Sanayi atığı önce Nilüfer Çayı’nı sonra Marmara’yı öldürdü
Marmara Denizi’nde artan kirliliğe bağlı olarak müsilaj istilasına dair Bursa Su Kolektifi, Nilüfer Çayı’nın Marmara’ya döküldüğü noktada basın açıklaması gerçekleştirdi.
Karacabey Hayırlar Köyü’nde Bursa sanayisinin kirlettiği Nilüfer Çayı’nın Marmara Denizi ile buluştuğu yerde yapılan açıklamada Su Kolektifi adına konuşan Habib Göbelez, “Yıllardır sistematik olarak kirletilen ve yağmalanan bu denizi, sizler fosseptik çukuru olarak tanımladınız ve kullandınız. Gerekli arıtmalar yapılmadan deşarj edilen evsel ve endüstriyel atıksular, derin deniz deşarjları, denize dökülen nehirlerimizdeki kirlilik, gemilerden kaynaklanan balast ve sintine suları, dip taramaları, kıyı kumullarının yok edilmesi, plansız sanayileşme ve kontrolsüz kentleşmenin nüfus baskısı yani özetle kapitalizmin ekolojik çöküş etmenleri içerisinde bulunduğumuz bu sorunun sebepleridir.” dedi.
Göbelez açıklamasının devamında, Uludağ’daki kar sularının erimesiyle oluşan Nilüfer Çayı’nın daha şehrin içerisine girmeden, Uludağ Bölgesi’ndeki otellerin atık suları ile kirletilmekte olduğunu ve şehrin içerisinde kilometrelerce yolu katederken büyüklü küçüklü birçok sanayi kuruluşunun zehirli suları ile öldürüldüğünü söyledi.
Müsilaj problemi tekil bir sorun değil
Esen Ocak sözü alarak, “Müsilaj problemi hiçbir zaman tekil olarak değerlendirilmemeli ,kapitalist sistemin yağmaladığı, kirlettiği, meta olarak alıp / sattığı doğal kaynaklarımıza yönelen amansız neoliberal politikaların bir ürünü olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Bu talana karşı mücadele etmek hepimizin görevidir.” diyerek herkesi bu soruna karşı mücadeleye ortak olmaya çağırdı.
BursaMuhalif.com/Haber Merkezi