Haberde Bursa

Sokaklardaki hayvanların içinde bulundukları zor şartlar insanların vicdanına dokunuyor

11.12.2021

Evcil hayvan aşılarında uzun süredir sıkıntı yaşadıklarını belirten Bursa Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Melike Baysal, karma aşıların üretilememesi durumunda hayvanlar için çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Bursa Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Melike Baysal, Bursa halkının artık sokak hayvanları konusunda daha duyarlı olduğunu ifade etti. “Son yıllarda sokaklardaki hayvanların içinde bulundukları zor şartlar insanların vicdanına dokunuyor” diyen Baysal, “Bizim genel olarak gözlemlediğimiz, insanlar gerçekten duyarlı. Bu anlamda hem beslenmeleri hem bakımları yönünden insanların duyarlılığını görüyoruz. Bunun yanında artık bu konulardaki hayvanların haklarını da biliyorlar” dedi.

KISIRLAŞTIRMA SAYISI DÜŞTÜ

Bazı belediyelerin sokak hayvanlarına sahip çıkmadığını belirten Baysal, “Halkın tam tersine bazı belediyeler kesinlikle sokaklardaki hayvanlara sahip çıkmıyorlar. Elbette bu konuda görevini yapan belediyeleri ayrı tutmak gerekir. Hayvanlarla ilgilenen insanlar, biz veteriner hekimler bunu biliyoruz. Bursa’da 18 belediye var. Bu belediyelerin sadece dördünde Veteriner İşleri Müdürlüğü var. Buralarda da yapılan kısırlaştırma ve rehabilitasyon hizmetleri kesinlikle sokaktaki sahipsiz hayvan popülasyonu ile uyumlu değil. Buralardaki meslektaşlarımız gerçekten çok zor şartlarda mesleklerini icra ediyor. Sayıları çok yetersiz. Oysaki hayvan popülasyonu çok fazla. Özellikle pandemi döneminde esnek çalışma saatleri, belediyedeki personellerin, veteriner hekimlerin hastalanması, sayıca yetersiz olmaları nedeniyle Bursa‘da kısırlaştırma sayısı iyice düştü” şeklinde konuştu.

AŞILARIMIZ İTHAL

Karma aşıların hayvanlar için önemli bir aşı olduğunu söyleyen Baysal şöyle konuştu: “8 aydır aşı tedarikinde sorun var. Biz aslında Cumhuriyet’in ilk yıllarında aşı üretebilen bir ülkeydik. Ancak ne yazık ki hem insan hem hayvan için aşı üreten enstitülerimiz kapandı. Artık aşılarımız ithal. Dolayısıyla ithalatta yaşanan bu zorluk nedeniyle evcil hayvan aşılarında uzun süredir sıkıntı yaşıyoruz. Bir kısım Covid-19 aşılarının olağanüstü bir aşı üretimi olduğu için bu duruma bağlı olduğunu söylüyor, bir kısım da Tarım Bakanlığının belirlediği GNP standartlarına uygun olmadığı nedeniyle aşı ithalatı yapılamadığını söylüyor. Bu konuda Tarım Bakanlığından net bir bilgi alamadık. Sorunumuz şu anda sadece aşı tedariki. Karma aşılar hayvanlar için önemli. Üretilemeyeceği, ithal edilemeyeceği ya da hayvanlara uygulanmayacağı yönünde bir şey olursa bunun çok tehlikeli sonuçları olacak. Bunun doğru olduğunu düşünmüyorum. Çünkü kedilerdeki karma aşılar daha çok kedi sağlığı ile ilgili ama şu anda aşıları olmadığı için çok sayıda yavru kedi kaybediyoruz. Özellikle viral hastalık yavru döneminde çok tehlikeli.”

HAYVAN ÇİFTLİKLERİ OLMALI

Petshoplarda bile hayvanların refahı gözetilmiyor” diyen Baysal, “Petshoplarda eğer hayvan satışı yasaklanırsa denetimsiz ve kontrolsüz hayvan satışları olur mu diye bir tedirginliğimiz var. Eğer kontrolsüz olursa, bu hayvanlarda stres nedeniyle oluşabilecek bazı hayvan hastalıkları insan sağlığı için de olumsuz sonuçlar doğurabilir. Aslında biz de düşünüldüğünde hayvanların petshoplar da değil hayvan refahının gözetildiği hayvan çiftliklerinde olmasını tercih ediyoruz” diye konuştu.

SOKAKLAR GÜVENLİ DEĞİL

Hayvanların sokaklarda yaşamasının normal bir şey olmadığını belirten Baysal sözlerini söyle sonlandırdı: “Sokaklar onlar için güvenli değil. Hastalıklar çok yaygın, birbirlerine çok bulaştırıyorlar. Trafik kazaları var. Hastalıklarıyla çok uzun süre bir sağlık hizmeti almadan yaşamak zorunda kalıyorlar. Dolayısıyla sokaklar, hayvan refahının gözetildiği bir ortam değil. Barınaklara geldiğimiz zaman da gerçekten kontrolü olmayan, yeterli hekimi, teknikeri, bakıcısı olmayan, yine hayvan refahının hiçbir şekilde gözetilmediği ortamlar görüyoruz. Barınak ya da sokak; hayvanların toplu olarak yaşayabileceği yerler değil. Burada belediyelere düşen, devlete düşen bir an önce bu hayvanlara sahip çıkmak, kısırlaştırma ve rehabilitasyonlarını tamamlayıp bu popülasyonu azaltmak.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>