Serebral Palsi Tanısına Dikkat
Özel Batıgöz Sağlık Grubu Balçova – İzmir şubesinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Fikret İşbilir, serebral palsinin önemini derledi. Serebral palsinin erken fetal dönem ile beş yaş arasında meydana gelen beyin hasarı sonucunda oluşan kas kullanma güçlüğü olduğunu ileten Uzm. Dr. Fikret İşbilir, aileleri belirtileri takip etmek konusunda uyardı.
Serebral Palsi Belirtileri
Beyin hasarının boyutuna göre değişebilen en yaygın gözlenen serebral palsi belirtileri :
- Çocuklardaki gelişim gerilikleri
- Geç emekleme, geç yürüme
- Kol ve bacaklarda gerginlik veya gevşeklik
- Duruş bozukluğu
- İstem dışı kas hareketleri
- Konuşma güçlüğü
- Zeka geriliği olarak iletilmektedir.
Serebral Palsi Nedenleri
Uzm. Dr. Fikret İşbilir , serebral palsi’nin çocuklardaki engellilik nedenleri arasında ilk sırada yer aldığını, karşılaşılma istatistiği oldukça yüksek olduğunu, hasarın beynin hangi bölgesinde ne ölçüde hasar yarattığına göre sonuçlara neden olacağını belirtti. Ortaya çıkma nedeninin tam olarak bilinmeyeceğini de belirterek beyin hasarı yaratabilecek nedenler şöyle sıraladı;
- Erken doğum
- Kaza kaynaklı kafa travmaları
- Doğum esnasında bebeğin beynine oksijen gitmemesi
- Anne karnında bebeğin beynine kan akışında sorun oluşması
- Rahimde veya doğumda bebekte gelişen beyin kanaması
- Annenin hamilelikte geçirdiği enfeksiyonlar
- Rahimde veya doğduktan sonra bebekte oluşabilen beyin iltihaplanmaları
Serebral Palsi Tipleri
Spastik Tip
Kas sertliklerine, zor hareket etmeye, ani reflekslere neden olabilen spastik serebral palsi, ileri dönemde kafayı ve gövdeyi kontrol etmekte zorluğa, nefes darlığına ve yürüme bozukluklarına ve felce yol açabilmektedir.
Ataksik Tip
En nadir görülen serebral palsi tiplerinden biri olan ataksik tip denge sorunları ve derinlik algısında probleme neden olmakla birlikte, bu tipte serebral palsi yaşayan çocuklar yazmakta, nesneleri kavramakta sorun yaşayabilmekte ve koordinasyon problemleri yaşayabilmektedir.
Hipotonik Tip
Hipotonik tip serebral palsi hastaları çok gevşek kaslara sahiptir, kaslarını kontrol etmeleri çok zordur. Hipotonik tip serebral palsi konuşma güçlüğü ve yürüme bozukluklarıyla da seyredebilmektedir.
Atenoid Tip
Vücudun üst bölgesinde (kol, bacak ve ellerde) istemdışı hareketlere yol açan atenoid serebral palsi tipinde ilerleyen tablolarda yüz ve dil kaslarının da etkilenmesi mümkün olabilmektedir.
Karışık Tip
Karışık tip serebral palsi genellikle spastik ve atetoid serebral palsinin bir karışımı şeklinde görülmekle birlikte farklı tiplerin karışımı olarak da ortaya çıkabilmektedir.
Serebral Palsi Tedavisi
Serebral Palsi nedeniyle oluşan beyin hasarını tedavi ile geri döndürmek mümkün olmamakla birlikte, erken teşhis ve tedavi sayesinde çocuğun birçok becerisini yeniden kazanması mümkün olabilmektedir. Fizik tedavi, botoks, kaş gevşetici ilaçlar, cerrahi işlemler, konuşma terapileri vb. tedaviler ve ebeveynlerin desteği ile serebral palsi hastası çocukların hayat kalitesi büyük oranda yükselebilmektedir.
Batıgöz Sağlık Grubu Hakkında
2004 yılında İzmir’de kurulan, alanında ileri teknolojiyi takip eden ve uygulayan bir sağlık kuruluşu olan Batıgöz Sağlık Grubu, uzman hekim kadrosu ve profesyonel ekibi ile yurt içi ve yurt dışı merkezlerinde hasta odaklı hizmet sunmayı ilke edinmiştir. Batıgöz Sağlık Grubu, çıktığı uluslararası kalitede sağlık hizmeti sunma yolculuğunda uzman hekim ve profesyonel ekibi ile 2 kıtada, 5 ülke, 7 farklı şehir ve 9 sağlık merkezi ile her gün binlerce kişiye hizmet vermeye devam etmektedir.