Haberde Bursa

Taksit sayısı artarsa mobilya iç pazarı büyür

06.10.2023

Mobilya sektörünün yılın ilk 9 ayında hedefleri tutturduğunu, sektörün yılsonu için belirlenen ihracat hedefini de yakalayacağını belirten Weltew Grup Satış Müdürü Akın Can, iç pazarı büyütebilmek için taksit sayısının artırılması gerektiğini söyledi.

İç pazarda markalı ürünlerin öne çıktığını kaydeden Akın Can, Türk mobilya sektöründeki markaların “dış pazar”larda da tercih edilir hale geldiğini ifade ederek, “artık sadece mobilya ihraç etmiyoruz, marka da ihraç ediyoruz” dedi.

Weltew’in İnegöl’deki mega yatırımının 2024 yılı başında devreye gireceğini bildiren Akın Can, daha çok ihracat yapabilmek için daha çok üretmek gerektiğini, yeni yatırımla mobilya sektörüne katma değer sağlayacaklarını kaydetti.

Weltew Grup Satış Müdürü Akın Can, mobilya sektörünün yılın ilk 9 aylık döneminde deprem ve enflasyon gibi olumsuz faktörlere rağmen hedeflerini tutturduğunu bildirdi. Taksit sayısının 18’den 9’a indirildiğini anımsatan Akın Can, yüksek enflasyonun olduğu ortamda pazarın büyüyebilmesi için taksit seçeneklerin artırılması gerektiğini söyledi.

Can, “Deprem felaketi ve enflasyon ortamında pazar beklentileri geçmiş yıllara oranla biraz durağan olması yönündeydi. Ama açıkçası ülke genelinde hem markamız Weltew Home’dan hem de mobilya sektöründe bahsedecek olursak ülke genelinde ilk 9 ayın olumlu geçtiğini düşünüyorum” dedi.

“Alternatif ödeme sistemleri geliştirdik”

Weltew olarak yılın 9 aylık döneminin olumlu geçmesinde tüketicilere sundukları alternatif ödeme sistemlerinin önemli bir katkısı olduğunu kaydeden Akın Can, “Bu noktada tüketicilerimizi alternatif ödeme sistemleriyle, doğru finansman seçenekleriyle buluşturduğumuz için Türkiye genelindeki mobilya pazarı ilk 9 ayda verimli geçti diyebilirim. Yılsonu hedefleriyle de paralel ilerliyoruz, hem kendi markamız hem de pek çok marka” diye konuştu.

“İlgi markalı ürünlere kayıyor”

Türkiye pazarında markaya doğru bir kayış bulunduğunu, markalı mobilyaların pazarda bir hakimiyetinin söz konusu olduğunu anlatan Akın Can, Türkiye mobilya iç pazar büyüklüğünün 30 milyar TL’yi geçtiğini belirtti.

Enflasyonun üretim maliyetlerini doğrudan etkilediğini kaydeden Can, maliyetlerin yukarı yönlü ilerlemesinin tüketici talebini etkilediğini ve ürün fiyat endeksinde probleme yol açtığına işaret ederek şöyle konuştu:

“Bizim üretici enflasyonumuz oldukça belirleyici bir engel durumunda. Alternatif ödeme sistemleri geliştirdik. Bunun en büyük mecburi nedenlerinden biri kredi kartlarındaki taksit sınırlaması. Türkiye pazarı için buna değinmem gerekirse. 18 olan taksit sınırlamamız 9 taksite kadar indi. Pazarı genişletebilmemiz için taksit seçeneklerinin daha da artması gerekiyor sektörümüz için.”

Kiralardaki yüksek oranlı artışların da mobilyacıları olumsuz etkilediğini belirten Akın Can, “Sektörel bazda baktığımız zaman kira artışları, enflasyon ve ödeme tiplerindeki daralma Önümüzde handikap olarak duruyor” dedi.

“İhracat hedefi tutturulacak”

Dış pazarlarda da hedeflenen seviyeleri yakalayacaklarını kaydeden Can, “geçtiğimiz yıl mobilya ihracatında %11,2’lik bir büyüme ile mobilya ihracatı tamamlandı. Yaklaşık 4,7 milyar dolarlık bir mobilya ihracat hacmimiz vardı. 2023 için yılbaşında 6 milyar dolar seviyelerinde bir hedef belirlendi. İlk 6 ayda biraz daha durağan geçen bir ihracat pazarımız oldu. Ama ikinci altı ayda, özellikle bu içinde bulunduğumuz son çeyrekte hedeflere paralel ilerleyeceğiz. Yeni pazar arayışlarımızla birlikte yılsonunda 6 milyar dolar olan sektörel bazlı ihracat hedefimizi gerçekleştireceğimizi söyleyebilirim” dedi.

Irak, Almanya, ABD…

Türkiye’nin önde gelen pazarlarının Irak, Almanya ve ABD olduğunu kaydeden Can, Türkiye’nin mobilya ihracatında çok önemli bir seviyede olduğunu, mobilya sektörünün dış ticaret fazlası veren bir sektör olduğunu ifade etti.

Dış pazarlar hakkında bilgiler veren Akın Can, Suudi Arabistan pazarında Türk mobilyasının karşılık bulduğunu, Afrika’nın bu yıl yatırım yapanların kazandığını bir pazar olduğunu, Weltew olarak Senegal’de yatırımlar yaptıklarını, Libya pazarında ciddi çalışmalara imza attıklarını anlattı. Can, “ülkemizin stratejik konumunu kullanarak Afrika kıtasına da açıldık. Tabi ki Türk mobilyasının en çok tercih edilen noktası Türki cumhuriyetlerdi. Markamızın yaklaşık 28 mağazası Türki cumhuriyetlerde bulunuyor. Afrika pazarı fırsatlara gebe diyebilirim. Hala yılın son çeyreğinde iyi bir satış ve pazarlama planı yapılarak Türk mobilyası Afrika’da var olabilir” dedi.

“Yurtdışında 78 mağazaya ulaştık”

Weltew’in yurtdışında 78 mağazaya ulaştığı bilgisini paylaşan Can, şöyle konuştu: “Tabi ki Avrupa’da da yeni pazarlar aramaya devam ediyoruz. Özellikle Balkanlarda bazı çalışmalarımız var. Ama şunu söylemek istiyorum, iyi planlama yapılırsa, stratejiler iyi belirlenirse Türk mobilyasının dünya genelinde önü çok açık. Şu an dünyada yüzde 3’lük bir paya sahibiz ve çok küçük bir paydayız Türk mobilyası olarak. Hem markamız hem de bütün markalar için yapılacaklar listesi çok dolu. İnşallah bu yıl 6 milyar dolar gibi bir rakamla kapatırsak yılı %5’lik bir dilime girmeyi hedefliyoruz. Hatta 2028 yılına varana kadar bir hedefi var, sektör temsilcileri yaklaşık 18 milyar dolarlık bir hedef belirlemiş durumda. Türk mobilyası artık dünyada tasarım odaklı mobilya olarak ön plana çıkmaya başladı. Markalı ihracat yapmayı çok önemsiyoruz. Markamız Weltew Home’un söze konu olan yerlerde mağazaları bulunmakta. Yani markalı mobilya ihraç ediyoruz. Sadece mobilya ihraç etmiyoruz, markamızı ihraç ediyoruz. Türk mobilyasının hizmet kalitesini ihraç ediyoruz. Bir marka değeri oluşturmaya çalışıyoruz.”

Weltew Home’un ihracat hedefi

Weltew Home’un 2023 ihracat hedefinin 40 milyon dolar bandında bulunduğunu kaydeden Akın Can, “Markamız 2021-2022 yıllarında Türkiye’den mobilya ihraç eden ilk 3 marka arasında yer alıyor. Bu yılki hedefimiz 40 milyon dolar. Bunu da gerçekleştirerek yine ilk 3’te, hatta yapabiliyorsak ilk 2’ye çıkmak istiyoruz. İlk 5 yıl içerisinde 100 milyon dolar bandını aşmak istiyoruz mobilya ihracatında. Ve bunun için de tabi ki üretmemiz gerekiyor, kapasitemizi artırmamız gerekiyor. İnegöl’de bir mega bir yatırımımız var. Mobilya sektöründe söz ettirebilecek büyüklükte bir tesis hayata geçirmeyi planlıyoruz. Yaklaşık 2 yıldır bunun üzerine çalışıyoruz. 210 bin metrekarelik bir alandan, kapalı alandan bahsediyoruz. 2024 yılının başı itibariyle devreye alacağız” diye konuştu.

“Cironun yaklaşık yüzde 45’i ihracattan”

Genel merkez cirolarının yüzde 45’e yakınının ihracattan geldiğini ifade eden Can, “Mega projemiz 2024’ün başında devreye girecek. Bu tamamen öz kaynaklarımızla hayata geçirmeyi planladığımız bir proje. İnşallah mobilya sektörüne de bir katma değer sağlamış olacağız” dedi.

Önümüzdeki 5 yıl içerisinde halka arz planları bulunmadığını belirten Akın Can şöyle konuştu: “Halka açılma planımız yok, ama halkla iç içe olma planımız var. Daha çok mağaza açarak dünya ve Türkiye geneline yayılmayı planlıyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>