Haberde Bursa

Stellantis Vakfı’nın Desteğiyle Hayata Geçirilen Science Gateway Projesi, Her Yaş Grubuna Bilimsel Eğitim Verecek!

23.10.2023

CERN Yeni Bilimsel Eğitim Destek Merkezi Science Gateway’in Kapılarını Açtı!

Stellantis Vakfı’nın Desteğiyle Hayata Geçirilen Science Gateway Projesi, Her Yaş Grubuna Bilimsel Eğitim Verecek!

CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi), bilimsel eğitime destek kapsamında her yaş grubuna ulaşmayı hedefleyen yeni eğitim merkezi Science Gateway’i faaliyete geçirdi. Science Gateway’in yaklaşık 100 milyon İsviçre frangına ulaşan toplam maliyeti, sadece bağışlarla karşılandı. Özellikle, tek başına en büyük bağışçı konumunda olan Stellantis Vakfı, projeye 45 milyon İsviçre frangı katkıda bulundu. Açılışla ilgili açıklamalarda bulunan Stellantis Yönetim Kurulu Başkanı John Elkann, “Bu proje, bilimsel bilgiyi ve yaratıcılığı insanlığın iyiliği için kullanarak, birlikte nasıl uyum içinde çalışabileceğimizin bir örneği oldu. Stellantis Vakfı olarak, Sergio Marchionne gibi büyük bir yenilikçinin anısını yaşatan yeni Science Gateway projesini halka açan böyle bir kurumla ortaklık yapmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN), bilimsel eğitime destek sağlamak üzere en ileri teknolojiyle donatılan yeni tesisinin açılışını gerçekleştirdi. CERN, gerçekleştirdiği açılış etkinliğinde Science Gateway projesini, İsviçre Konfederasyonu Başkanı’na, CERN’in üyesi ve ortak üye devletlerden bakanlara, diğer üst düzey temsilcilere, proje bağışçılarına, araştırma, eğitim ve destek ortaklarına tanıttı. Stellantis Vakfı’nın büyük desteği ile dünyaca ünlü şirket Renzo Piano Building Workshop tarafından tasarlanan yeni tesisi, dünyanın dört bir yanından 5 yaş üstündeki kişiler ziyaret edebiliyor. Yeni merkezin yılda, dünyanın dört bir yanından gelecek, 500 bin ziyaretçiye ev sahipliği yapması bekleniyor. Science Gateway, salı ile pazar günleri arasında, haftanın 6 günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Tesis, CERN’in, eğitim ve destek faaliyetlerini önemli ölçüde genişletmesini sağlayacak.

Bilim insanlarıyla halk iç içe olacak!

Science Gateway’in açılışında konuşan CERN Genel Direktörü Fabiola Gianotti, eğitimin ve insanlara desteğin önemine vurgu yaptı. CERN’in temel hedefinin, gerçekleştirdiği araştırmaların ve bilimin faydasının halkla paylaşılması olduğunu vurgulayan Fabiola Gianotti; “Science Gateway’le birlikte, misyonumuzun bu yönünü önemli ölçüde genişletebileceğiz. Temel araştırmaların ve bunların uygulanmasının önemini topluma göstermek, buraya merakla ve bilim tutkusuyla gelen herkesi memnun etmek, gençleri ise bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarında kariyer için teşvik etmek istiyoruz. Science Gateway, bilim insanlarının ve halkın her gün etkileşime girebileceği bir yer olacak. Kişisel olarak benim için Science Gateway, gerçeğe dönüşmüş bir hayal. Başta cömert bağışçılarımız olmak üzere, bu projeye katkıda bulunan herkese çok minnettarım” dedi.

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’ndan ilham alındı!

CERN’in, İsviçre ile Cenevre’nin dünya sahnesinde parlamasını sağlayan, gerçekten sıra dışı bir tesis olduğunu ifade eden İsviçre Konfederasyonu Başkanı Alain Berset ise, “Venn diyagramlarına aşina olanlar, bu görünmez çemberin CERN’i İsviçre, Fransa ve Avrupa arasındaki kesişme noktasına yerleştirdiğini ve bu durumun, CERN’in ortak bilimsel ve siyasi değerlere bağlılığını simgelediği konusunda hemfikir olacaktır” diye konuştu.

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN, dünyanın en büyük ve en güçlü parçacık çarpıştırıcısı olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’na ev sahipliği yapıyor. CERN’in parçacık hızlandırıcılarının tüp şeklindeki yapısından esinlenerek şekillendirilen ikonik bina; sergi alanlarının, laboratuvarların ve farklı amaçlar için kolayca dönüştürülebilen bir oditoryumun yanı sıra bir mağaza ve bir restoranın da bulunduğu beş kısımdan oluşuyor. Şeffaf cam paneller ve köprüler, CERN’in sınırlar ve kültürler arası iş birliğinin yanı sıra herkesin erişimine açık bilime bağlılığını temsil ediyor.

Enerjisini ormanın ortasına yansıyan güneşten alıyor!

Projenin baş mimarı Renzo Piano da, buranın gerçek anlamda bir köprü olduğunu belirterek şunları söyledi: “Burası çocukların, öğrencilerin, yetişkinlerin, öğretmenlerin ve bilim insanlarının, evrenin en geniş noktasından en küçük parçacığına kadar her yerinin keşfinden etkilenenlerin buluştuğu bir yer olacak. Bu bina, yeni oluşan bir ormanın ortasına yansıyan güneşin enerjisinden besleniyor.”

Science Gateway binası, görsel açıdan çarpıcı tasarımının yanı sıra CERN ve mimarların tamamen karbon nötr olmasını hedeflemeleri sebebiyle, ihtiyacından daha fazla güç sağlayan yaklaşık 4 bin metrekarelik güneş panellerine de sahip. Dikilen 400’den fazla ağaç, bütün kampüsün yaşayan bir ormanın ortasında kalmasını sağladı.

En büyük bağışçı Stellantis Vakfı!

2018’de başlatılan projenin temeli 21 Haziran 2021’de atıldı. Science Gateway kampüsünün yapımı ise 2 yıldan uzun sürdü. Yeni tesis, aynı değerleri paylaşan, katkılarıyla toplumun yararını gözeten, eğitim ve bilgiye saygı duyan CERN Science Gateway sponsorlarının cömert desteğiyle hayata geçirildi. Science Gateway’in 100 milyon İsviçre frangına ulaşan maliyetinin tamamı, bağışçıların destekleriyle karşılandı. Tek başına en büyük bağışçı konumunda olan Stellantis Vakfı ise projeye 45 milyon İsviçre frangı katkıda bulundu. Daha geniş bir topluluğun parçası olan Stellantis, insanlığın kazanımlarını artırmak için adımlar atıyor. Stellantis, hayırseverlik faaliyetleri ve vakfı üzerinden inovasyonun ve mükemmelliğin yolunu açan eğitim projeleri aracılığıyla bireylere yatırım yapıyor.

Proje hakkında bilgi veren Stellantis Yönetim Kurulu Başkanı John Elkann, “Bu proje, bilimsel bilgiyi ve yaratıcılığı, insanlığın iyiliği için kullanarak, birlikte nasıl uyum içinde çalışabileceğimizin bir örneği oldu. Stellantis Vakfı olarak, Sergio Marchionne gibi büyük bir yenilikçinin anısını yaşatan yeni Science Gateway projesini, halka açan böyle bir kurumla ortaklık yapmaktan gurur duyuyoruz. Ben ve ekibim, Fondazione Agnelli’nin misyonu olan eğitimin gücüne yürekten inanıyoruz. Agnelli’nin bu taahhüdünü her gün inanç ve tutkuyla daha da pekiştiriyoruz” dedi.

Marchionne’nin anısı yaşatılıyor!

Projenin diğer bağışçıları arasında Hans Wilsdorf Vakfı, LEGO Vakfı, Loterie Romande, Ernst Göhner Stiftung, Rolex, Carla Fendi Vakfı, Gelbert Vakfı, Solvay, Meyrinoise du Casino Vakfı ve Meyrin kasabası da yer aldı. Tören, bir süre önce vefat eden Fiat-Chrysler Automobiles’in eski CEO’su Sergio Marchionne’nin adının verildiği 900 kişilik yeni oditoryumda gerçekleşti. Konuklar, eğitim laboratuvarlarını ve benzersiz sergileri ziyaret etti; Big Bang Kafe, Collider Circle meydanı ile Science Gateway kampüsünün diğer bölümlerinde keyifli anlar geçirdi.

CERN’deki bilim insanları ve personelin çocukları tarafından refakat edilen ziyaretçiler, interaktif sergilerden uygulamalı deney laboratuvarlarına ve etkileyici mekanlara kadar Science Gateway’in sunduğu fırsatları gün boyunca doğrudan deneyimleme şansına ulaştı. Ayrıca, CERN’in çığır açan bilimsel buluşlarını ve teknolojilerini görme, evrenin tarihi hakkında bilgi edinme ve kuantum dünyasının gizemlerine hayranlıkla tanıklık etme fırsatı da yakaladılar. Gençler, öğleden sonra, sorgulamaya dayalı çeşitli laboratuvar etkinliklerinde misafirlere rehberlik ettiler.

CERN üyesi ve ortak üye devletler adına konuşan CERN Konseyi Başkanı Eliezer Rabinovici de, “Bugün, CERN’in her zaman gösterdiği yenilik yapma cesaretini ve tutkusunu, araştırmalarının meyvelerini, tüm ülkelerden ve her yaştan insanla paylaşma taahhüdünü kutluyoruz. Yarın bilime liderlik edecek kişiler, önümüzdeki yıllarda bu harika yeri sevinçleriyle dolduracak meraklı çocuklar arasından çıksın” dedi.

CERN Hakkında

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN, parçacık fiziği konusunda dünyanın önde gelen laboratuvarlarından biri. Merkezi Cenevre’de bulunan kurum, Fransa-İsviçre sınırında yer almakta. Üyeleri, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İsrail, İtalya, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, İspanya, İsveç, İsviçre ve İngiltere. Kıbrıs, Estonya ve Slovenya ise üyelik öncesi aşamada yer alan ortak üyeler. Hırvatistan, Hindistan, Letonya, Litvanya, Pakistan, Türkiye ve Ukrayna ortak üye ülkeler. Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve UNESCO da halihazırda gözlemci statüsüne sahip. Rusya Federasyonu ve buradaki Ortak Nükleer Araştırma Enstitüsü’nün gözlemci statüsü, sırasıyla 8 Mart 2022 ve 25 Mart 2022 tarihli CERN Konseyi Kararları uyarınca askıya alındı.

RPBW Hakkında

Renzo Piano Building Workshop (RPBW), 1981 yılında Renzo Piano tarafından kuruldu ve ofisleri İtalya’nın Cenova, Fransa’nın Paris şehirlerinde faaliyete geçti. RPBW, o tarihten bu yana genişlettiği faaliyetlerini halihazırda New York’tan yürütmekte. RPBW, Pritzker Ödüllü kurucusu mimar Renzo Piano da dahil 10 ortak tarafından yönetilmekte. Şirket, 3D görselleştirme sanatçıları, model yapımcıları, arşivciler ile idari personel ve sekreterler dahil, 30 destek personeli ve yaklaşık 130 mimarı kalıcı şekilde istihdam etmekte. RPBW, dünya çapında 140’tan fazla projeyi başarıyla tamamladı. Şu anda devam eden ana projeler arasında Los Angeles’taki Sinema Filmleri Akademisi Müzesi ve École normale supérieure Paris – Saclay de bulunmakta. Tamamlanmış olan başlıca projeler: Paris’teki Georges Pompidou Merkezi, Nouméa, Yeni Kaledonya’daki Kanak Kültür Merkezi, Basel’deki Beyeler Vakfı Müzesi, New York’taki New York Times Binası, San Francisco’daki Kaliforniya Bilimler Akademisi, Chicago, Illinois’deki Chicago Sanat Enstitüsü’nü genişletme projesi, Londra’daki Shard Gökdeleni, Columbia Üniversitesi’nin New York’taki Manhattanville geliştirme projesi, New York’taki Whitney Amerikan Sanatı Müzesi, Malta’daki Valletta Şehir Kapısı, Atina’daki Stavros Niarchos Kültür Merkezi, Yeni Paris Adliyesi ve diğer pek çok uluslararası projeler bulunuyor. Science Gateway, Renzo Piano Building Workshop’un Cenevre’deki Brodbeck Roulet Architectes Associés’le iş birliği yapmasını tercih etti. Tasarım ekibi: A.Belvedere, J.Moolhuijzen, L.Piazza (ortaklar ve sorumlu ortak), N.Grawitz ile G.Andrich, A.Karcher, D.Rat ve J.P.Azares, M.Daubach, D.Gautrand, A.Manolioux, S.Giorgianni, J.Horcajo Rubi, M. Yıldırım; A.Bagatella, T.Garofalo, D.Tsagkaropoulos (CGI); O.Aubert, C.Colson, Y.Kyrkos (modeller) Danışmanlar: Arup, EDMS (yapı); SRG (MEP); Transsolar (sürdürülebilirlik); Müller BBM (akustik); Eckersley O‘Callaghan (cepheler); Scenarchie (A/V, tiyatro ekipmanları); Arup (aydınlatma); Charpente Concept (yangın önleme / tasarım aşaması); ISI (yangın güvenliği / inşaat aşaması) Atelier Descombes Rampini (peyzaj); Sunsoak (fotovoltaik güneş enerji sistemi); Lama (yemek servisi); Trafitec (ulaşım).

Stellantis Hakkında

Stellantis N.V. (NYSE: STLA / Euronext Milan: STLAM / Euronext Paris: STLAP) dünyanın önde gelen otomobil üreticilerinden ve ulaşım tedarikçilerindendir. Aralarında Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Jeep®, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram, Vauxhall, Free2move ve Leasys gibi köklü bir geçmişe sahip ikonik markalar, yenilikçi ürün ve hizmetler konusunda vizyon sahibi kurucuların ve günümüz müşterilerinin tutkusunu yansıtıyor. Çeşitlilikten güç alarak, yarının ulaşımını şekillendiriyor ve tüm paydaşlarını ve faaliyet gösterdiği topluluklar için hem katma değer yaratıp hem de en büyük şirket değil, en büyük sürdürülebilir teknoloji ulaşım şirketi olmayı hedefliyor.

Daha fazla bilgi için: www.stellantis.com.tr

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>