Talaşlı imalatta otomasyona hızlı geçiş
Yeni endüstri çağında cobotlar hem sundukları kolaylık hem de çok yönlü olmaları sayesinde tezgâh yükleme ve boşaltma işlemlerinin en etkili yardımcısı olarak görev alıyor. İşlenecek parçaları tezgâha yerleştiren ve işlenmiş ürünleri tezgâhtan alan cobotlar, çalışanları monoton ve stresli iş yükünden kurtararak daha katma değerli görevlere odaklanmaları için gerekli zamanı yaratıyor. Otomasyon uzmanı Schunk, sadece birkaç adımda otomatik yükleme ve boşaltma sağlayan yeni MTB uygulama kitleri ile cobot destekli otomasyona giriş için kolay bir yol sunuyor.
Sanayi ekosisteminin rekabet yapısı içinde öne çıkabilmek için hızlı üretim kabiliyeti büyük önem taşıyor. Dinamikleri sürekli değişen pazarın beklentilerine göre ürünler sunabilmek için süreçlerin otomatize edilmesi ise kritik rol oynuyor. Geleneksel ve yüksek maliyetli üretim metotlarından teknolojik sistemlere geçme evresinde müşterilerinin yanında yer alan Schunk, tam da bu noktada yeni MTB uygulama kitleri sayesinde talaşlı imalat ortamının zorlu koşullarına dayanıklı, hızlı ve gelişmiş bir geçiş kiti ile cevap veriyor.
Planlamadan ve zamandan maksimum tasarruf
Esnek, kolay, sezgisel ve entegre çözümleriyle talaşlı imalat sektöründe düşük maliyetlerle yüksek verimlilik yaratan Schunk, otomasyona geçişi hızlandırmak amacıyla MTB uygulama kitlerini piyasaya sunuyor. Üç takım olarak geliştirilen MTB uygulama kitinde yer alan tutucular ve iş bağlama kuvvet blokları, talaşlı imalata tam uyum sağlarken robota özel bağlantı kitleriyle kombine edilebiliyor. Bu sayede planlama sürelerinde tasarruf sağlanırken yüzde 50’ye kadar daha hızlı yükleme ve boşaltma çevrimi yapılabiliyor. Tüm bu özellikleri sayesinde daha yüksek tezgâh kullanım performansı elde edilebiliyor.
Yüzde 50’ye kadar daha hızlı yükleme ve boşaltma
Otomatik uygulamalara başlangıç yapmak için geliştirilen uygulama kitleri, tek veya çift tutuculara sahip. Bu sayede farklı uygulama alanlarına uygun olanı seçebilme esnekliği tanıyan kitler hem tezgâh alanı hem de imalat için kullanılabiliyor. Püskürtme nozülü ve sızdırmaz bir valf kutusuna sahip olan her kit, bir veya iki JGP-P çok amaçlı tutucudan oluşuyor. Schunk’un geçtiğimiz yıl piyasaya sürdüğü yüksek performanslı iki parmaklı paralel tutucu, MTB uygulama kitlerindeki verimi bir üst noktaya taşıyor. İki tutucunun tek bir adımda tezgâhta yükleme/boşaltma yaptığı çift tutuculu paket, gerekli olan süreyi neredeyse yüzde 50 azaltarak maksimum üretkenliğin önünü açıyor. Söz konusu iş bağlama mengenesi ve tutucunun tek bir kaynakta birleştirilmesi olduğunda ise özellikle de hızlı ve kolay bir devreye alım sağlıyor. Bu noktada devreye giren Schunk, otomatik sabit iş parçası bağlama işlemi için de üçüncü bir uygulama kiti sunuyor. Kit ayrıca tam da tutucular gibi robot kontrol sistemine dahil edilebilen ve dahili bağlantı plakasıyla doğrudan makine tezgâhına monte edilebilen, kompakt ve az bakım gerektiren valf terminalli PGS3 iş bağlama kuvveti bloğuna da sahip.
Çalışanların iş yükünü azaltan destekleyici fonksiyonlar
Kullanım kolaylığı ile öne çıkan ürün kitleri, sızdırmaz valf kutusu sayesinde talaşlı imalat ortamının sert koşullarına dayanıklı bir çözüm sunuyor. Tutucu paketlerindeki entegre püskürtme nozülü ise iş bağlama mengenesi ve iş parçasından kalan talaşları ve kalıntıları temizleyerek çalışanların iş yükünü önemli ölçüde azaltıyor. Basınçlı hava özelliği sayesinde manuel temizlik gerekliliğini ortadan kaldırırken iş bağlama alanları kesintisiz parça bağlama için güvenilirlikle temizleniyor. Kullanıcılar, robot bağlantı paketlerinde yer alan özel kablo, hortum ve benzeri bağlantı elemanları ile Schunk komponentlerinin cobot bağlantılarını birkaç adımda kurabiliyor. Bu sayede tezgâh yükleme ve boşaltma işlemlerinde makinalarını otomatik hale getirerek verimli ve yüksek performanslı bir süreç yönetimi yapabiliyor.
Schunk ve Schunk Türkiye Hakkında:
Almanya Stuttgart merkezli Schunk, 1945 yılında Friedrich Schunk tarafından bir aile şirket olarak kuruldu. Dünya çapında 50’den fazla ülkede faaliyet gösteren Schunk’un 9 fabrikada ve 35 ülke şirketinde 3 bin 500’den fazla çalışanı bulunuyor. Robotlu otomasyon ekipmanları, CNC tezgâh iş parçası bağlama sistemleri ve takım tutucuları alanında dünya lideri olan Schunk’un “takım tutucu ve iş parçası bağlama sistemleri” ve “otomasyon’’ olmak üzere iki ayrı ana faaliyet alanı bulunuyor. Takım tutucu ve iş parçası bağlama sistemleri içerisinde; takım tutucular, torna aynaları, ayna çeneleri, sabit iş parçası bağlama sistemleri, çabuk palet değiştirme sistemleri, manyetik tablalar, manyetik kaldıraçlar ve özel hidrolik genleşme teknolojisi ürünleri yer alıyor. Otomasyon sistemleri içerisinde ise robot tutucular (gripper), döner modüller, lineer eksenler, robot aksesuarları, modüler montaj teknolojisi ve modüler robotik ürünler mevcut. 2007 yılında Türkiye pazarına giriş yapan Schunk, teknoloji öncüsü bir marka olarak dünya pazarındaki gücünü kısa sürede Türkiye’ye de yansıttı. Her yıl ortalama yüzde 30 büyüme sağlayan Schunk Türkiye, gösterdiği bu başarıdan dolayı Schunk global tarafından 2015 yılında Orta Doğu’nun merkez üssü seçildi.