etmiyor mu?
  5. Standartları kabul görmüş Tıbbi malzeme sıkıntısı nedeniyle hekimlerin özellikle acil hastalarda ucuz ürünü kullanmak zorunda kalmaları ve bununda Malpraktis davalarında en önemli artış sebeplerinden biri değil midir?
  6. Toplum sağlığını geri plana iterek kâr ve sermaye birikimini önceleyen sağlık politikalarınız ile birçok vatandaşımızın hayatını tehlikeye attığınızın farkında mısınız?
  7. Birikmiş alacakların ödenmesinde yaşanan gecikmeler ve hızla yükselen döviz kurları Medikal sektörü firmalarının sözleşmelerindeki taahhütlerini yerine getirmeyi zorlaştırdığı görülmektedir. Bu nedenle Firmaların kendilerine fiyat farkı ödenmesi veya sözleşme fesih hakkı tanınması taleplerini karşılamayı düşünüyor musunuz?
  8. Söz konusu firmalar ile ilgili vergi borçları ve kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması ve banka kredi borçları için yeni bir ödeme takvimi oluşturulması konusunda ilgili bakanlıklar ile birlikte herhangi bir çalışmanız var mı?
  9. Tıbbî cihaz sektörü, sağlık sisteminin en önemli çarklarından biridir. Tüm bu sorunlar göz önünde bulundurulduğunda, böylesi sıkıntılı bir kriz döneminde söz konusu sektörü ve dolayısıyla sağlık sistemini ayakta tutabilmek adına konunun muhatabı olan meslek örgütlerinin görüş ve önerilerini dikkate almayı düşünüyor musunuz?
  10. Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği (TOTBİD ) ve Türk Nöroşirüji Derneği (TND) ile bu ciddi sorunla ilgili istişare edilip çözüm odaklı işbirliği yapılması gerekmez mi?
  11. Sorunlar çözülmediği takdirde yakın bir tarihte ilaçlarda da aynı sorunun yaşanması kaçınılmazdır. Bu konu ile ilgili önleyici geniş kapsamlı bir çalışmanız var mı?
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>